Trønder-Spesialiteter hedret av mat- og landbruksministeren

Det var bærsausen «Flytende tyttebær» fra Smaken av Røros, «Ekte Vanilje fløteis» og «Iskake med vanilje og jordbær» fra Gangstad Gårdsysteri som under den trønderske matfestivalen fikk hedersmerket Spesialitet. Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. – Spesialitets fagjury er ikke til salgs. Nei, Spesialitet er et merke man virkelig må fortjene, sa Dale under utdelingen.
Kalde fristelser med lokale råvarer
Astrid Aasen på Gangstad Gårdsysteri er fornøyd med å ha fått hedersmerket på enda flere av sine produkter: - Vi har hatt Spesialitet-merket på ostene våre i lengre tid, og føler at merket løfter produktene og tydeliggjør kvaliteten. Dessuten gjør Spesialitet det lettere for forbruker å finne produkter med gode, norske råvarer og ren, unik smak, mener hun. - Vi er derfor glade for å motta Spesialitet-merket på to av våre istyper, «Ekte Vanilje fløteis» og «Iskake med vanilje og jordbær». Dette er to stolte produkter som nå står enda stødigere i markedet.
De kalde fristelsene fra Gangstad Gårdsysteri lages på håndverksmessig vis av fersk melk fra egen gård, rikelig med fløte, solmodne bær fra nærområdet i Trøndelag og lokale egg.
Inspirasjon til utvikling
Også Kjetil Reinskou i Smaken av Røros er godt fornøyd med hedersmerket for bærsausen «Flytende tyttebær». Fra før har produsenten Spesialitet på sin «Kreklinggelé»: - Vi er stolte over og glade for å motta vårt andre Spesialitet-merke. Det gir inspirasjon til utvikling av nye produkter basert på unike norske mattradisjoner og produkter som er basert på de flotte råvarene vi kan høste her, sier han.
«Flytende tyttebær» er en ny type bærsaus laget av økologiske tyttebær plukket i fjellområdene rundt Røros. Råsaft fra tyttebær kokes med økologisk sukker, og smakes til med balsamicoeddik og utvalgte krydder. Resultatet er et friskt og spennende tilbehør til viltkjøtt og fisk eller som saus til dessert.
Kontakter
Nina Sundqvist, adm. dir Matmerk, tlf: 917 85 620
Astrid Aasen, Gangstad Gårdsysteri, tlf: 958 90 776
Kjetil Reinskou, Smaken av Røros, tlf 480 52 970
Bilder



Om Stiftelsen Norsk Mat
Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Matmerks hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring. Matmerk eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom