Oslo er lokalmatsinke, trønderne vinner!
Tallene er hentet fra Ipsos sin store befolkningsundersøkelse Norsk Monitor. Spørsmålet som ble stilt til et representativt utvalg av befolkningen var: "Hvor ofte kjøpet du norske lokalproduserte matspesialiteter". Vi har skilt ut de som handler lokalmat oftest, altså de som sier de handler disse norske matopplevelsene månedlig eller oftere.
Da kommer Nord-Trøndelag på topp, der sier over halvparten (52%) at norsk lokalmat, det kjøper de månedlig eller oftere. Så følger Møre og Romsdal (44%), Nordland (44%) og Hedmark og Sør-Trøndelag ( begge med 41%). Alle de andre fylkene ligger på en svarandel over 30 %. Altså er det bare i Oslo at under 30 % av befolkningen handler lokalmat ofte.
Lokalmat selger som aldri før
Norske dagligvarebutikker selger lokalmat og lokal drikke som aldri før. Fra i fjor har omsetningsveksten av lokalmat i butikk vært på 10,3 prosent og utgjør nesten 4, 2 milliarder kroner. Definisjonen av lokalmatkategorien er: «Mat- og drikkeprodukter med en lokal identitet, særegen opprinnelse eller spesielle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode, tradisjon eller produkthistorie"
Fremdeles er det tre ganger så høy vekst i dette markedet som i resten av dagligvaremarkedet for mat og drikke. Omsetningsveksten i det totale dagligvaremarkedet var på 3,5 prosent i samme periode. Tallene til Nielsen Scan Track omfatter ikke omsetning på Bondens marked, gårdsutsalg, matfestivaler, hoteller og restauranter. Den reelle omsetningen er derfor høyere enn 4,2 milliarder kroner.
- Matfestivaler, Bondens marked, mathaller og det at butikkjedene satser er viktige årsaker til at lokalmatsalget øker. Men du trenger også sterke lokalmatprodusentsammenslutninger. Trøndelag, for de er vel egentlig slått sammen snart, har det fremste lokalmatmiljøet i landet i Rørosregionen. De har jobbet langsiktig og samarbeidet på tvers av type produksjoner. Neste uke åpner den store trønderske matfestivalen, OI! Trøndersk matfestival i Trondheim. Der skal jeg være hjertelig til stedet og virkelig feire en av Norges store lokalmatregioner. Så får møringer og nordlendinger bare legge seg i selen for å klatre opp på toppen, utfordrer Sundqvist.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder

Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Matmerk er en uavhengig stiftelse som som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon. Vi skal styrke omdømmet til norske matprodukter hos norske forbrukere.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom