Mattilsynet

Følg lakselus- og fiskehelsesituasjonen på nett

Del
Mattilsynets lanserer onsdag 22. juni en ny nettjeneste som viser ukentlig oversikt over lakselus, behandling og fiskesykdommer på alle oppdrettslokaliteter, og som er tilgjengelig for alle.
Mattilsynet lanserer i samarbeid med Barentswatch nettstedet Fiskehelse.
Mattilsynet lanserer i samarbeid med Barentswatch nettstedet Fiskehelse.

 – Tjenesten gir et faktabasert bilde av tilstanden i norsk oppdrett. Vi tror tjenesten kommer næringen, forvaltning, beslutningstagere og alle andre som er interessert i norsk oppdrett til gode, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet.

Gjennom et interaktivt kart får du ukentlig oversikt over lakselus, tiltak mot lakselus og sykdommer. I tillegg får du informasjon om selskapene og hva slags tillatelse de har. Nettjenesten viser oppdaterte data etter hvert som de kommer inn daglig, med mulighet for å bla seg bakover per uke helt til 2012.

Informasjonen til tjenesten hentes fra Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Fiskeridirektoratet.

Enkel å bruke og forstå

Tjenesten er enkel og intuitiv å bruke. Du bruker den via nettleser på mobil, nettbrett eller pc uten å installere egen app.

For å vite mer om hvordan nettstedet Fiskehelse fungerer kan du se på demonstrasjonsvideoene av tjenestene. De forteller om noen av funksjonalitetene du kan benytte:   

Demonstrasjonsvideo 1: Introduksjon - https://youtu.be/vcxF6KoXwks

Demonstrasjonsvideo 2: Lokalitet - https://youtu.be/uPV89IHb-5c

Et redskap for forvalting og aktører – og alle interesserte

Tjenesten består av miljøinformasjon som Mattilsynet er pliktig til å offentliggjøre.
- Det er stor interesse for informasjon om oppdrett generelt og lakselus spesielt. Nå gir vi alle samme tilgang til informasjon, sier Wilmann.

Merk at rapporteringene fra oppdretterne er rådata som kan inneholde feil. Dersom Mattilsynet skal bruke data som grunnlag for vedtak, blir de først kvalitetssikret først.

Wilmann tror mange vil bruke tjenesten - ikke minst oppdrettsaktørene selv som nå kan følge med på situasjonen og utviklingen hos nabolokalitetene. Det mener hun vil skape et bedre grunnlag for samarbeid for å sikre god fiskehelse

Samtidig peker Wilmann på at tjenesten kan bidra til å unngå spekulasjoner.
- Oversikten viser at det få som faktisk overskrider lusegrensene. Åpenheten kan bidra til at man unngår spekulasjoner som hele næringen må ta støyten for. Nå plasseres ansvaret der det hører hjemme, avslutter Wilmann.

Fiskehelse er utviklet i samarbeid med Barentswatch.  Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet har også bidratt til prosjektet. Representanter for oppdrettsnæringen og andre interessenter har gitt innspill underveis.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mattilsynet lanserer i samarbeid med Barentswatch nettstedet Fiskehelse.
Mattilsynet lanserer i samarbeid med Barentswatch nettstedet Fiskehelse.
Last ned bilde
Mattilsynet fører tilsyn med forekomst av lakselus og fiskesykdommer i oppdrettsnæringen. (Foto: Mattilsynet)
Mattilsynet fører tilsyn med forekomst av lakselus og fiskesykdommer i oppdrettsnæringen. (Foto: Mattilsynet)
Last ned bilde

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding

Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye