Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Nissen får grøt i julen - nærmere 350.000 setter ut grøt til nissen hvert år

Del
Uansett hvor nissen reiser rundt i Norges land denne julen, så er han sikret å bli mett. Nærmere 350.000 nordmenn passer på at nissen får grøt i julen hvert år, forteller matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Marianne Antonsen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, (Melk.no). I tillegg er det over 75.000 som setter ut grøt annethvert år.

De fleste setter ut grøt på julaften, men en god del setter også ut grøten allerede på lille julaften. Og ikke overraskende er det først og fremst familier med barn i husstanden som holder tradisjonen i hevd. Det viser undersøkelsen som er gjort av Synovate (2009) på oppdrag fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter, (Melk.no).

Nordlendingene er litt flinkere til å huske på nissen enn befolkningen generelt. 14 prosent av nordlendingene svarer at enten de selv eller en i husstanden setter ut julegrøt til nissen hvert eneste år.  Og utvider man gruppen til dem som husker på nissen om enn ikke hvert år, men i hvert fall en gang i blant så gjør 25 % av nordlendingene dette. Like stor omsorg har man ikke i hovedstaden. Her svarer ni av ti at de aldri setter ut grøt til nissen. (89 prosent).  

-Nisser og grøt henger litt sammen, i tillegg søker man ofte å skape tradisjoner man får julestemning av. Å sette ut grøt til nissen skaper julestemning og glede for både barn og voksne, forteller Marianne og påpeker at desember er den store grøtmåneden for nordmenn.

I julen spiser nesten hele Norge grøt
Undersøkelsen viser at hele 9 av 10 nordmenn spiser risengrynsgrøt i desember og det er ingen forskjell på fattig og rik.  -Grøten har til tider vært forbundet med fattigmannskost, men det er ikke tilfelle med julegrøten. Den har en spesiell status hos oss nordmenn, forteller Marianne.

Nær 8 av 10 nordmenn spiser grøt i desember. Over hver tredje nordmann spiser grøt 3 ganger eller mer i løpet av julemåneden. De unge er veldig glade i julegrøt, og nesten 1 av 4 mellom 15 og 24 spiser koser seg med grøt mer enn fem ganger i desember.

Julaften er den store grøtdagen
På julaften spiser nesten fire av ti nordmenn grøt. Hele 38 prosent svarer at dette er dagen de koser seg med julegrøt, og dette er en spesielt sterk tradisjon på Vestlandet der halvparten svarer at dette er dagen de koser seg med julegrøt.  Lille julaften er også en populær grøtdag for mange. Nesten en av fire spiser grøt denne dagen. Det er nordlendingene som er mest glad i grøt kvelden før kvelden.

Hjemmelaget til jul
Ferdiglaget grøt og halvfabrikata på pose har blitt populært, men til jul skal grøten være hjemmelaget. Over halvparten av befolkningen sier de spiser hjemmelaget grøt i julen, mens 23 prosent sier at de spiser halvfabrikat fra pose. Under én av ti sverger til ferdiggrøt til jul.

-En gyllen regel er at den beste grøten får du ved å lage den selv fra bunnen. Det er enklere enn du tror. Dynegrøten er et eksempel på en langkokt risengrynsgrøt. Det er en risengrynsgrøt som settes i ovnen på svak varme i 3-4 timer, en fordel for de som ofte brenner grøten fordi de ikke liker å røre i grøten hele tiden. Siden denne grøten skal godgjøre seg i ovnen på egenhånd er det jo en unik mulighet til å få gjort unna andre ting også, tipser Marianne Antonsen i Melk.no.

Oppskrifter:

Risengrynsgrøt og dynegrøt

Rømmegrøt                  


Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: Bilder                                  

Klikk på linken for å se flere spennende oppskrifter fra vår web tv: Melk.tv                 

 

For mer informasjon, mattips eller bilder, vennligst ta kontakt med:
Marianne Hayes Antonsen, Matfaglig konsulent Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: marianne.a@melk.no tlf: tlf: 23 30 20 17 / 90 04 5407

 Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt opplysningskontor med fokus på melk og meieriprodukter. Vi ønsker å bidra til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring, samtidig som vi skal være en inspirasjonskilde til matglede i hverdagen. For mer informasjon, se www.melk.no

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding

Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye