Hundre grunner til at vi elsker smaken av smør
100 aromastoffer
Den gode smaken er dermed et resultat av en kompleks sammensetning av over 100 aromastoffer som naturen selv har skapt.
- Smøret som lages i meieriet gjennomgår en sammensatt prosess, for å sikre at kvaliteten blir høy og jevn gjennom hele året, forteller Marianne og legger til at fettets smeltepunkt er viktig for smaksopplevelsen og for bakeegenskapene.
- De fleste fettsyrer i smør smelter mellom 14,4 og 37 grader. I munnen er det 37 grader, så med andre ord tar det ikke lang tid før smøret smelter og du kan kjenne smørsmaken fullt ut, fortsetter hun.
Tilsvarende smeltepunkter for margarin ligger mellom 15 og 60 grader. En smørkrem som er laget med margarin smelter altså ikke like lett i munnen som en smørkrem av ekte smør, fortsetter Marianne Antonsen i Melk.no.
Bare smør er smør
Smør passer meget godt til alle typer matlaging som steking, baking, sauser, supper og brødmat. I tillegg kan smør brukes til alt fra smaksberikning, kakefyll, dekorasjoner og tykning.
Det er nok det brede bruksområdet i tillegg til kvaliteten på produktet som gjør dette til en folkekjær favoritt blant mange. Smørets verdi blant befolkningen har blitt svært tydelig nå som det i perioder og på enkelte steder har vært vanskelig å få tak i smør. Dette viser hvor mye vi verdsetter det tradisjonsrike og ekte norske smøret med sine kvaliteter på smak og til matlaging, forteller Marianne i Melk.no.
Tips i matlagingen
ü Kokkene bruker helst smør på grunn av den gode smaken. Står det ikke spesifisert, er det Meierismør/Smør/Godt Smør det menes. Saltmengden vil du kunne regulere opp eller ned, med de forskjellige smør variantene.
ü Ta smøret ut av kjøleskapet ½ time før det skal smøres på for eksempel lefser og brød, eller når det skal brukes til å jevne sauser.
ü La smøret være kjøleskapskaldt når det smuldres i deiger, eller skjæres med ostehøvel til wienerdeig, tertedeig og lignende.
ü Steking i smør: La smøret slutte å boble før det som skal stekes legges i pannen. Stek på middels temperatur, slik at ikke smøret får brent smak.
ü Smør som smaksberikninger: Smør gir ekstra god smak i supper og sauser - rør inn litt rett før servering!
ü Tykning med smør: Romtemperert smør piskes inn i sausen som er tatt bort fra platen.
ü Kakefyll: Smør gir best aroma til smørkrem på kaker.
ü Smørdekorasjoner: Det finnes ulike redskaper til å trille kuler, høvle ruller eller ha i dekorative former osv. Dette er lekkert å sette på festbordet.
Smørtypene:
- Normal saltet smør (ekte meierismør), inneholder 1,5 % salt og er beriket med vitamin D.
- Ekstra saltet smør (setersmør) inneholder 2,5 % salt og er beriket med vitamin D.
- Usaltet meierismør, syrnet før kjerning, er ikke tilsatt salt eller beriket med vitamin D
- Gourmetsmør, syrnet før kjerning og tilsatt ca 2,5–3 % salt.
Næringsinnhold:
Produktgruppen smør er underlagt offentlige forskrifter som blant annet setter som krav at smør skal inneholde minst 80 % fett og maks 16 % vann. Smør inneholder rent melkefett – ingen andre fettyper kan tilsettes. Norsk smør inneholder 81-83 % fett, avhengig av hvilket saltinnhold det har.
Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: Bilder
Klikk på linken for å se flere spennende oppskrifter fra vår web tv: Melk.tv
Her finner du flere oppskrifter og kan lese mer om smør
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), e-post: marianne.a@melk.no tlf: tlf: 23 30 20 17 / 90 04 5407
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), e-post: kine@melk.no tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt kompetansesenter med fokus på norsk melk og meieriprodukter. Vi bidrar til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring basert på solid markedsinnsikt og ernæringsfaglig kunnskap.
For mer informasjon, se
www.melk.no
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom