Hvor mye melk anbefaler de ulike land at vi drikker?
I Norge anbefales det at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet, og mange tror kanskje at det er særnorsk å ha anbefalinger på inntak av melk og meieriprodukter. Men faktisk har de enda mer konkrete anbefalinger i andre land i verden.
”La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet”, lyder et av de ti kostrådene som ble lansert i 2011.
-Meieriprodukter fremheves som en viktig kilde til næringsstoffer kroppen trenger, spesielt kalsium og jod. I rapporten understrekes det at for folk flest vil magre meieriprodukter være viktig for å sikre et tilstrekkelig inntak av disse næringsstoffene, forteller Hanne Hennig Havdal, ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Hanne påpeker at andre land er lenger fremme i å anbefale konkrete mengder. Noe hun mener ville være en fordel for forbruker å kunne forholde seg til.
- Tre porsjoner med magre meieriprodukter som del av et sunt kosthold sikrer at man får seg anbefalt mengde kalsium. I tillegg gir det også jod, proteiner og flere B-vitaminer. En porsjon tilsvarer for eksempel ett glass ekstra lett melk eller en yoghurt. I mange andre land har de konkrete anbefalinger for hvor stort det daglige inntaket av melk og meieriprodukter bør være.
- Vi tror at mer konkrete råd om mengde hadde gjort det enklere for forbruker. Dette ville gjort folk mer oppmerksomme på om de får i seg for lite eller mer enn det som er tilstrekkelig for de fleste, fortsetter hun. Da hadde Norge også vært på linje med blant annet land som Finland, Irland, Frankrike, USA og Australia, avslutter Hanne i Melk.no.
Hva er daglig inntak?
I de norske kostrådene er anbefalingen å ha et daglig inntak av magre meieriprodukter. I mai 2010 gjorde Synovate en undersøkelse for Melk.no for å se hvordan folk oppfatter dette rådet. Resultatene fra undersøkelsen viste at 56 % av den voksne befolkningen (15 år og oppover) mente at ”regelmessig” betyr en gang om dagen. Kun 25 % svarte flere ganger om dagen, mens en femtedel svarte at de tolket et regelmessig inntak som 3-5 ganger i uken eller sjeldnere. Det ble også spurt hvor ofte folk selv mener de bør spise magre meieriprodukter, og her svarte hele 62 % én gang om dagen eller sjeldnere.
Eksempler på andre land med konkrete råd:
Australia
: Voksne anbefales å innta 2 porsjoner meieriprodukter hver dag, mens ungdom mellom 12-18 år bør spise 3 porsjoner hver dag. Det anbefales å velge de magre variantene.
Canada : Voksne bør spise 2-3 porsjoner, ungdom 3-4 porsjoner og barn bør innta 2 porsjoner meieriprodukter daglig.
Danmark : Danmark har 8 kostråd som omhandler et variert kosthold, fysisk aktivitet, inntak av frukt og grønnsaker, vann, fisk, ris og poteter, i tillegg til grove kornprodukter. Meieriprodukter er ikke en del av disse rådene. Likevel anbefaler Fødevarestyrelsen at voksne inntar omtrent ½ liter av magre meieriprodukter hver dag. Dette for å sikre inntaket av kalsium. Dersom man spiser sunt og følger kostrådene vil man kunne innta noe mindre, omtrent 250 ml
Irland : Voksne anbefales å spise 3 porsjoner og ungdom 5 porsjoner meieriprodukter per dag. Det anbefales å velge de magre variantene.
Frankrike : De franske kostrådene anbefaler at man spiser 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag. Forslaget til hvordan man kan inkludere tre meieriprodukter i kostholdet kan være å drikke et glass melk til frokost, spise yoghurt til lunsj og ost på kvelden.
USA : Barn mellom 2-3 år bør innta 2 porsjoner meieriprodukter hver dag. Barn mellom 4-8 år bør spise 2 ½ porsjon meieriprodukter, mens resten av befolkningen bør inkludere 3 porsjoner meieriprodukter i sitt daglige kosthold. I rådene fokuseres det på at man bør velge de magre variantene og at personer med laktoseintoleranse bør velge laktosefri eller laktosereduserte produkter.
Storbritannia : The Food Stadards Agency anbefaler å bruke en tallerkenmodell for å sikre inntaket av næringsstoffer i løpet av en dag. Her blir det oppfordret til å spise Some milk and dairy products hver dag. I tallerkenmodellen tilsvarer dette 15 % hver dag.
Lurer du på hvor sunn frokosten din er? Test den i Melk.no sin frokostkalkulator.
Test ut ditt kalsiuminntak på Melk.no sin kalsiumkalkulator
Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: Bilder
Les mer om kosthold, helse og ernæring på http://www.melk.no
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Hanne Hennig Havdal, ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
e-post: hanne@melk.no
tlf: 23 30 20 14 / 48 22 35 30
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), e-post: kine@melk.no
tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt opplysningskontor med fokus på melk og meieriprodukter. Vi ønsker å bidra til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring, samtidig som vi skal være en inspirasjonskilde til matglede i hverdagen. For mer informasjon, se www.melk.no
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom