Smoothie er sommerens superdrikk
Kroppens politi
Antioksidanter er kroppens politi og sørger for ro og orden, og de fjerner frie radikaler eller enkelt forklart: det som skader friske celler. Antioksidantene forbrukes hele tiden. Derfor er det viktig med påfyll. En kjempegod og herlig måte å bidra til å få i seg "5 om dagen".
Så enkelt er det å lage smoothie
Vask, rens, evt. skrell og del opp frukt, bær og/eller grønnsaker. Bruk en vanlig blender eller en smoothiemaker. Ha i væske først. Deretter frukt/bær/grønnsaker, isbiter, yoghurt, juice, urter, frø, nøtter, m.m. Kjør ingrediensene til en myk og litt tykk smoothie. Det går fort, ca. 30 sekunder. Smoothie bør drikkes med det samme, eller fryses.
Lag din egen favoritt
Alle typer frukt og bær egner seg i en smoothie, men også en del grønnsaker. F.eks. avokado, selleri, gulrot, paprika og urter egner seg bra. Prøv deg frem og finn dine favoritter. Bruk godt moden frukt – det gir den beste smaken. Banan er med på å gi smoothien en fin og kremet konsistens. Bær er en vinner i sommersesongen, så bruk gjerne mye bær.
Barna elsker smoothie. La dem selv velge hva slags smoothie de har lyst til å lage. Enten i forhold til hvilken farge den skal ha, smak eller hvilke frukt, bær og/eller grønnsaker som skal være i. Uansett er det en fin måte å få i seg frukt og grønt på, og det blir enklere å nå målet om "5omdagen".
Smoothie hele dagen
Har du dårlig tid om morgenen, er kanskje en smoothie løsningen? Ha i litt frokostblanding, frø, nøtter eller havregryn sammen med frukt og bær og du har en sunn frokost på 30 sekunder. Garantert en flott start på dagen. Også til lunsj eller som mellommåltid er smoothie et godt og friskt alternativ. Smoothie passer fint som dessert, til hverdag og fest, eller på kvelden hvis man er litt småsulten. Den er et flott lite måltid før og etter trening - da gjerne med banan som gir ekstra karbohydrater.
Smooth-is
Frys ned smoothie så får du smooth-is. En herlig forfriskende is i sommervarmen. Sunnere kan ikke isen bli når den er laget av friske frukter og bær. Lag tykk smoothie, gjerne med mindre veske enn normalt. Frys ned i ispinneformer. Tenk ut ulike farger og smaker det skal være på isen, f.eks. banan eller mango (gul), kiwi (grønn), jordbær (rosa), solbær (lillarosa) eller melon (gul eller lyserød). Det er bare fantasien som setter grenser.
Historikk
Allerede på 1960 tallet var smoothie en kjent drikk og et kjent begrep i USA. I 1973 ble Smoothie King, en kjede med smoothie-barer, opprettet i USA, og smoothien sin popularitet fortsatte å øke og spre seg gjennom de neste tiårene. I begynnelsen på dette århundre kom også smoothie-begrepet til Norge. I dag er det flere hundre tusen her i landet som har anskaffet seg en blender eller smoothiemaskin for å kunne lage seg sin egen smoothie. Det selges ca. 100 000 slike maskiner i året. La den være lett tilgjengelig på kjøkkenet, og bruk den ofte. Det er og blir populært med smoothie.
Opplysningskontoret for frukt og grønt gir deg her noen tips:
- Det er lurt å ha det flytende i først slik at det blir lettere for maskinen.
- Har du banan eller eple i en smoothie er det lurt med noen dråper lime eller sitron så blir ikke smoothien mørk.
- Ønsker du tykkere konsistens på smoothien? Tilsett en banan for å få den mer kremet.
- Ønsker du tynnere konsistens på smoothien? Tilsett mer væske.
- Har du godt modnet frukt til overs? Legg dem i fryseren og bruk dem til smoothie ved en senere anledning.
- Glad i guacamole? Prøv en guacamolesmoothie: kjør avokado, agurk, hvitløk, litt chili sammen med grønnsaksjuice og isbiter i blenderen og opplev noe nytt.
- Grønnsaker som gulrot, agurk, avokado og tomat er supre i grønnsakesmoothies.
- Urter som mynte, sitronmelisse og basilikum er godt å bruke i smoothie.
- For å gjøre smoothien ekstra spennende, kan du servere den i en uthult frukt - som f.eks. honningmelon eller ananas.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom