Nytt satsingsområde i Forskningsrådet: Innovasjon skal gi nye tilbud i offentlig sektor
– Norge har en velutviklet offentlig sektor som har vist evne til fornyelse. Men fortsatt ligger det store muligheter til forbedringer i mer systematisk kobling mellom forskning og anvendelse, sier Anne Kjersti Fahlvik, divisjonsdirektør i Forskningsrådet.
– Vi står overfor store samfunnsutfordringer, særlig innenfor helse- og velferdssektorene. Ny kunnskap, innovativ organisering og utvikling av nye tjenester, teknologi og behandlingsformer er helt nødvendig for å møte en større belastning på våre offentlige tjenester.
Forskningsrådet ønsker gjennom sin nye støtteordning, Innovasjonsprosjekt i offentlig sektor , å bidra til tettere samarbeid mellom forskningsmiljøer, offentlig sektor og næringsliv. Forskningsrådet skal fremover arbeide målrettet for å mobilisere offentlige aktører til å bedrive innovasjonsarbeid.
Hvordan lagre gendata?
– Vi står overfor en genetisk revolusjon, som innebærer at vi etter hvert vil få store mengder genetiske data om hver enkelt, forutsier Dag Undlien, professor ved Oslo Universitetssykehus (OUS) og leder for det ene prosjektet som nå får støtte fra Forskningsrådet.
– Per i dag er ikke sykehusene og samfunnet i stand til å håndtere denne utviklingen, legger han til.
I samarbeid med Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo (UiO) skal det nå utvikles en nasjonal løsning for å lagre genetiske data, som vil gi muligheten til desentralisert bruk gjennom sosiale media, samtidig som personvernet ivaretas.
Et mer effektivt helsevesen
– Genetiske undersøkelser har den fordelen at de kun trenger å utføres én gang. En person som har kartlagt genene sine vil ha et datasett som er gyldig hele livet, og vil kunne gå tilbake og se på denne informasjonen ettersom nye medisiner og behandlingsmåter mot sykdommer dukker opp. Dette forutsetter at dataene kan deles via nettbaserte løsninger og gjøres tilgjengelige for bruk der hvor pasienten til enhver tid befinner seg, forklarer Undlien.
Han påpeker at en slik IKT-infrastruktur vil gi økt effektivitet, bedre kvalitet, reduserte kostnader og bedre tjenester for pasienter i det norske helsevesenet.
Høyteknologi til sykehusene
I det andre prosjektet, som ledes av Erik Fosse ved OUS, skal forskere fra OUS, Institutt for informatikk ved UiO og Handelshøyskolen BI sammen gjøre det lettere å ta i bruk høyteknologiske medisinske prosedyrer ved norske sykehus. Forskerne tar utgangspunkt i en ny behandlingsform ved alvorlige hjertelidelser. Behandlingen kjennetegnes ved en samtidig bruk av en rekke ulike teknologier, blant annet kombinasjonen av bildeassistert behandling og kirurgi.
Dette krever store tverrfaglige team, og målet med dette prosjektet er at ny teknologi tas i bruk på en måte som sikrer god samhandling. Metodikken som utvikles her skal i neste omgang kunne anvendes på andre, tilsvarende høyteknologiske medisinske prosedyrer.
De to første prosjektene ble bevilget innenfor Forskningsrådets Store program for Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT – VERDIKT. Mer informasjon www.forskningsradet.no/verdikt
Bilder

Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom