Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Energimerking obligatorisk ved salg og utleie

Del
Fra 1. juli 2010 må alle boliger og yrkesbygg som selges eller leies ut ha energiattest. Samtidig innføres et nytt energimerke som viser bygningens energistandard.

- Energimerking skal bidra til å øke bevisstheten om energieffektivisering og valg av energikilder til oppvarming. Bygninger står for nærmere 40 prosent av energibruken i Norge. Energimerking gjør det enklere for folk å ta valg som er bra for miljøet og for lommeboka, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas. 

Fra 1. juli 2010 må alle boliger og yrkesbygg som selges eller leies ut ha energiattest. Alle boligeiere kan energimerke boligen sin gratis på www.energimerking.no . På samme nettside kan fagpersoner energimerke yrkesbygg og nyoppførte boliger.

Fra 1. juli inneholder energiattesten et nytt energimerke som inneholder en energikarakter og en oppvarmingskarakter. Energikarakteren viser hvor energieffektiv boligen eller bygningen. Oppvarmingskarakteren viser hvor stor del av oppvarmingen som kan dekkes med andre energibærere enn elektrisitet, olje og gass.

Lønnsom boligmerking
Merkingen av boliger skjer ved at boligeiere fyller ut en selvangivelse på www.energimerking.no . På bakgrunn av opplysningene som legges inn, utstedes en energiattest med et energimerke og en liste over tiltak som gjør boligen mer energieffektiv. Attesten skal legges fram ved salg eller utleie av boligen. Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) er ansvarlig for og fører tilsyn med energimerkeordningen.

- For boligeiere er energimerking gratis, og kan være lønnsomt. Ved å følge rådene i tiltakslisten i attesten er det mulig å få lavere energikostnader. Vi tror også at boliger og bygninger med et godt energimerke kan vise seg å bli mer attraktive i eiendomsmarkedet, sier Aas.

De aller fleste eksisterende boliger vil få energikarakter E til G, som er den nedre del av skalaen. Bygninger som følger byggeforskriftene fra 2007 vil normalt få C eller D. Lavenergibygninger, passivhus og liknende vil kunne få A eller B.

Oppvarmingskarakteren viser i hvilken grad bygningen kan bruke andre energibærere enn strøm, olje og gass til oppvarming av rom og varmtvann, og er uavhengig av energikarakteren.

Eksempler på oppvarmingskarakterer:
Grønt:  Vannbåren oppvarming basert på biobrenselkjel, med elektrisitet som spisslast.
Gult:  Luft til luft varmepumpe og lukket vedovn, kombinert med direkte elektrisk oppvarming.
Rødt:  Kun elektrisk oppvarming eller oljefyring


Fagfolk merker yrkesbygg
Yrkes- og næringsbygg skal merkes av en fagperson som oppfyller kompetansekrav som beskrevet i energimerkeforskriften. Merkingen innebærer en gjennomgang av tekniske og bygningsmessige kvaliteter som påvirker bygningen energitilstand.  Se www.energimerking.no for kompetansekrav.

- Eksperten er selv ansvarlig for å vurdere om han oppfyller kompetansekravene. Dette må kunne dokumenteres på forespørsel. Vi anbefaler oppdragsgivere å sjekke CV og referanser til den som skal gjennomføre energimerkingen, understreker Agnar Aas.

I tillegg til at yrkesbygg må merkes hvis de skal selges eller leies ut, må alle yrkesbygg over 1000 kvm ha energiattest uansett. Det var tidligere lagt opp til en overgangsordning som gjorde at merking ikke var påkrevd før 1. januar 2012. Denne overgangsperioden er fjernet i forskriften som trer i kraft 1. juli.  


Fakta om energimerking:
Alle boliger, fritidsboliger og yrkesbygg over 50kvm som skal selges eller leies ut må fra 1. juli 2010 ha en energiattest som inneholder et energimerke med en energikarakter og en oppvarmingskarakter.

Yrkesbygg over 1000 kvm skal alltid ha gyldig energiattest

Energimerket viser bygningens energistandard og består av en oppvarmingskarakter og en energikarakter.

Energikarakteren går fra A til G, hvor A er mest energieffektiv og G er minst energieffektiv.

Oppvarmingskarakteren viser i hvilken grad bygningen kan bruke andre energibærere enn strøm, olje og gass til oppvarming av rom og varmtvann. Andelen elektrisitet og olje/gass vises på en fargeskala fra grønt til rødt, der grønt indikerer lav andel el og fossilt brensel.

Energiattesten gir tips om tiltak som gjør boligen/bygningen mer energieffektiv

Attester som er laget i perioden 1. januar til 1. juli i år, og som inneholder det gamle energimerket og oppvarmingsmerket, er fortsatt gyldige

Energimerkingen gjennomføres på www.energimerking.no

Dette trenger du for å merke en bolig: Pinkode til MinID, gårds- og bruksnummer, boligens bruksareal, strømfaktura eller oversikt over siste års strømforbru

Enova Svarer, tlf 800 49 003 (bolig) og tlf 08049 (yrkesbygg), svarer på spørsmål om ordningen


Bilde av Agnar Aas kan lastes ned fra: 
http://www.nve.no/no/Om-NVE/NVEs-direktorer/

Det nye energimerket og andre illustrasjoner kan lastes ned fra:
http://www.energimerking.no/no/Til-nedlasting/

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt.

Vassdrags og energidirektør Agnar Aas, tlf 22 95 90 70 / 951 79 164
Seksjonssjef Birger Bergesen, tlf 22 95 92 29 / 901 12 838

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Vårisen har kommet i skogsområdene i Sør-Norge - dette bør du vite11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding

Våren er på vei, og isen svekkes og blir til våris med dårlig bæreevne. Det er derfor viktig å sjekke hvor hard isen er før du går ut på den. I lavlandet i Sør-Norge er mange vann isfrie, og isen er betydelig svekket i skogsområdene. Isforholdene er gode der det ligger sammenhengende snødekke, men mer usikre der snøen har smeltet. Isen svekkes også fortere på elver enn innsjøer.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye