Stiftelsen Norsk Mat

Lokal laks fikk Sogn og Fjordanes første Spesialitet-merke

Del
- Det var nærmest halleluja-stemning når laks fra Svanøy Røykeri kom på bordet hos Spesialitets fagjury. Laksen fikk full score, både på smak, konsistens og utseende, sa jurymedlem Arne Sørvig da han hedret tre varianter laks fra Svanøy Røykeri med Spesialitet-merket for unik smak på et arrangement hos bedriften, onsdag 6. april.
Fra venstre;    Borghild Tveit; Trond Sveen, Gro Tveit Sveen, Svanøy Røykeri. Foto: Johan Trygve Solheim, triggerfoto.no
Fra venstre; Borghild Tveit; Trond Sveen, Gro Tveit Sveen, Svanøy Røykeri. Foto: Johan Trygve Solheim, triggerfoto.no

Laksen fra det lille, familiedrevne røykeriet er det aller første produktet fra Sogn og Fjordane som kan smykke seg med kvalitetsstempelet Spesialitet. 

- Vi er veldig stolte over at våre produkter gikk gjennom nåløyet, og ble godkjent som en Spesialitet. Vi håper merket kan bidra til at det blir lettere å komme inn i flere butikker, og at nye kunder kan oppdage produktene våre. Det viktigste for oss er imidlertid å opprettholde kvaliteten på produktene våre, og derfor er det viktig at vi vokser kontrollert, sa Gro Sveen, daglig leder i Svanøy Røykeri, da hun mottok Spesialitet-merket.

Lokale smaker

Det var Tradisjonell røykelaks, Porsmarinert einerrøykt laks og Gravlaks med dill og hvit pepper fra Svanøy Røykeri som  ble tildelt kvalitetsmerket Spesialitet. Røykeriet på Svanøy, 15 km sørøst fra Florø, har selv full kontroll over hele prosessen og følger laksen fra den veier 70-80 gram til den er ferdig foredlet. Det brukes kun superior laks som fileteres og trimmes for hånd, og tørrsaltes for beste resultat. Den gravede varianten lages på tradisjonell måte, men med dill og hvit pepper som krydder. Røkelaksen røykes med selvplukket einer fra øya og furuspon fra det lokale båtfabrikken byggeriet. Den porsmarinerte røykelaksen marineres med den viltvoksende lyngplantenurten pors og hjemmelaget porssnaps.

Tildelt av uavhengig fagjury

Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet. Om laks fra Svanøy Røykeri var fagjuryen svært entusiastiske. 

- Dette er en helt unik smaksopplevelse som virkelig fortjener hederen Spesialitet, sa Sørvig.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra venstre;    Borghild Tveit; Trond Sveen, Gro Tveit Sveen, Svanøy Røykeri. Foto: Johan Trygve Solheim, triggerfoto.no
Fra venstre; Borghild Tveit; Trond Sveen, Gro Tveit Sveen, Svanøy Røykeri. Foto: Johan Trygve Solheim, triggerfoto.no
Last ned bilde
Røykt laks fra Svanøy røykeri, foto: Svanøy Røykeri
Røykt laks fra Svanøy røykeri, foto: Svanøy Røykeri
Last ned bilde

Lenker

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye