MatPrat

10 ting du ikke visste om egg

Del

Fredag 8. oktober feirer vi verdens eggdag. Her er 10 ting du kanskje ikke visste om egget:

1. Hvor mye egg spiser vi?

I gjennomsnitt spiser vi nordmenn ½ egg om dagen, men i påska spiser vi faktisk dobbelt så mye - ett egg hver dag. 

2. Skal eggene oppbevares på benken eller i kjøleskapet?

Egg bør helst oppbevares i kjøleskap, og da står de seg mye lenger enn det datostemplingen. Men egg bør tempereres før bruk, og tåler godt å stå på kjøkkenbenken noen dager.

3. Hva er sunnest - eggeplommen eller eggehviten?

Plommen og eggehviten inneholder ulike næringsstoffer og utfyller hverandre ernæringsmessig. Eggehviten er fettfri, bidrar med lite kalorier fra proteiner og ellers få næringsstoffer. I plommen finner vi fettet og mesteparten av vitaminene: A, D, E, B12 og folat, og mineraler som jern og jod. Proteinmengden er ganske jevnt fordelt i plommen og hviten.

4. Er det trygt å spise rå egg?

I en del land er salmonella en utfordring i hønsebesetninger. Dette gjelder ikke i Norge. Norske egg pakket i kartong og solgt i butikk er underlagt regelverk om salmonellakontroll. Pakkede norske egg kan derfor trygt spises rå.

5. Kan egg hjelpe meg med å bygge muskler?

Egg er proteinrikt, og proteiner bidrar til å opprettholde og å bygge muskler.

6. Hvor mange egg legger høna i uka?

En verpehøne legger 6-7 egg i løpet av en uke.

7. Er det forskjell på å koke egg på fjellet eller ved sjøen?

Ja, vannet koker ved lavere temperatur i høyden enn nede ved sjøen, så har du f.eks. hytte på 1000 meters høyde, koker vannet allerede ved 96,8 grader. Det betyr at det tar lenger tid enn ellers å koke egget, kanskje så mye som ett minutt ekstra.

8. Kan egg fryses?

Ja, egg kan godt fryses, men ikke i skallet, da vil det sprekke.

9. Hvordan kan jeg få opp småbiter av eggeskall?

Bruk en bit av eggeskallet for å fiske det opp igjen. De to bitene tiltrekkes av hverandre, og skallet er dermed enkelt å få ut.

10. Hva kom først – høna eller egget?

Fuglene har utviklet seg fra dinosaurene, ifølge evolusjonsteorien. Dinosaurer la også egg. Så da er kanskje det spørsmålet besvart én gang for alle?

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom