10 ting du ikke visste om egg
1. Hvor mye egg spiser vi?
I gjennomsnitt spiser vi nordmenn ½ egg om dagen, men i påska spiser vi faktisk dobbelt så mye - ett egg hver dag.
2. Skal eggene oppbevares på benken eller i kjøleskapet?
Egg bør helst oppbevares i kjøleskap, og da står de seg mye lenger enn det datostemplingen. Men egg bør tempereres før bruk, og tåler godt å stå på kjøkkenbenken noen dager.
3. Hva er sunnest - eggeplommen eller eggehviten?
Plommen og eggehviten inneholder ulike næringsstoffer og utfyller hverandre ernæringsmessig. Eggehviten er fettfri, bidrar med lite kalorier fra proteiner og ellers få næringsstoffer. I plommen finner vi fettet og mesteparten av vitaminene: A, D, E, B12 og folat, og mineraler som jern og jod. Proteinmengden er ganske jevnt fordelt i plommen og hviten.
4. Er det trygt å spise rå egg?
I en del land er salmonella en utfordring i hønsebesetninger. Dette gjelder ikke i Norge. Norske egg pakket i kartong og solgt i butikk er underlagt regelverk om salmonellakontroll. Pakkede norske egg kan derfor trygt spises rå.
5. Kan egg hjelpe meg med å bygge muskler?
Egg er proteinrikt, og proteiner bidrar til å opprettholde og å bygge muskler.
6. Hvor mange egg legger høna i uka?
En verpehøne legger 6-7 egg i løpet av en uke.
7. Er det forskjell på å koke egg på fjellet eller ved sjøen?
Ja, vannet koker ved lavere temperatur i høyden enn nede ved sjøen, så har du f.eks. hytte på 1000 meters høyde, koker vannet allerede ved 96,8 grader. Det betyr at det tar lenger tid enn ellers å koke egget, kanskje så mye som ett minutt ekstra.
8. Kan egg fryses?
Ja, egg kan godt fryses, men ikke i skallet, da vil det sprekke.
9. Hvordan kan jeg få opp småbiter av eggeskall?
Bruk en bit av eggeskallet for å fiske det opp igjen. De to bitene tiltrekkes av hverandre, og skallet er dermed enkelt å få ut.
10. Hva kom først – høna eller egget?
Fuglene har utviklet seg fra dinosaurene, ifølge evolusjonsteorien. Dinosaurer la også egg. Så da er kanskje det spørsmålet besvart én gang for alle?
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Disse kommenterer mest på det andre spiser23.4.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
1 av 3 får kommentarer på det de spiser fra andre. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat, utført av Opinion. Det er særlig en gruppe som kommenterer mer enn andre. Kan du gjette hvem?
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten27.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.
– Folk tar feil om ribbefettet14.12.2023 07:20:00 CET | Pressemelding
Det er fettet under svoren som sikrer en vellykket juleribbe med sprø svor. Likevel er det bare 5 % av ribbekjøpere som oppgir at bra med fett på ribba er det viktigste når de kjøper juleribbe.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom