1 av 5 vil lage rimeligere julemat i år
- Dette er en helt naturlig konsekvens av tiden vi lever i. Vi ser at nordmenn har et langt mer bevisst forhold til egen økonomi nå, både generelt og i tilknytning til jul. Enkelte matvarer har steget med hele 20% siste året, og da er mange nødt til å ta mer kostnadseffektive valg, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.
MatPrat sin undersøkelse, gjennomført av YouGov, viser også at 34% ønsker å spare inn på julegavene og 28% på strøm og varme. Samtidig ønsker 1 av 10 å spare penger ved å redusere antall gjester.
Vær smart med maten fremfor antall gjester
- Det er selvfølgelig trist, men forståelig, at flere ønsker å spare inn på gjester. I det minste sett i forbindelse med at 10% svarer at de ikke gleder seg til julefeiringen. Det er godt mulig å få julematen til å strekke lenger, hvis man bruker opp alt og er litt smart, sier Marta Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Matsvinnet i Norge er generelt høyt, med 40,3 kilo i snitt for hver av oss. Og hele 6 av 10 svarer i undersøkelsen at deres viktigste årsak til matsvinn i jula er at de lager alt for mye mat.
Planlegging er nøkkelen
- Det er ikke sikkert det er de samme som står for matsvinnet som også ser seg nødt til å spare inn på mat, men det finnes mange smarte grep for å få maten til å både vare lenge og mette mange, sier Marta.
Her er Martas beste sparetips:
1) Planlegging er nøkkelen, både for å utnytte maten best mulig og spare penger.
2) Kjøp råvarer i større pakninger, som er mer økonomisk, og tenk alltid på hvordan du skal bruke det som er igjen.
3) Rydd fryseren før jul, ved å bruke opp maten i dagene før. Du trenger ikke å kjøpe fulle middager til hver dag, hvis du ivaretar og bruker opp rester.
4) Undersøk hvordan du best oppbevarer ulike retter og råvarer.
5) Husk at du ikke trenger å handle inn all maten frem til nyttår før julaften. Butikkene er åpne også i romjula.
6) Julemat generelt er ikke så dyr mat, men det er gjerne kosen ved siden av som koster. Tenk smart rundt tilbehøret og drikke.
Samvær og mat står høyest i jula
6 av 10 setter samvær med familie og venner høyest ved jula, og like mange svarer god mat og drikke.
-Ut fra hva nordmenn svarer kan det være lurt å investere i kosen rundt måltidene, og heller la gavene være opplevelser sammen, at man kun gir til én person i familien hver, eller til barna. En annen god gaveidé er selvfølgelig spiselige gaver, som hele 1 av 3 har oppgitt at de tenker å gi bort i år. Halvparten tenker å lage de spiselige gavene selv, noe som er en veldig god idé, sier Ravnsborg.
Se tips til spiselige julegaver her.
Kontakter
Elise Feiring MyrtrøenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97074356elise.feiring.myrtroen@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Nordmenns middagsvaner kartlagt: Høsten er smaken av Norge!2.10.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
For 7 av 10 nordmenn er middagen dagens høydepunkt. Nye tall fra Matprats matkulturundersøkelse viser at norske tradisjoner står sterkt, og at høsten er tiden da fellesskap og norske råvarer virkelig setter preg på middagsbordet.
Nordmenn vil ha grovere brød25.9.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Flere vil ha grovt brød og vi er opptatt av mer energi og tarmhelse når vi velger mat. Dette viser Matprats nyere undersøkelser gjennomført av Opinion. Grovt brød leverer på begge deler.
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
