1 av 5 vil lage rimeligere julemat i år
- Dette er en helt naturlig konsekvens av tiden vi lever i. Vi ser at nordmenn har et langt mer bevisst forhold til egen økonomi nå, både generelt og i tilknytning til jul. Enkelte matvarer har steget med hele 20% siste året, og da er mange nødt til å ta mer kostnadseffektive valg, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.
MatPrat sin undersøkelse, gjennomført av YouGov, viser også at 34% ønsker å spare inn på julegavene og 28% på strøm og varme. Samtidig ønsker 1 av 10 å spare penger ved å redusere antall gjester.
Vær smart med maten fremfor antall gjester
- Det er selvfølgelig trist, men forståelig, at flere ønsker å spare inn på gjester. I det minste sett i forbindelse med at 10% svarer at de ikke gleder seg til julefeiringen. Det er godt mulig å få julematen til å strekke lenger, hvis man bruker opp alt og er litt smart, sier Marta Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Matsvinnet i Norge er generelt høyt, med 40,3 kilo i snitt for hver av oss. Og hele 6 av 10 svarer i undersøkelsen at deres viktigste årsak til matsvinn i jula er at de lager alt for mye mat.
Planlegging er nøkkelen
- Det er ikke sikkert det er de samme som står for matsvinnet som også ser seg nødt til å spare inn på mat, men det finnes mange smarte grep for å få maten til å både vare lenge og mette mange, sier Marta.
Her er Martas beste sparetips:
1) Planlegging er nøkkelen, både for å utnytte maten best mulig og spare penger.
2) Kjøp råvarer i større pakninger, som er mer økonomisk, og tenk alltid på hvordan du skal bruke det som er igjen.
3) Rydd fryseren før jul, ved å bruke opp maten i dagene før. Du trenger ikke å kjøpe fulle middager til hver dag, hvis du ivaretar og bruker opp rester.
4) Undersøk hvordan du best oppbevarer ulike retter og råvarer.
5) Husk at du ikke trenger å handle inn all maten frem til nyttår før julaften. Butikkene er åpne også i romjula.
6) Julemat generelt er ikke så dyr mat, men det er gjerne kosen ved siden av som koster. Tenk smart rundt tilbehøret og drikke.
Samvær og mat står høyest i jula
6 av 10 setter samvær med familie og venner høyest ved jula, og like mange svarer god mat og drikke.
-Ut fra hva nordmenn svarer kan det være lurt å investere i kosen rundt måltidene, og heller la gavene være opplevelser sammen, at man kun gir til én person i familien hver, eller til barna. En annen god gaveidé er selvfølgelig spiselige gaver, som hele 1 av 3 har oppgitt at de tenker å gi bort i år. Halvparten tenker å lage de spiselige gavene selv, noe som er en veldig god idé, sier Ravnsborg.
Se tips til spiselige julegaver her.
Kontakter
Elise Feiring MyrtrøenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97074356elise.feiring.myrtroen@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten27.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.
– Folk tar feil om ribbefettet14.12.2023 07:20:00 CET | Pressemelding
Det er fettet under svoren som sikrer en vellykket juleribbe med sprø svor. Likevel er det bare 5 % av ribbekjøpere som oppgir at bra med fett på ribba er det viktigste når de kjøper juleribbe.
Dette er barnas julematfavoritter11.12.2023 07:40:00 CET | Pressemelding
Barn liker godt tradisjonell julemat, ifølge foreldrene deres. Det er nesten helt jevnt mellom ribbe og pinnekjøtt. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom