MatPrat

1 av 5 vil lage rimeligere julemat i år

Del
Prisvekst, høye strømpriser og stigende rente gjør at flere har dårligere råd. MatPrat sin ferske undersøkelse viser at hele 1 av 5 vil spare penger på julematen i år.
Foto: MatPrat. Pinnekjøtt med appelsinsalat.
Foto: MatPrat. Pinnekjøtt med appelsinsalat.

- Dette er en helt naturlig konsekvens av tiden vi lever i. Vi ser at nordmenn har et langt mer bevisst forhold til egen økonomi nå, både generelt og i tilknytning til jul. Enkelte matvarer har steget med hele 20% siste året, og da er mange nødt til å ta mer kostnadseffektive valg, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.

MatPrat sin undersøkelse, gjennomført av YouGov, viser også at 34% ønsker å spare inn på julegavene og 28% på strøm og varme. Samtidig ønsker 1 av 10 å spare penger ved å redusere antall gjester.

Vær smart med maten fremfor antall gjester
- Det er selvfølgelig trist, men forståelig, at flere ønsker å spare inn på gjester. I det minste sett i forbindelse med at 10% svarer at de ikke gleder seg til julefeiringen. Det er godt mulig å få julematen til å strekke lenger, hvis man bruker opp alt og er litt smart, sier Marta Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Matsvinnet i Norge er generelt høyt, med 40,3 kilo i snitt for hver av oss. Og hele 6 av 10 svarer i undersøkelsen at deres viktigste årsak til matsvinn i jula er at de lager alt for mye mat.

Planlegging er nøkkelen
- Det er ikke sikkert det er de samme som står for matsvinnet som også ser seg nødt til å spare inn på mat, men det finnes mange smarte grep for å få maten til å både vare lenge og mette mange, sier Marta.

Her er Martas beste sparetips:

1) Planlegging er nøkkelen, både for å utnytte maten best mulig og spare penger.

2) Kjøp råvarer i større pakninger, som er mer økonomisk, og tenk alltid på hvordan du skal bruke det som er igjen.

3) Rydd fryseren før jul, ved å bruke opp maten i dagene før. Du trenger ikke å kjøpe fulle middager til hver dag, hvis du ivaretar og bruker opp rester.

4) Undersøk hvordan du best oppbevarer ulike retter og råvarer.

5) Husk at du ikke trenger å handle inn all maten frem til nyttår før julaften. Butikkene er åpne også i romjula.

6) Julemat generelt er ikke så dyr mat, men det er gjerne kosen ved siden av som koster. Tenk smart rundt tilbehøret og drikke.

Samvær og mat står høyest i jula
6 av 10 setter samvær med familie og venner høyest ved jula, og like mange svarer god mat og drikke. 

-Ut fra hva nordmenn svarer kan det være lurt å investere i kosen rundt måltidene, og heller la gavene være opplevelser sammen, at man kun gir til én person i familien hver, eller til barna. En annen god gaveidé er selvfølgelig spiselige gaver, som hele 1 av 3 har oppgitt at de tenker å gi bort i år. Halvparten tenker å lage de spiselige gavene selv, noe som er en veldig god idé, sier Ravnsborg.

Se tips til spiselige julegaver her.

Kontakter

Bilder

Foto: MatPrat. Pinnekjøtt med appelsinsalat.
Foto: MatPrat. Pinnekjøtt med appelsinsalat.
Last ned bilde
Marta Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat
Marta Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat
Last ned bilde
Foto: MatPrat. Asiatisk ribbe med hot kålsalat.
Foto: MatPrat. Asiatisk ribbe med hot kålsalat.
Last ned bilde

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye