– Koronapandemien gjør oss bekymret
– Vi er mest bekymret for økonomisk tilbakegang i Norge. Dernest bekymrer vi oss for å miste noen vi er glade i eller ikke få vise omsorg for dem som trenger oss. Minst bekymret er vi for å bli syke selv eller miste jobben, sier Thorsen, som nettopp har gjennomført en tverrsnittstudie av befolkningen under koronapandemien.
1041 personer mellom 18 og 89 år besvarte spørreskjemaet i mai, som i dag legges fra av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.
Undersøker belastninger og bekymringer
– Pandemien har grepet inn i livene våre på mangfoldige måter. Vi ville undersøke pandemiens belastninger på den norske befolkningen i det samfunnet var i ferd med å åpne opp igjen, og se om det er noen grupper som har det vanskeligere enn andre under en pandemi, forteller Thoresen
Stort sett uttrykte deltakerne mye bekymring. 58 prosent bekymret seg for økonomisk tilbakegang i Norge, og 47 prosent bekymret seg for at det skulle komme en ny smittebølge. 30 prosent bekymret seg for at velferdssamfunnet skal gå til grunne. Dernest var det mange som bekymret seg for sine nære, både for at de ikke kunne besøke nærstående som trengte dem (44 %), og for å miste noen de er glad i (39 %). Det var også en del som hadde bekymringer om seg selv og egen risiko, slik som å bli alvorlig syk av viruset (23 %) eller ikke få tilgang til nødvendig behandling (19 %). 13 prosent bekymret seg for å bli arbeidsledig.
– Vi er inne i en langsom katastrofe. Det kan oppstå nye smittebølger, og da er det viktig at helse- og omsorgstjenestene vet hvem de skal prioritere å hjelpe, sier Thoresen.
Verst for personer utsatt for vold
Det å ha hatt psykiske helseproblemer, og det å nylig være utsatt for vold, pekte seg ut som vesentlige sårbarhetsfaktorer for helse og trivsel under pandemien.
– Begge disse gruppene rapporterte høyere grad av pandemi-bekymringer, mye høyere grad av psykiske plager og fysisk smerter, vesentlig mer ensomhet og lavere livstilfredshet. Særlig var alle disse indikatorene på plager og bekymring urovekkende høye hos personer som var utsatt for vold, sier Thoresen.
Eldre var ikke bekymret
Siden personer over 65 år og personer sammen med ulike kroniske sykdommer er ansett som risikogrupper for smitte av korona, så forskerne etter om eldre mennesker var særlig belastet under pandemien.
– Til vår overraskelse hadde de eldste deltakerne mindre bekymringer enn de yngre. Denne gruppen rapporterte også mindre grad av fysiske smerter og psykiske helseplager enn andre, og bedre livstilfredshet, forteller Thoresen.
Personer i risikogruppe for alvorlig sykdomsforløp på grunn av underliggende sykdom var mer bekymret for helsehjelp og en ny smittebølge, men skilte seg ellers ikke fra de andre.
Kontakter
Runhild Grønliekommunikasjonsrådgiver
Tel:92246404runhild.gronlie@nkvts.noSiri ThoresenForsker I / dr. psychol.
Seksjon for traumer, katastrofer og tvungen migrasjon - barn og unge, NKVTS
Bilder
Om NKVTS
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) utvikler og sprer kunnskap og kompetanse om terror, vold og traumatisk stress. Formålet er å forebygge og redusere de helsemessige og sosiale konsekvensene som dette kan medføre. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.
Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
Ny rapport: Krisesentrenes rolle i arbeidet mot vold11.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
En fersk forskningsrapport belyser krisesentrenes avgjørende, men utfordrende rolle i arbeidet mot vold i nære relasjoner. Rapporten, som ble lansert tirsdag 10. desember, gir et omfattende innblikk i hvordan krisesentrene fungerer som en livsviktig ressurs for både barn og voksne, men også hvordan strukturelle og økonomiske utfordringer truer tilbudets kvalitet og tilgjengelighet.
Ukrainsk delegasjon besøker NKVTS for å styrke psykososial støtte til barn i krig5.12.2024 15:20:58 CET | Pressemelding
En delegasjon av ukrainske helsepersonell og forskere samles fredag ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i Oslo. Målet med besøket er å videreutvikle et banebrytende verktøy som skal sikre barn og unge rammet av krig nødvendig psykososial oppfølging der de befinner seg.
Arbeid mot vold hedret med St. Olavs orden8.11.2024 14:10:21 CET | Pressemelding
Professor Kristin Skjørten ble i dag utnevnt til Ridder av 1. klasse i St. Olavs orden. Hun mottok utnevnelsen for sin banebrytende innsats i arbeidet mot vold i nære relasjoner. I begrunnelsen for utnevnelsen heter det at hennes forskning har hatt betydelig innvirkning på lovgiving, politikkutforming og etablering av støttetiltak for voldsutsatte.
Skal avdekke hvordan flyktningers arbeidsdeltakelse henger sammen med helse og stressbelastninger28.10.2024 10:02:56 CET | Pressemelding
NKVTS er tildelt 12 millioner kroner fra Norges forskningsråd til forskning på flyktningers deltakelse i arbeidslivet. – Med disse midlene skal vi bygge kunnskap med relevans for politikkutforming, forvaltning og praksisfeltene, sier forskningsleder Arnfinn J. Andersen ved NKVTS.
3,3 millioner kroner til forskning på voldsutsatte menn og arbeidsdeltakelse17.10.2024 15:59:03 CEST | Pressemelding
NKVTS og prosjektet Menn og vold: Konsekvenser for helse og arbeidsdeltakelse har fått 3,3 millioner kroner fra stiftelsen DAM. Hovedformålet med det nye prosjektet er å undersøke hvordan voldsutsatthet påvirker menns helse og arbeidsdeltagelse, og hvilke tiltak voldsutsatte menn med arbeidslivsutfordringer trenger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom