NHO Mat og Drikke

-Klar anerkjennelse av hvor omfattende grensehandelen er

Del

-Næringskomiteens vedtak om et grensehandelsbarometer er en klar annerkjennelse av hvor stor og omfattende nordmenns grensehandel i utlandet er.

Stortingets næringskomité vedtok i dag at regjeringen innen 1. juli 2021 skal utgi et permanent grensehandelsbarometer. Komiteen vedtok også at regjeringens snarest mulig må legge frem en sak for Stortinget med tiltak på hvordan grensehandelen kan reduseres for å styrke konkurransekraften i norsk næringsliv.

-Næringskomiteens vedtak er en klar annerkjennelse av hvor stor og omfattende nordmenns grensehandel i utlandet er. Grensehandelen er under normale tider en utfordring for hele verdikjeden for mat og drikke i Norge. At Stortinget nå forventer mer kunnskap og konkrete tiltak fra regjeringen, har vår helhjertede støtte, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.  

- Det er mat- og drikkenæringen som bærer den største byrden med grensehandelen, og det er derfor svært gledelig at Næringskomiteen har vedtatt at regjeringen snarest mulig må legge frem en sak for Stortinget med tiltak for å redusere grensehandel, avslutter han.

Fakta om grensehandel:
SSBs kvartalsvise grensehandelstatistikk viser at grensehandelen utgjorde 16 milliarder kroner i 2019. Grensehandelen er den største konkurrenten til den norske mat- og drikkenæringen.

Fra 2009 til 2019 vokste grensehandelen med over 55 prosent. Veksten er størst innenfor produktgrupper som har høye avgifter i Norge. Dette er i første rekke godteri, brus og mineralvann, alkoholholdige drikkevarer, snus og tobakk. Disse kategoriene utgjorde 51 prosent av samlet grensehandel i 2019, mens grensehandelen med ordinære dagligvarer utgjorde 34 prosent.

Kontakter

Ingunn S. Eriksen, kommunikasjonsdirektør NHO Mat og Drikke, 48 13 72 34/ingunn.eriksen@nhomd.no

Om NHO Mat og Drikke

NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke
Middelthuns gate 27
0368 Oslo

23 08 86 80http://www.nhomd.no

NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt og partipolitisk uavhengig arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon for bedrifter i mat-, drikke- og bionæringen. Foreningen ble etablert i 2015 etter en sammenslåing av de to organisasjonene NHO Mat og Landbruk og tidligere NHO Mat og Drikke.

NHO Mat og Drikke organiserer mer enn 1.800 virksomheter over hele Norge. Medlemsbedriftene sysselsetter nærmere 40.000 ansatte og arbeider innenfor mat- og drikkeproduksjon, skogbruk og tjenesteyting. 

NHO Mat og Drikke ivaretar medlemsbedriftenes behov for forutsigbare og konkurransedyktige politiske rammevilkår overfor nasjonale politiske myndigheter og internasjonale organer som EU og WTO. I tillegg ivaretar NHO Mat og Drikke medlemsbedriftenes interesser i de årlige tarifforhandlingene og gjennom det løpende arbeidet med lokale forhandlinger, tvistebehandlinger, juridisk rådgivning, bistand i enkeltsaker og kompetanseutvikling.

Følg pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Mat og Drikke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke

-Ulogiske regler og utilstrekkelig kompensasjon14.12.2021 11:25:22 CET | Pressemelding

-Regjeringen må forstå at å stanse skjenkingen er det samme som å stenge serveringsstedene. Skjenkestansen rammer spisestedene hardt. Samtidig får det en dominoeffekt til de som leverer mat og drikke til restauranter og utesteder over hele landet. Når kompensasjonstiltakene på toppen av det hele stanses i januar, ser det mørkt ut for flere serveringssteder og mat- og drikkeprodusenter, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom