– Gjett om jeg har stekt mye seig pizza!

– Det gjelder å være stridig og ikke gi seg, sier Gro Hommo fra Lega gardsysteri og bakeri i Vinje.
Under årets Eplefest i Gvarv på lørdag ble hun kalt opp på scenen for å ta imot to Spesialitet-merker. Også den lokale familiebedrifta Nyhuus Gard fra Gvarv ble hedret med to merker.
Spesialitet-merkene viser at produktene er godkjent av fagjury og tas opp i den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse.
– Knust pizza til middag
Lega holder til på Øyfjell i Vinje, og drives av Hommo og sønnen Olav Hommo. De lager flere typer lokal bakst som flatbrød og kling, samt prisvinnende oster av melk fra egne geiter.
Lega fikk merket for den hvite, faste geitosten Stavsfjell. Den vant tidligere i år medalje under NM i ost.
Takkestekt ferdig-pizzabunn er en oppfinnelse laget av nødvendighet, sier Hommo.
– Jeg fant det på fordi jeg måtte. Med fem barn og barnebarn og gardsvirksomhet har du behov for kjapp middag. Jeg tenkte at det måtte gå an å lage pizzabunner mens jeg jobba ved takka, sier Hommo.
Det har gått med mange deiger til prøving og feiling.
– Gjett om jeg har stekt mange seige bunner, stive bunner og, ikke minst, mange knuste bunner. Familien min har fått mye knust pizza til middag.
Fagjuryen sier i sin begrunnelse at Legas Pizzabotn er “en spennende kombinasjon av italienske tradisjoner og norske råvarer og håndverk”. Det brukes mel fra Kvelde
Dyrker ni plommesorter
På Nyhuus Gard i Gvarv er det blitt dyrka epler kommersielt siden 20-tallet. Ekteparet Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog er opptatt av å ivareta et mangfold av eplesorter. I 1998 begynte de også å dyrke plommer, og dyrker nå ni sorter.
Lørdag fikk de merket for eplesirup, som er en kraftig reduksjon av eple til bruk i matlaging. Juryen lot seg imponere av god "friskhet, sødme og syre". Nyhuus fikk også merket for hjemmelaget plommesyltetøy.
– Vi koker opptil seks forskjellige plommesyltetøy av seks ulike plommesorter alt etter avling. Syltetøyene varierer i mengde, farge og smak fra år til år, ja, litt som vin, sier Holtskog, som forteller at de lager rundt hundre glass hver gang.
– Alt er håndarbeid. Vi steiner ut for hånd, og koker alt i stor gryte før vi fyller på glass for hånd.
Fagjuryen smakstestet fire plommesyltetøy, og lot seg begeistre. De sier i sin domsbegrunnelse at syltetøyene "har naturlig frisk farge, god smak og tydelig råvarepreg".
Halvor Holtskog er stolt over at produktene fra gården går gjennom nåløyet hos Spesialitet-juryen.
– Vi er stolte og vi er glade. Det er veldig moro å få en slik viktig anerkjennelse for høy kvalitet. Ekstra gøy at vi kan være med på å løfte fram de flotte råvarene Telemarksepler og Telemarksplommer. Det er viktig å vise dem fram, sier Holtskog.
– Telemark er fenomenale på lokalmat!
– Med fire nye merker synes jeg Telemark viser at de er fenomenalt gode på lokalmat, sier Nina Sundqvist, direktør i Matmerk, som forvalter merkeordningen Spesialitet.
– Særlig er produsentene i Telemark gode til å spille på tradisjoner og historie samtidig som de på hugget i ei ny tid. At Gro Hommo står ved takka og lykkes så til de grader i å utvikle en pizzabunn, synes jeg er et glitrende eksempel, sier Sundqvist.
Hun roser også Nyhuus gard for bruken av Telemarksepler og Telemarksplommer.
– Det er råvarer av nasjonal verdi, ja, så viktige at de er verna med status Beskyttet geografisk betegnelse. Det er strålende at dyktige lokalmatprodusenter skaper glitrende produkter av viktige råvarer.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder







Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom