- Som å bli tatt ut til VM i bærekraft
Kvalitetssystem i landbruket - KSL scorer høyt i det globale verifikasjonssystemet på bærekraft hos SAI Platform og havner på sølvnivå.

Gledelig for grøntbransjen
I Norge vil dette gjelde for grøntbransjen med Orkla og Findus i spissen og Kvalitetssystem i landbruket er bondens og landbrukets eget verktøy for internkontroll og kvalitetssikring. The Sustainable Agriculture Initiative Platform (SAI Platform) er en allianse for samarbeid i mat- og drikkeindustrien som utvikler bærekraftige løsninger for landbruket gjennom medlemsdrevet samarbeid. Mange av de internasjonale matgigantene som Kellogg's, Starbucks, Nestlé og Nomad Foods er medlemmer i dette systemet.
- Det er viktig for norsk matindustri, som også opererer internasjonalt, å vise at vårt norske system KSL, holder en høy global standard. Dette er som om KSL skulle bli tatt ut til et VM i bærekraft, sier direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist.
Gjennom KSL sjekker bonden at drifta er i tråd med norske lover, forskrifter og krav fra næringa. KSL-standarden består av flere sjekklister og veiledere, som skal brukes i egenrevisjonen på gården. Det er Stiftelsen Norsk Mat som drifter KSL.
Alt starter hos bonden!
SAI Platform ønsker å drive utviklingen mot et bærekraftig jordbruk med fokus på trygge landbruksprodukter av høy kvalitet som produseres på en måte som beskytter det naturlige miljøet og forbedrer de sosiale og økonomiske forholdene til bøndene, deres ansatte og lokalsamfunnet.
- Alt starter hos bonden! Dette er en solid anerkjennelse til den norske bonden som leverer og bruker KSL i drifta si. Norsk landbruk er bærekraftig og det er flott å få bekreftet at vi hevder oss godt globalt, sier Sundqvist.
SAI Platform har utviklet en global referansestandard for bærekraftig jordbruk kalt Farm Sustainability Assessment (FSA) som andre sertifiseringssystemer og standarder kan sammenlignes med. KSL har blitt evaluert opp mot FSA 2.1 nå i 2021 og har blitt vurdert til å inneha sølvnivå. Både Orkla og Findus er godt fornøyd med vurderingen som er gjort.
- Vi har som mål at alle hovedråvarene våre skal være bærekraftig produsert innen 2025. At KSL systemet og da norske frukt- og grøntprodusenter, er anerkjent til FSA på sølvnivå er svært gledelig, sier Ellen Behrens, bærekraftsdirektør i Orkla.
- Vi i Findus er stolte over at våre produsenter, gjennom KSL får denne anerkjennelsen innen fokusområdet bærekraft. Bærekraftbegrepet er vidt, og omfatter blant annet miljø, økonomi og påvirkning på samfunnet rundt gården. Alle viktige faktorer for en god og trygg matproduksjon, som både produsentene våre og vi er tjent med. Vi ser frem til å samarbeide med KSL fremover, slik at vi kan ta det siste steget opp til gullnivå, sier Hans Gunnar Gravningen som er råvaresjef i Nomad Foods/Findus.
Ønsker å gå for gull
Iden videre utviklingen av SAI-sertifisering av KSL, er det i tillegg til dokumentasjon, viktig for Stiftelsen Norsk Mat at sertifiseringen har nytteverdi for produsenten tilknyttet produksjonen. Det skal nå jobbes videre for å se på hva som må til for å oppnå gullnivå i FSA. Dette kan f.eks bli en ekstra sjekkliste for de som ønsker å gå for gull. Områder som da må forsterkes i KSL er blant annet:
- Forretningsplan for gårdsdriften
- Flere tiltak for å håndtere vanningsvann og spillvann
- Tiltak for å redusere risiko for jordpakning
- Klimakalkulator
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noTom RoterudKSL-sjef
Tel:99501505tom.roterud@norskmat.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Kjenner du en ildsjel i hotell- og restaurantbransjen?29.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris skal i år deles ut for 29. gang. I år søker vi etter kandidater innen hotell- & restaurantbransjen.
Flere korn- og bakevarer med Nyt Norge21.6.2022 11:21:08 CEST | Pressemelding
Per i dag ligger andelen med norsk matkorn mellom 55-65 %. - Vi har en ambisjon om 90 % norskandel, der økt andel av norsk mathvete vil være viktigst, sier Nina Sundqvist.
Unik og smakfull ost fra Namsos17.6.2022 10:35:57 CEST | Pressemelding
Med kumelk fra gårder i Namsosregionen, unik syrekultur og 12 måneders lagring får du unik ost fra Namsos. Og nå har Rabagast fått tildelt Spesialitet. - Dette er en kjærkommen bekreftelse på at vi har gjort mye riktig, sier Kåre Gunnar Westermann som er fabrikksjef på Synnøve Finden i Namsos.
Tradisjon i frossen form fra Storfjord Iskrem16.6.2022 09:00:00 CEST | Pressemelding
- Det er vanvittig gøy at vi finner den tradisjonelle brunosten i frossen form. Hvorfor skal vi spise karamell-is når vi kan få is laget av norsk geitemelk med naturlig og deilig karamellsødme?, sa adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist. Brunost-iskremen fra Storfjord Iskrem tildeles Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse.
Norske forbrukere vil ha norsk mat26.5.2022 12:00:00 CEST | Pressemelding
Fra 2019 frem til i dag har andelen nordmenn som velger norsk mat i butikkene økt med fem prosent. Dette viser den nye Spisefaktaundersøkelsen fra Ipsos.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom