Stiftelsen Norsk Mat

- Som å bli tatt ut til VM i bærekraft

Del

Kvalitetssystem i landbruket - KSL scorer høyt i det globale verifikasjonssystemet på bærekraft hos SAI Platform og havner på sølvnivå.

Gledelig for grøntbransjen
I Norge vil dette gjelde for grøntbransjen med Orkla og Findus i spissen og Kvalitetssystem i landbruket er bondens og landbrukets eget verktøy for internkontroll og kvalitetssikring. The Sustainable Agriculture Initiative Platform (SAI Platform) er en allianse for samarbeid i mat- og drikkeindustrien som utvikler bærekraftige løsninger for landbruket gjennom medlemsdrevet samarbeid. Mange av de internasjonale matgigantene som Kellogg's, Starbucks, Nestlé og Nomad Foods er medlemmer i dette systemet.

- Det er viktig for norsk matindustri, som også opererer internasjonalt, å vise at vårt norske system KSL, holder en høy global standard. Dette er som om KSL skulle bli tatt ut til et VM i bærekraft, sier direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist.

Gjennom KSL sjekker bonden at drifta er i tråd med norske lover, forskrifter og krav fra næringa. KSL-standarden består av flere sjekklister og veiledere, som skal brukes i egenrevisjonen på gården. Det er Stiftelsen Norsk Mat som drifter KSL.

Alt starter hos bonden!
SAI Platform ønsker å drive utviklingen mot et bærekraftig jordbruk med fokus på trygge landbruksprodukter av høy kvalitet som produseres på en måte som beskytter det naturlige miljøet og forbedrer de sosiale og økonomiske forholdene til bøndene, deres ansatte og lokalsamfunnet.

- Alt starter hos bonden! Dette er en solid anerkjennelse til den norske bonden som leverer og bruker KSL i drifta si. Norsk landbruk er bærekraftig og det er flott å få bekreftet at vi hevder oss godt globalt, sier Sundqvist.

SAI Platform har utviklet en global referansestandard for bærekraftig jordbruk kalt Farm Sustainability Assessment (FSA) som andre sertifiseringssystemer og standarder kan sammenlignes med. KSL har blitt evaluert opp mot FSA 2.1 nå i 2021 og har blitt vurdert til å inneha sølvnivå. Både Orkla og Findus er godt fornøyd med vurderingen som er gjort.

- Vi har som mål at alle hovedråvarene våre skal være bærekraftig produsert innen 2025. At KSL systemet og da norske frukt- og grøntprodusenter, er anerkjent til FSA på sølvnivå er svært gledelig, sier Ellen Behrens, bærekraftsdirektør i Orkla.

- Vi i Findus er stolte over at våre produsenter, gjennom KSL får denne anerkjennelsen innen fokusområdet bærekraft. Bærekraftbegrepet er vidt, og omfatter blant annet miljø, økonomi og påvirkning på samfunnet rundt gården. Alle viktige faktorer for en god og trygg matproduksjon, som både produsentene våre og vi er tjent med. Vi ser frem til å samarbeide med KSL fremover, slik at vi kan ta det siste steget opp til gullnivå, sier Hans Gunnar Gravningen som er råvaresjef i Nomad Foods/Findus.

Ønsker å gå for gull
Iden videre utviklingen av SAI-sertifisering av KSL, er det i tillegg til dokumentasjon, viktig for Stiftelsen Norsk Mat at sertifiseringen har nytteverdi for produsenten tilknyttet produksjonen. Det skal nå jobbes videre for å se på hva som må til for å oppnå gullnivå i FSA. Dette kan f.eks bli en ekstra sjekkliste for de som ønsker å gå for gull. Områder som da må forsterkes i KSL er blant annet:

  • Forretningsplan for gårdsdriften
  • Flere tiltak for å håndtere vanningsvann og spillvann
  • Tiltak for å redusere risiko for jordpakning
  • Klimakalkulator

Les mer om SAI Platform

Les mer om KSL

Kontakter

Bilder

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom