MatPrat

- Matplanleggingen starter i kjøleskapet

Del
Med økte matpriser, er det ekstra viktig å innarbeide gode rutiner for planlegging av måltider. Marta Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat, gir sine beste tips til en rimeligere og mer bærekraftig mathverdag.

-Dårlig planlegging og tid er en viktig årsak til matsvinn, og med det unødvendig høye matkostnader. Planlegger du innkjøp kan du spare både penger og klimagassutslipp. Alt starter hjemme i eget kjøleskap. Visste du at du kan spare 149 kg CO2-ekvivalenter i året bare ved å spise opp maten din?  

Her er Martas beste matsparetips;

  1. Sett av tid hver uke til å sette opp en menyplan. Ta gjerne familie eller venner med på planleggingen, og bruk kalenderen aktivt, så du vet hvilke dager som er rolige, og hvilke som er travle. 

  2. Ta vare på favorittoppskriftene dine et sted du vet du kan finne dem. Min MatPrat er et godt hjelpemiddel – her kan du både skrive inn oppskrifter og laste ned fra nettet. 

  3. Planlegg måltidene rundt livet ditt, ikke livet rundt måltidene. Gjør det enkelt i ukedagene, og spar de avanserte måltidene til helgen. 

  4. Sjekk kjøleskap, fryser, skuffer og skap før handleturen, slik at du vet hva du trenger. Sjekk hva du kan lage av det du allerede har i kjøleskapet her! Og skal du bruke det du har i fryseren, husk å ta det opp i god tid, så terskelen blir lavere. 

  5. Skriv en handleliste og hold deg til den. Unngå impulskjøp, og ikke ta handleturen på tom mage – da har det en tendens til å havne mye ekstra i handlekurven. Det kan være en fordel å ikke storhandle dersom du ikke vet hvordan de neste dagene vil se ut. 

  6. Sett av to dager i uka til å bruke opp rester, der du legger opp til kreativ matlaging. Er det lite rester, kan du spe på med suppe, ostesmørbrød eller egg. Supplér med langtidsholdbare godbiter som fast ost, spekepølse og syltede ting på glass, som oliven og små agurker. 

  7. Tilbered deler av middagen neste dag når du allikevel er i gang: Lag dobbel mengde kjøttsaus, men la pastaen være fersk, så smaker det friskt hvert måltid. En stor porsjon tomatsaus er god base til pastasaus, pizzafyll og suppe. Skrell og kutt grønnsaker, så de er klare til neste dag. 

  8. Invester i gode oppbevaringsbokser til både kjøl og frys. 

  9. Tenk igjennom hvilke frukt- og grønnsaker det går mye av, slik at du alltid har det tilgjengelig. Kjøp produkter du kjenner godt og dermed kan kombinere på mange ulike måter. 

  10. Handle inn ekstra når det er tilbud på tørrvarer, hermetikk og ferskvarer som kan fryses. Frys i mindre porsjoner, slik at det kan tines raskt (f.eks én og én kyllingfilét). Slik kan du ha basis for 6-8 middager. 

  11. Stol på sansene dine. Se, lukt og smak på maten før du bestemmer deg for å kaste den.   

  12. Har du slappe gulrøtter, en halv sellerirot eller andre grønnsaker liggende som nærmer seg søppelkassa; kutt opp alt og kok opp sammen med hakkede tomater som en god basesaus. Frys ned, og vipps så har du klar saus til retter som pasta, lasagne, pizza eller gryteretter. 

  13. Ikke kjøp matvarer du ikke har en plan for. Sannsynligheten er stor for at de havner bakerst i kjøleskapet. 

Kontakter

Bilder

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye