KS

- Kommunene trenger politisk garanti for dekning av tap

Del

- Stortinget må gi garanti for at faktiske merutgifter og inntektstap vil bli dekket fullt ut i år, om kutt i velferdstilbudet skal unngås. Usikkerheten er så stor at politisk garanti for dekning av tap er nødvendig, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.

Foto: KS
Foto: KS

Det er betydelige forskjeller mellom KS’ anslag og regjeringens anslag på virkningene av korona-pandemien på kommuneøkonomien i 2020. Mens regjeringen anslår netto merutgifter på tre milliarder kroner, var KS’ anslag før RNB ble lagt fram merutgifter på 18-27 milliarder kroner.

- Våre anslag gjelder for hele 2020, mens regjeringen i RNB ser bort fra merutgifter og inntektstap ut over skatt som vil oppstå i resten av året. Dessuten overdriver regjeringen den positive effekten redusert lønns- og prisvekst vil få for kommunenes handlingsrom, sier Gram.

Regjeringen foreslår tilleggsbevilgninger som følge av koronapandemien på 2,1 milliarder kroner. Det viktigste elementet er en ekstra kompensasjon for inntektstap i kollektivtrafikken på 1,5 milliarder kroner.  

- Tilleggsbevilgningen til kollektivtrafikk er helt nødvendig, og må forsterkes og videreføres også etter første halvår 2020, sier Bjørn Arild Gram.

Regjeringen har gitt nye anslag for årets lønnsoppgjør, og foreløpige anslag på overheng og glidning viser at kommunesektoren allerede er på dette nivået for lønnsutvikling i inneværende år.

- Dette viser at regjeringens anslag er i ytterkant av hva som er mulig å realisere i 2020, sier Gram.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om KS

KS
KS
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo

24 13 26 01http://www.ks.no

Følg saker fra KS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra KS

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom