- Dramatisk for Livsvitenskapsbygget
Kutt i Livsvitenskapsbygget vil få alvorlige konsekvenser for UiO og for Norges satsing på kunnskap og innovasjon. Bygget er helt sentralt i den videre utviklingen og moderniseringen av Universitetet i Oslo og for utviklingen av innovasjonsdistriktet Oslo Science City.

Vanskelige grunnforhold, med mye leire og ekstra prosjekteringskostnader har ført til at prosjektet må kuttes vesentlig for å holde rammen. Kunnskapsdepartementet har derfor gitt Statsbygg og UiO i oppdrag å gjennomgå prosjektet og synliggjøre konsekvensene av kutt i prosjektet.
– Vi har forståelse for at budsjettoverskridelser av denne størrelse er svært krevende for regjeringen. UiO har gjennom hele prosessen, som startet så tidlig som i 2005, vært nøktern og lojal til prosjektutviklingen. Vi er nå svært bekymret. Et kutt vil ramme den faglige og innovative virksomheten som både Storting og regjering har forventninger til. Det vil gjøre det langt vanskeligere å skape et verdensledende universitetsmiljø med forskning, utdanning og innovasjon innen livsvitenskap, kjemi og farmasi, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.
Rammer kunnskap, innovasjon og næringsutvikling
Hensikten med satsingen på livsvitenskap og Livsvitenskapsbygget er å koble sammen ulike fag og disipliner for å forstå liv og livets prosesser. Dette skal brukes til å løse utfordringer med aldring, sykdom, matproduksjon, bioteknologi, klima og miljøendringer. Livsvitenskap skal samle farmasi, medisin og kjemi med forskning innen biologi, nano- og bioteknologi, medisinsk teknologi, stordata og kunstig intelligens. Gjennom samarbeid med Oslo universitetssykehus, næringsliv og innovasjonsmiljøer skapes innovasjon, næringer og arbeidsplasser. Derfor er Livsvitenskapsbygget utformet med integrerte funksjoner. Kutt i ett område rammer aktiviteten andre steder.
– Det er paradoksalt at vi midt i en alvorlig pandemi kan ende opp med å kutte i en omfattende satsing på et kunnskapsmiljø som vil jobbe for eksempel med vaksineutvikling, antibiotikaresistens og helse – og som dessuten vil skape innovasjon, næringsutvikling og nye arbeidsplasser, sier Stølen.
Vil svekke Norges konkurransekraft
UiO er et europeisk ledende universitet med forskning i verdensklasse og konkurrerer med de fremste kunnskapsmiljøene globalt. Dette krever investeringer i forskning og forskningsinfrastruktur.
– Livsvitenskapsbygget er et eksempel på hva et moderne universitet må satse på i den globale konkurransen vi er en del av. Det er også en bærende del av innovasjonsdistriktet Oslo Science City, som statsministeren nylig var med å åpne. Et så stort kutt vil ramme konkurransekraften betydelig, sier Stølen.
Statsbygg og UiO har fått frist frem til 30. september med å svare på oppdragsbrevet fra Kunnskapsdepartementet. – Det viktige for UiO er at vi får dekket funksjonene innen forskning, utdanning og innovasjon som er beskrevet i opprinnelig plan. Vi ser fram til en konstruktiv dialog, sier Stølen.
Kontakter
Pressevakt UiO: 930 77 006
Bilder

Om Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre.
Følg saker fra Universitetet i Oslo
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Universitetet i Oslo
Svein Stølen godkjent som rektorkandidat12.2.2021 12:40:33 CET | Pressemelding
Valgstyret har i dag godkjent sittende rektor Svein Stølen som rektorkandidat UiO 2021-2025. Nåværende viserektor Åse Gornitzka er prorektorkandidat.
UiO-rektor Svein Stølen er valgt til president i Circle U.1.2.2021 15:26:32 CET | Pressemelding
Svein Stølen er valgt til universitetsalliansen Circle U.s første president. Presidentperioden varer fra og med det akademiske året 2020, til 2022.
Studenter skaper nye miljøtiltak i Oslo15.12.2020 10:30:42 CET | Pressemelding
17 studenter fra UiO og NMBU har denne høsten lansert unike prosjekter som skal bidra til at ulike lokalmiljø (Økern, Hasle, Haraldsrud) kan møte sosiale og miljømessige utfordringer bedre. Studentene har nå testet sine prosjekter og 16. desember presenteres resultatene i et digitalt arrangement.
UiOs Menneskerettighetspris 2020: Kaffe for å sikre kvinners rettigheter7.12.2020 15:01:00 CET | Pressemelding
UiOs menneskerettighetspris 2020 tildeles den kongolesiske agronomen Marcelline Budza. Budza tildeles prisen for sitt arbeid med å sikre kvinners økonomiske rettigheter og øke deres deltakelse i samfunnet gjennom kaffekooperativet Rebuild Women’s Hope. Utdelingen markerer starten på årets Oslo Peace Days.
Statsbudsjettet 2021: krevende, men også positive signaler fra regjeringen7.10.2020 12:56:51 CEST | Pressemelding
Regjeringen la i dag frem forslag til statsbudsjett for 2021, hvor den totale bevilgningen til forskning og utvikling øker. Universitetet i Oslo er glade for at regjeringen følger opp Vikingtidsmuseet og det påbegynte bygget for kjemi, farmasi og livsvitenskap.
UiO-suksess i Det europeiske forskningsrådet3.9.2020 12:01:00 CEST | Pressemelding
Konkurransen om såkalte Starting Grants fra Det europeiske forskningsråd (ERC) er knallhard. Fire av syv tildelinger til norske forskere går til UiO. Det ble klart da ERC offentliggjorde tildelingene i dag.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom