- Å støtte forfulgte studenter er mer aktuelt enn noensinne
Han er én av totalt 72 studenter som så langt har mottatt støtte fra det norske Students at risk-programmet.
Den spente situasjonen i Hviterussland og nylig i Afghanistan, har igjen satt akademisk frihet for studenter på dagsordenen. Nå er håpet at EU kommer på banen for å støtte studenter som står i fare for forfølgelse i hjemlandet sitt.
- Et av våre viktigste program er dessverre mer relevant enn noensinne, sier divisjonsdirektør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Harald Nybølet.
Får mulighet til å fullføre utdanningen
Det norske "Students at risk"-programmet, som forvaltes av direktoratet, gir studenter som står i fare for å ikke kunne fullføre utdanningen sin på grunn av sitt politiske engasjement, muligheten til å studere ferdig i Norge. Siden 2015 har 72 studenter mottatt stipend fra ordningen.
- Selv om «Students at risk»-programmet vårt er lite, relativt sett, er det et av våre viktigste program. Studenter er i front når det gjelder å kjempe for demokrati og menneskerettigheter, og i mange tilfeller må de lide for det, sier Nybølet.
Veien videre på europeisk nivå
Flere europeisk land har etablert egne program for å støtte forfulgte studenter. I Tyskland har The German Academic Exchange Service (DAAD) startet sitt Hilde Domin-program og i Polen har Polish National Agency for Academic Exchange (NAWA) nylig opprettet et program rettet mot studenter fra Hviterussland.
Nå håper de tre organisasjonene at EU kommer på banen. Tirsdag 16. november kl. 10 inviterer de til det digitale arrangementet "Defending Academic Freedom by supporting Students at Risk. Towards a European approach?". Her lanseres også et konkret forslag til veien videre på europeisk nivå.
Les hele forslaget (på engelsk)
Under arrangementet vil tre studenter bli intervjuet om sine erfaringer med programmene, i tillegg til at det vil være en paneldiskusjon blant annet med representanter fra Europaparlamentet og den Europeiske Studentunionen.
Les mer om programmet og deltakerne.
For intervjuer med studentene eller paneldeltakerne, ta kontakt med seniorrådgiver Anja Jasinski Kandal-Wright, mobil: 971 50 641.
Nøkkelord
Kontakter
For intervjuer med studentene eller paneldeltakerne, ta kontakt med seniorrådgiver Anja Jasinski Kandal-Wright, mobil: 971 50 641.
Bilder
Om Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Postboks 1093
5809 Bergen
55 30 38 00http://www.hkdir.no
Det nye Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse er en sammenslåing av Kompetanse Norge, Diku, Universell + oppgaver fra Unit og NSD og skal:
- styrke befolkningens kompetanse
- bidra til at arbeidslivet får tilgang på kompetent arbeidskraft
- fremme kvalitet, tilgjengelighet og fleksibilitet i høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning og i kompetansesektoren for øvrig
- bidra til at utdannings- og opplæringssystemet fremmer integrering og inkludering og styrker samfunnets sosiale, økonomiske og miljømessige bærekraft og omstillingsevne
- gjøre utdanning og opplæring tilgjengelig for alle hele livet
- sørge for tilgang på relevante og pålitelige data og statistikk og et solid kunnskapsgrunnlag, og bidra til at politikken, virkemidlene og tjenesteproduksjonen innenfor direktoratets ansvarsområde er kunnskapsbasert
- Direktoratet skal fremme og styrke internasjonalisering og digitalisering i forskning, utdanning og opplæring.
Vår rolle:
- faglig rådgiver:
- produsere og sammenstille statistikk og kunnskap, tilstandsrapporter og vurderinger, og gi kunnskapsbaserte råd om utvikling og iverksetting av politikken
- formidle kunnskap og informasjon, gi veiledning og råd til befolkningen, sektorene og andre relevante aktører.
- iverksetter
- iverksette vedtatt politikk
- være pådriver og sørge for oppfølging og utvikling
- forvalte regelverk og tilskuddsordninger
- være en pådriver for digitalisering, kvalitetsutvikling, internasjonalisering, integrering og inkludering
- utrede og utvikle nye virkemidler og tjenester.
- samordner
- bidra til dialog og samarbeid, og samordne relevante aktører, sektorer og forvaltningsnivåer
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Millionpris for handtering av farleg avfall13.11.2024 13:11:17 CET | Pressemelding
Fagskolen Vestfold og Telemark vann utdanningskvalitetsprisen for høgare yrkesfagleg utdanning 2024 for framifrå arbeidet med tilpassa utdanning i handtering av farleg avfall og miljøgifter. Prisen er på ein million kroner.
Millionpris til Høyskolen Kristiania26.9.2024 12:29:00 CEST | Pressemelding
– Vi er så stolte av at det omfattende arbeidet vi har gjort med utvikling av vurdering blir sett og satt pris på. Høyskolen Kristiania er tildelt Utdanningskvalitetsprisen for høyere utdanning 2024.
Fagskolene svarer på samfunnets behov3.6.2024 11:03:44 CEST | Pressemelding
Teknologiske fag og helsefag er de mest populære studieretningene ved årets samordnende opptak til fagskolene. Hele 75 prosent av alle som har fått tilbud om studieplass, har fått det innen disse fagområdene.
Rekordmange norske studenter dro på utveksling22.2.2024 12:31:03 CET | Pressemelding
I fjor dro 8085 norske studenter på utvekslingsopphold i utlandet, opp fra 7175 året før. Særlig Australia er blitt et populært reisemål for norske studenter.
Nå kan du søke studieplass1.2.2024 09:02:32 CET | Pressemelding
1. februar åpnet søkingen til over 1800 studier hos Samordna opptak. I år tilbys det rekordmange studieplasser.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom