Ytterligere 6.000 barn kan dø daglig på grunn av covid-19
På grunn av koronapandemien kan ytterligere 6.000 barn under fem år dø hver dag de neste seks månedene, av årsaker som kan forhindres.
Beregningen er basert på en rapport av John Hopkins Bloomberg School of Public Health. Ifølge det verst tenkelige av tre scenarioer i 188 lav- og middelinntektsland, kan ytterligere 1,2 millioner barn under fem år dø i løpet av de neste seks månedene. Dette kommer i tillegg til de 2,5 millioner barna som allerede dør før 5-årsdagen sin i disse landene, hvert halvår.
Årsakene som pekes på, er betydelig dårligere tilgang til rutinemessige helsetjenester og en økning i underernæring hos barn.
Kan reversere all framgang
– Færre og færre barn har de siste årene måttet dø av årsaker som vi kan forhindre, og nå befinner vi oss plutselig på kanten av en potensiell reversering av nesten ti år med livsviktig framgang, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.
Rapporten viser også at ytterligere 56.000 gravide kvinner kan dø i denne perioden, i tillegg til de allerede 144.000 gravide som dør over en seksmånedersperiode.
I land hvor helsesystemene allerede er svake, fører covid-19 til en stans i forsyningene og leveransen av medisinsk utstyr, og legger press på økonomiske og menneskelige ressurser. Vi ser for eksempel at besøkene ved helsestasjoner går ned på grunn av nedstengninger, portforbud og transportstans.
De forskjellige scenarioene
Av de tre scenarioene som legges fram i rapporten, beregner det minst alvorlige en reduksjon i livreddende tiltak på 15 prosent. Det vil føre til en 9,8 prosent økning i dødsfall hos barn under fem år, rundt 1.400 hver dag, og en 8,3 prosent økning hos gravide.
I det verst tenkelige scenarioet er tiltakene redusert med 45 prosent, og barnedødsfallene øker med 44,7 prosent og hos gravide med 38,6 prosent.
Disse tiltakene gjelder alt fra familieplanlegging, hjelp i forbindelse med svangerskap, fødsel og like etter fødsel, vaksinering og andre livreddende tjenester.
– I tillegg til mangel på disse tjenestene, vil den største årsaken til at flere barn vil dø være på grunn av underernæring. Familier som jobber for å kunne sette mat på bordet samme dag, er allerede i en forferdelig vanskelig situasjon, og barn som får sitt viktigste måltid på skolen, har ikke lenger denne muligheten, sier Viken.
UNICEF om alvorlige konsekvenser av covid-19:
- Rundt 77 prosent av barn under 18 år bor i et land som ber folk om å holde seg hjemme. Det er 1,8 av 2,35 milliarder barn.
- Nesten 1,3 milliarder elever – over 72 prosent – går ikke fysisk på skolen på grunn av nedstenginger
- 40 prosent av verdens befolkning har ikke tilgang til rent vann og såpe
- Nesten 370 millioner barn i 143 land er avhengig av å få mat på skolen for sitt daglige ernæringsinntak. Nå må de lete andre steder.
- Fram til 14. april hadde 117 millioner barn i 37 land gått glipp av sin første meslingvaksine på grunn av stans i rutiner.
– Koronakrisen er en barnerettighetskrise. Det er spesielt ringvirkningene av viruset som er katastrofale for barn, og vi trenger at alle nå samarbeider for å kunne gjenoppbygge en enda bedre og tryggere verden når denne krisen endelig er over, sier Viken.
Nøkkelord
Kontakter
Nina HolandKommunikasjonsrådgiver
Tel:482 21 775nina.holand@unicef.noBilder
Om UNICEF Norge
Følg saker fra UNICEF Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra UNICEF Norge
FN-organisasjoner glade for relokaliseringen av sårbare asylsøkere til Norge3.3.2021 17:26:41 CET | Pressemelding
De tre FN-organisasjonene IOM, (FNs organisasjon for migrasjon), UNHCR (FNs høykommissær for flyktninger) og UNICEF (FNs barnefond) er glade for relokaliseringen av 35 sårbare asylsøkere fra Hellas til Norge i dag. Dette er den første relokaliseringen fra Hellas til Norge siden starten på prosjektet i april 2020.
8 av 10 nordmenn ønsker rettferdig fordeling av covid-19-vaksinen18.12.2020 06:00:00 CET | Pressemelding
De fleste nordmenn mener det er viktig at covid-19-vaksinen fordeles rettferdig i verden. Åtte av ti svarer dette, i en ny undersøkelse for UNICEF Norge.
Ungdom i Norge om koronalivet – ny rapport overrakt statsminister Erna Solberg15.12.2020 15:00:00 CET | Pressemelding
Alle har snakket om barn og unges sårbarhet under nedstengingen, men de unge selv har i liten grad blitt spurt og tatt med på råd. Nå har UNICEF Norge samlet 532 norske ungdommers meninger i en rapport som statsminister Erna Solberg tok imot 15. desember.
FN-organisasjoner engasjerer graffitikunstnere i Oslo for å skape oppmerksomhet om flyktningbarn9.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Fra og med i dag, og gjennom hele desember kan alle som går forbi Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset i Oslo oppdage en graffitimalt container i flunkende farger. Den er plassert der av UNHCR, FNs flyktningorganisasjon, og UNICEF, FNs barnefond, som sammen ønsker å skape økt oppmerksomhet omkring det store antallet barn i verden som har blitt tvunget til å flykte fra sine hjem.
En av fire nordmenn tror koronasituasjonen vil påvirke barnas jul negativt1.12.2020 14:13:54 CET | Pressemelding
Nesten hver fjerde nordmann (24 prosent) opplever at koronasituasjonen i stor grad påvirker deres evne til å gi egne barn den førjulstiden og julen de fortjener.
Rapport: Små kommuner satser mest på barn og unge, men store forskjeller12.11.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er store forskjeller i hvordan norske kommuner prioriterer tjenester for barn og unge. Små kommuner med store driftsbudsjett, leverer best. Åtte av de ti kommunene på topp har et innbyggertall på under 5.000, viser Kommuneanalysen 2020.
Ny tjeneste skal løfte norske barn og unges stemmer2.11.2020 14:14:55 CET | Pressemelding
UNICEF Norge lanserer et nytt konsept for barn og unge, som lar dem delta i samfunnsdebatten og uttrykke sin mening. En rapport vil så sammenfattes og overleveres regjeringen.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom