UNICEF Norge

Ytterligere 6.000 barn kan dø daglig på grunn av covid-19

Del

På grunn av koronapandemien kan ytterligere 6.000 barn under fem år dø hver dag de neste seks månedene, av årsaker som kan forhindres.

Nesten 370 millioner barn i 143 land er avhengig av å få mat på skolen for sitt daglige ernæringsinntak. Nå må de lete andre steder. Foto: UNICEF
Nesten 370 millioner barn i 143 land er avhengig av å få mat på skolen for sitt daglige ernæringsinntak. Nå må de lete andre steder. Foto: UNICEF

Beregningen er basert på en rapport av John Hopkins Bloomberg School of Public Health. Ifølge det verst tenkelige av tre scenarioer i 188 lav- og middelinntektsland, kan ytterligere 1,2 millioner barn under fem år dø i løpet av de neste seks månedene. Dette kommer i tillegg til de 2,5 millioner barna som allerede dør før 5-årsdagen sin i disse landene, hvert halvår. 

Årsakene som pekes på, er betydelig dårligere tilgang til rutinemessige helsetjenester og en økning i underernæring hos barn.

Kan reversere all framgang

– Færre og færre barn har de siste årene måttet dø av årsaker som vi kan forhindre, og nå befinner vi oss plutselig på kanten av en potensiell reversering av nesten ti år med livsviktig framgang, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

Rapporten viser også at ytterligere 56.000 gravide kvinner kan dø i denne perioden, i tillegg til de allerede 144.000 gravide som dør over en seksmånedersperiode.

I land hvor helsesystemene allerede er svake, fører covid-19 til en stans i forsyningene og leveransen av medisinsk utstyr, og legger press på økonomiske og menneskelige ressurser. Vi ser for eksempel at besøkene ved helsestasjoner går ned på grunn av nedstengninger, portforbud og transportstans.

De forskjellige scenarioene

Av de tre scenarioene som legges fram i rapporten, beregner det minst alvorlige en reduksjon i livreddende tiltak på 15 prosent. Det vil føre til en 9,8 prosent økning i dødsfall hos barn under fem år, rundt 1.400 hver dag, og en 8,3 prosent økning hos gravide.

I det verst tenkelige scenarioet er tiltakene redusert med 45 prosent, og barnedødsfallene øker med 44,7 prosent og hos gravide med 38,6 prosent. 

Disse tiltakene gjelder alt fra familieplanlegging, hjelp i forbindelse med svangerskap, fødsel og like etter fødsel, vaksinering og andre livreddende tjenester.

– I tillegg til mangel på disse tjenestene, vil den største årsaken til at flere barn vil dø være på grunn av underernæring. Familier som jobber for å kunne sette mat på bordet samme dag, er allerede i en forferdelig vanskelig situasjon, og barn som får sitt viktigste måltid på skolen, har ikke lenger denne muligheten, sier Viken.

UNICEF om alvorlige konsekvenser av covid-19:

  • Rundt 77 prosent av barn under 18 år bor i et land som ber folk om å holde seg hjemme. Det er 1,8 av 2,35 milliarder barn.
  • Nesten 1,3 milliarder elever – over 72 prosent – går ikke fysisk på skolen på grunn av nedstenginger 
  • 40 prosent av verdens befolkning har ikke tilgang til rent vann og såpe
  • Nesten 370 millioner barn i 143 land er avhengig av å få mat på skolen for sitt daglige ernæringsinntak. Nå må de lete andre steder.
  • Fram til 14. april hadde 117 millioner barn i 37 land gått glipp av sin første meslingvaksine på grunn av stans i rutiner.

– Koronakrisen er en barnerettighetskrise. Det er spesielt ringvirkningene av viruset som er katastrofale for barn, og vi trenger at alle nå samarbeider for å kunne gjenoppbygge en enda bedre og tryggere verden når denne krisen endelig er over, sier Viken.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nesten 370 millioner barn i 143 land er avhengig av å få mat på skolen for sitt daglige ernæringsinntak. Nå må de lete andre steder. Foto: UNICEF
Nesten 370 millioner barn i 143 land er avhengig av å få mat på skolen for sitt daglige ernæringsinntak. Nå må de lete andre steder. Foto: UNICEF
Last ned bilde

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

Følg saker fra UNICEF Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UNICEF Norge

Koronakrisen gjør sommerferien verre for mange familier4.6.2020 06:00:00 CESTPressemelding

I en fersk undersøkelse gjort for UNICEF Norge blant norske barnefamilier, svarer én av fire at de føler den pågående koronasituasjonen vil påvirke deres evne til å gi barna den sommerferien de fortjener. Dette tilsvarer i overkant av 158.000 barnefamilier. I gruppen med lavest husstandsinntekt (samlet årsinntekt under 300.000 kroner), svarer hele 49 prosent at koronasituasjonen påvirker evnen til å gi barna sommerferien de fortjener.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom