YS

YS: Lakseskatten må innføres nå

Del

-Regjeringen varsler strammere budsjetter fremover. Jeg forventer at regjeringen skjerme vanlige folk og finner nye inntektskilder. En av disse er lakseskatten som vil gi oss 7 mrd. i året, sier 1. nestleder i YS, Hans-Erik Skjæggerud.

- Vi er i en økonomisk situasjon der statsbudsjettet må strammes inn, samtidig som politikerne må finne rom til å prioritere forsvar, flyktninger, folketrygden og strømstøtte. Det bør ikke føre til dårligere velferdstjenester, eller økte skatter og avgifter for vanlige arbeidstakere. De tynges allerede av høye strømpriser og høy inflasjon. Handlingsrommet må skapes ved å øke inntektene til statskassen, uten å bruke mer oljepenger, mener  Skjæggerud.

I 2019 foreslo et offentlig utvalg, ledet av professor Karen Helene Ulltveit-Moe, å innføre grunnrenteskatt i havbruk.

- Jeg tror forslaget har bred støtte i befolkningen, men det ble dessverre parkert av sterke lobbyorganisasjoner og klaging fra laksemilliardærene, sier Skjæggerud.

- Utvalget pekte på at tillatelsene til å drive oppdrett for en stor del er tildelt gratis, eller til langt under markedsverdi. I dag er 35 prosent av oppdretten eid fra utlandet, blant annet av store konsern i Japan og på Kypros. Mye av grunnrenten forsvinner altså ut av landet, i stedet for å komme den norske befolkningen til gode. Når vi vet at lønnsomheten i havbruk er tre-fire ganger høyere enn i industrien, ja da har de råd til å bidra mer til fellesskapet enn hva de gjør nå, påpeker Skjæggerud.

Han peker på at grunnrenteskatt på kraft og olje har tjent oss godt.

- Disse næringene skaper enorme verdier, basert på naturressurser som tilhører fellesskapet, og de betaler store bidrag tilbake til nettopp dette fellesskapet. Det bør også oppdrettsnæringen gjøre, påpeker han.

Utvalget beregnet at forslaget ville gi syv milliarder kroner i ekstra inntekter til statskassen hvert eneste år.

- Syv milliarder betyr veldig mange sykehjemsplasser, lærere, politi og andre, gode formål, sier Skjæggerud.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om YS

YS
YS
Lakkegata 23
0187 Oslo

http://www.ys.no

YS er en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon. YS forhandler om lønns- og arbeidsvilkår på vegne av 229 000 medlemmer i våre 12 YS-forbund.

Følg pressemeldinger fra YS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra YS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra YS

YS fornøyd med bedre strømstøtte til husholdningene, men advarer mot støtte til bedriftene8.8.2022 14:44:51 CEST | Pressemelding

-Det er dessverre ikke utsikter til at strømprisen skal tilbake til et normalt nivå med det første. Det går hardt ut over medlemmene våre, særlig når rentene og matprisene øker samtidig. Vi er avhengig av strøm til nesten alt vi gjør. Derfor er det helt på sin plass at regjeringen øker strømstøtten til 90 prosent over 70 øre kwh fra 1. september, sier 1. nestleder i YS, Hans-Erik Skjæggerud. Skjæggerud er derimot mer skeptisk til strømstøtte til bedriftene

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom