Meteorologisk instituttMeteorologisk institutt

Yr-appen er prisvinner

Del

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har for første gang arrangert “WMO International Weather Apps Awards”, og Yr-appen vant i dag to priser.

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har for første gang arrangert “WMO International Weather Apps Awards”, og Yr-appen vant i dag to priser.

En av verdens aller beste værapper

Det var nok ikke værapper Crowded House sang om i 1991 med refrenget “Everywhere you go, always take the weather with you”, men det er utvilsomt dit utviklingen har tatt oss. Været har vi med oss i lomma. Og for oss nordmenn som sverger til Yr, har vi nå offisielt en av verdens beste værapper i lomma.

Det var flere kategorier og priser det kunne konkurreres om, og over 100 bidrag ble sendt inn fra både offentlige, private- og akademiske aktører og fra alle WMO-regioner. 

Yr vant prisen for design og presentasjon av informasjon. 

– Brukervennlighet, tilgjengelighet og god presentasjon er veldig viktig for oss, og mye av utviklingen av Yr skjer nettopp gjennom å dekke et behov hos brukeren på best mulig måte. Derfor er det utrolig, utrolig hyggelig å få anerkjennelse på dette punktet, sier Anders Doksæter Sivle som leder den geofaglige utviklingen av Yr.

Yr vant også prisen for innovasjon og originalitet i måten å bruke vær og klimadata på. Du kan lese mer om de ulike kategoriene her.

Yr til himmels

Yr-appen ble sluppet høsten 2017, som en forenklet versjon av nettsiden. Appen er populær, og utgjør omtrent 50 prosent av all Yr-bruk. Det første året etter at appen ble lansert var gjennomsnittlig bruk på omkring 2,9 millioner i uken, og hittil i år har gjennomsnittet per uke vært på 3,7 millioner brukere. 

– Da vi lagde Yr-appen var målet å lage en værapp som er enkel å bruke for alle brukergrupper som trenger værdata for å ta værrelaterte beslutninger i hverdagen, forteller Anette Svee Wilberg som leder teamet som utvikler Yr i NRK.

I konkurransen ble appen vurdert for sitt innhold, bruk av teknologi, beskrivelse av verifikasjon av værvarslene og bruk av crowdsourcing. Vi fikk også selv trekke fram en unik funksjon i appen, og da valgte vi himmelvisningen. Himmelvisningen er det første du møter når du åpner appen, og der kan du sveipe gjennom en animert himmel, samtidig som du får all værinformasjonen 48 timer fremover i tid. Animasjonen, som ble utviklet ved hjelp av en spillmotor, er en realistisk og ekte representasjon av værdata inkludert både temperatur, nedbør, nedbørstype, vindhastighet, vindretning, skydekke, soloppgang, solnedgang, solens posisjon på himmelen og månefasen.

– Den visuelle representasjonen gjør at appen til og med appellerer til barn som nå omtrent kan sjekke været før de kan lese, forteller Anette Svee Wilberg.

Ydmyk og stolt

– Det er ikke hverdagslig å vinne priser, og det er ikke det vi sikter oss inn på når vi jobber med Yr, sier Anders Doksæter Sivle. Vår oppgave er å være nyttig for Norge og å gi best mulig værinformasjon til befolkningen. Men det er selvfølgelig en ordentlig bonus når jobben som legges ned blir lagt merke til også internasjonalt. Man blir ydmyk og stolt av å få slike priser, legger han til.

Det finnes veldig mange gode værapper, og en pris fra WMO er en stor anerkjennelse.

Nøkkelord

Kontakter

Klimavakten:
klimavakten@met.no
Telefon: 480 66 358

Bilder

Lenker

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg saker fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom