Glass og Fasadeforeningen

Windowmaster regulerer Klimahuset

Del

Klimahuset er et nytt utstillingsbygg i Naturhistorisk museum i Botanisk hage på Tøyen i Oslo. WindowMaster BSI AS står for regulering av hybrid ventilasjon inkludert varmestyring. Ved å la samme leverandør stå for flere systemer lettes byggeprosessen og driften.

Foto: Lund Hagem Arkitekter AS
Foto: Lund Hagem Arkitekter AS

Klimahuset i Oslo er på 650 kvadratmeter, og ble innviet i 2019. Huset skal formidle kunnskap om klima, og engasjere de besøkende og samfunnet til endring i bærekraftig retning. Dessuten skal Klimahuset vise vei til fremtidens byggeløsninger gjennom innovativ og kortreist materialbruk, samspill mellom høyteknologi og lavteknologi, og med en stor andel treverk.

Som et av de viktigste klimatiltak i huset nevnes etablering av automatisk kontrollert naturlig ventilasjon i utstillingslokale og amfi/flerbruksrom, dvs. i hovedparten av bygningen. Den naturlige ventilasjon er gjort ved å montere intelligente vindusmotorer på fasadevinduer. De intelligente motorene er montert for å sikre riktig ventilasjon av rommene basert på temperatur og CO2 målinger samt lokale værdata, skriver Windowmaster i en melding til glassportal.no/nyhetsrommet.

I kombinasjon med den naturlige ventilasjonen er det etablert balansert mekanisk ventilasjon, som likeledes er behovsstyrt. Ventilasjonen i rommene vil dermed betegnes som hybrid ventilasjon, og det kan veksles mellom systemene avhengig av bruk og målte værdata. Det sikrer en ventilasjonsløsning med lavt energiforbruk.   

Bygningen er delt inn i to ventilasjons- og varmesoner hhv. utstillingslokale og amfi/flerbruksrom samt en varmesone bestående av garderobe, toaletter, gang mm. Hver av de tre soner er kontrollert individuelt. 

Til prosjektet har WindowMaster BSI as levert 10 stk. WMX 814-1-400 vindusmotorer til fasadene samt MotorControllere, NVE dongler, CO2-/temperatursensorer og værstasjon, som tilsammen utgjør en komplett ventilasjonsløsning. 

WindowMasters intelligente inneklimastyring NV Embedded® er brukt på prosjektet, og sikrer nøyaktig regulering av hvert enkelt vindu for naturlig ventilasjon. 

Byggherre: Universitetet i Oslo v/ Eiendomsavdelingen
Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter AS | Atelier Oslo
Kunde: Energima AS

Nøkkelord

Bilder

Foto: Lund Hagem Arkitekter AS
Foto: Lund Hagem Arkitekter AS
Last ned bilde

Om Glass og Fasadeforeningen

Glass og Fasadeforeningen
Glass og Fasadeforeningen
Fridtjof Nansens vei 19
0369 Oslo

47 47 47 05http://www.glassportal.no

Glass og Fasadeforeningen (GF) er en interesseorganisasjon for bedrifter med virksomhet innenfor forvaltning, rådgivning, prosjektering, produksjon, bearbeiding, montering og handel/salg av glass- og tilhørende produkter.

Følg saker fra Glass og Fasadeforeningen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Glass og Fasadeforeningen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Glass og Fasadeforeningen