Wiki for fiskevennlig vannkraft
Utbygging av vannkraft må skje på naturens premisser. Miljødesign er en metode som tar hensyn til natur og samfunn når man utvikler nye energiprosjekter. Nå har forskere fra SINTEF lansert en nettside (wiki) med tiltak, metoder og verktøy for fiskevennlig vannkraft.
- Målet med wikiener å forbedre tilstanden for fisk ved å presentere de mest oppdaterte tiltakene og nye innovative verktøy innen miljødesign, sier Bendik Torp Hansen fra SINTEF Energi, som er prosjektleder for wikien.
- Wikien: www.fithydro.wiki/
Wikien er en del av arbeidet iEU-prosjektet FIThydro. Hovedmålgruppen er regulanter som vil innføre tiltak, konsulenter, ulikeinteressegrupper, forvaltning og forskere.
- Med økende klimaendringer trenger vi både mer fornybar vannkraft, samt å bruke den fleksible vannkraften til å spille sammen med vind- og solkraft, sier seniorforsker i SINTEF Energi Atle Harby.
- Dette må gjøres på naturens premisser, og da trenger vi å bruke miljødesign. Miljødesign er en metode som tar hensyn til både kraftproduksjon og miljøforhold gjennom å kombinere kunnskap om vannkraft, hydrologi, teknologi, økonomi, biologi og samfunn, sier Harby.
Samler alle tiltak på et sted
- Wikien samler alle tiltak som kan gjennomføres for å gjøre vannkraft mer fiskevennlig og samtidig ivareta kraftproduksjon, sier Bendik Torp Hansen. - Nå har vi samlet mest mulig informasjon på ett sted og dette hadde ikke blitt gjort før.
Wikien presenterer en katalog med avbøtende tiltak som kan brukes for å løse utfordringer relatert til miljøbasert vannføring, habitatforhold, sedimenthåndtering, og opp- og nedvandring for fisk. Wikien gir også informasjon om metoder, verktøy og instrumenter som kan brukes til å planlegge, gjennomføre, overvåke og vedlikeholde tiltakene.
- Et godt kunnskapsgrunnlag er viktig og nødvendig for å sikre gode avveininger av fordeler og ulemper ved ulike miljøtiltak i den enkelte sak. En kunnskapsbase som wiki vil kunne bidra til det, sier senioringeniør Eilif Brodtkorb i NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat).
Hvert tiltak er illustrert med en klassifiseringstabell som viser ekstra informasjon, som for eksempel hvilke typer elver tiltaket passer for, hvilke fiskearter det er rettet mot, og teknologiens modenhet. Kostnader for tiltakene er også gitt, der det finnes datagrunnlag.
- For å gjøre resultatene fra prosjektet allment tilgjengelig, ligger wikien åpen for alle, sier Torp Hansen.
Verktøy for riktig beslutning
FIThydro-prosjektet har også utviklet et beslutningsstøtteverktøy (Decision Support System/DSS) som er knyttet til wikien. DSS og wikien hjelper brukere til å finne mulige avbøtende tiltak.
- Wikien kan støtte beslutningsprosesser og bidra til en enklere kommunikasjon og forhandling ved å gi brukere en samlet plattform som kunnskapsgrunnlag, sier Torp Hansen.
- Wikien er et levende dokument som kontinuerlig vil bli oppdatert av eksperter med den nyeste teknologien og forskningen, avslutter han.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Steenstrup-DuchKommunikasjonssjef, SINTEF Energi
Tel:900 96 295Anne.Steenstrup-Duch@sintef.noBilder




Lenker
Om SINTEF
SINTEF Energi er et forskningsinstitutt for anvendt forskning, som skaper innovative energiløsninger. Vi tilbyr den fremste forskningsbaserte kunnskapen nasjonalt og internasjonalt for å gi våre kunder verdiøkende løsninger og tjenester. SINTEF Energi AS er en del av konsernet SINTEF, som et av Europas største uavhengige forskningskonsern. SINTEF er en uavhengig og allmennyttig forskningsstiftelse hvor ingen eiere kan ta ut utbytte. Økonomiske overskudd investeres i vitenskapelig utstyr og kompetanse.
Følg saker fra SINTEF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra SINTEF
Langt til mål i pakkeforløp for psykisk helse og rus5.3.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Pasientene får verken reell innflytelse over eget behandlingsopplegg eller informasjon om forløpet, og må selv koordinere de ulike tjenestene som er involvert. Det viser SINTEFs nye evalueringsstudie av pakkeforløp for psykisk helse og rus.
Asheim åpner unikt nullutlipps-laboratorium i Trondheim24.2.2021 17:43:14 CET | Pressemelding
Torsdag 4. mars åpnes ZEB-laboratoriet i Trondheim. I dette laboratoriet skal framtidas løsninger for bærekraftige bygg og tekniske løsninger testes ut samtidig som forskere jobber der.
Åpent møte om produktdokumentasjon for bygningsprodukter23.2.2021 06:00:00 CET | Pressemelding
SINTEF inviterer til åpent kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon 16. mars kl. 12-14.
Vil sende roboter for å reparere satellitter i verdensrommet22.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Utdaterte satellitter tomme for drivstoff blir i dag til romsøppel og utgjør et stort problem i verdensrommet. Nå jobber SINTEF med utvikling av roboter som kan reparere satellittene mens de går i bane rundt jorden.
SINTEF Ocean medlem i International Windship Association9.2.2021 12:32:33 CET | Pressemelding
Et viktig satsningsområde for SINTEF Ocean er grønn skipsteknologi. Derfor blir vi nå medlem av International Windship Association (IWSA) som jobber med løsninger innen vindpropulsjon for kommersiell shipping globalt.
Skal utvikle kunstig intelligens for selvkjørende skip9.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Trygge, robuste og smarte. Slik skal morgendagens intelligente skip bli ifølge det storstilte, EU-støttede prosjektet VesselAI.
Mer regn og bedre regelverk gir andre typer byggskader8.2.2021 09:37:38 CET | Pressemelding
Skjerpede krav til lufttetthet gir færre skader fra luftlekkasjer og kondensering, mens andelen nedbørsskader øker, spesielt for kompakte flate tak og terrasser. Det viser en gjennomgang av byggskader fra de siste fire årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom