Webinar: Det livsviktige vannet

Ciens webinar 25. august kl. 09.30-11.00
Webinaret er gratis, men vi vil gjerne vite hvor mange som kommer. Ved å melde deg på får du invitasjon via zoom.
Meld deg på her
Vi må bevare og bruke hav- og marine ressurser på en bærekraftig måte
Hvordan står det til med havet og kysten? Forholdene i havet er avgjørende for menneskeheten. Klimaendringer bidrar til å endre havtemperatur og havstrømmer, og dermed også livet i havet.
FN har listet opp flere bærekraftsmål for verden og nummer 14 handler om liv under vann og at vi må sørge for at vi bevarer og bruker hav- og marine ressurser på en bærekraftig måte.
Når noe havner i havet, hvor blir det av?
For å ivareta kystområdene og oppnå bærekraftsmålet er operasjonell havmodellering av stor betydning og det vil vi få vite mer om på dette webinaret.
Foredrag
Havvarsler redder liv
Kai Håkon Christensen (Meteorologisk institutt)
Havet er et dynamisk system som følger de samme fysiske lovene som atmosfæren. Meteorologisk institutt har ansvar for den operasjonelle havvarslingen i Norge og lager prognoser for havstrømmer, vannstand, saltholdighet og temperatur, sjøisutbredelse og overflatebølger. Instituttet har døgnbemanning for å gi beslutningsstøtte ved søk- og redningsaksjoner, oljeutslipp og andre akutte hendelser.
Prognosene benyttes også til planlegging av offshore-operasjoner, navigering og kartlegging av det marine miljøet. Det er et komplekst operasjonelt system som ligger til grunn for havvarslene, noe oseanograf Kai Håkon Christensen vil fortelle mer om.
Havvarsler til alle
Jan Erik Stiansen (Havforskningsinstituttet)
Du la kanskje merke til at det kom en ny nettjeneste som gir deg badetemperaturer for hele Norge i sommer? Det er på havvarsel.no du finner disse badetemperaturene og etter hvert utvides tjenesten med mer data. Jan Erik Stiansen fra Havforskningsinstituttet kommer til å fortelle litt om dette og om havvarsling i praksis. Det kommer også studenter fra IFI (Institutt for informatikk ved UiO) som har utviklet nyttige apper basert på havvdata som er tilgjengelige.
Hvor blir forurensningen i havet av? Vi kan gi deg svaret.
Magne Simonsen (Meteorologisk institutt)
Det er flere tiår siden det først ble satt fokus på forurensning av elver og fjorder i Norge og de siste fem årene har det virkelig blitt fokus på plast i havet og hvilke skader den kan påføre naturen og menneskene. Meteorologisk institutt følger med på forurensningen med avanserte modeller som beregner hvordan plast og annen forurensning driver i havet og på avrenning fra land som kan skade planter, dyr og miljøet langs kysten.
Magne Simonsen er forsker ved Meteorologisk institutt og vil fortelle mer om hvordan vi overvåker og simulerer transport i havet ved å se på strøm, vind og bølger.
Hvordan er tilstanden langs kysten vår?
Helene Frigstad (NIVA)
Klimaendringer påvirker de livsviktige kretsløpene i kyst- og havområdene våre. Så hvordan er tilstanden langs kysten vår?
Helene Frigstad er kjemisk oseanograf i NIVA og har mye kunnskap om hva klimaendringer gjør med kyst- og havområdene våre. Hun jobber blant annet med prosjektet MARTINI som ser på vannkvaliteten i kystområdene og hvordan den kan beregnes. Det er viktig både for at Norge bedre skal kunne ivareta de viktige økosystemene langs kysten, og for å imøtekomme EUs rammedirektiv for vann. På seminaret vil hun si litt om vannkvaliteten langs kysten og hvordan den monitoreres.
Det vil bli satt av tid til spørsmål til foredragsholderne.
Meld deg på her
Velkommen!
Nøkkelord
Kontakter
Mai-Linn Finstad Svehagen, kommunikasjonsrådgiver ved Meteorologisk institutt.
T.: 41004321
mailinn.finstad@met.no
Bilder

Lenker
Om Meteorologisk institutt
CIENS består av CICERO, Meteorologisk Institutt, NIBR (OsloMet), NIKU, NILU, NINA, NIVA, TØI, og Universitetet i Oslo.
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Lite sjøis i Arktis i juni1.7.2025 14:44:21 CEST | Pressemelding
Været i juni har vært så vanlig som det kan bli, men det er målt svært lite sjøis i Arktis. Sjøisen er på sitt nest laveste nivå siden målingene startet i 1991.
Er det mer vind nå enn før?30.6.2025 11:10:02 CEST | Pressemelding
Mange spør oss om det har blitt mer vind – og om klimaendringene kan være årsaken. Her er det vi vet.
Varmeste våren noensinne på Østlandet og i Agder3.6.2025 14:51:11 CEST | Pressemelding
I store deler av Sør-Norge og sørlige deler av Nordland var vårsesongen ekstremt varm. I nord var våren ekstremt våt enkelte steder.
Trønderne fikk en våt og litt kjølig mai2.6.2025 16:00:45 CEST | Pressemelding
Flere stasjoner i Trøndelag satte rekord både for høy døgnnedbør og for mengden nedbør totalt i mai måned. I deler av Østlandet og Indre Troms var det helt motsatt.
Snømangel setter fart på oppvarmingen: – Hele klimasystemet påvirkes2.6.2025 09:49:41 CEST | Pressemelding
De siste tiårene har vi hatt en global reduksjon i snødekke på størrelse med Australia. Det har ikke bare konsekvenser for skientusiaster, men kan gi høyere temperaturer og mer tørke senere på året.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom