Utviklingsfondet

Vold og uro etter total korona-nedstenging

Del

Helgens total-portforbud førte med seg vold og uro i Guatemala. Matmangelen er prekær flere steder og befolkningens tillit til regjeringen er lav.

Urfolk er særlig hardt rammet av korona-tiltakene i Guatemala. Foto: Utviklingsfondet
Urfolk er særlig hardt rammet av korona-tiltakene i Guatemala. Foto: Utviklingsfondet

Det melder Utviklingsfondets mann på bakken i Guatemala, Sergio Alonzo.

Alle kjøretøy måtte stå stille og ikke-essensielle virksomheter holdes stengt. Flere urfolksmyndigheter uttrykte tydelig avvisning av tiltaket fordi det ville forårsaket store økonomiske tap for en av sektorene som allerede er mest rammet av pandemien. Reaksjonen gjorde at regjeringen ba politiet tillate grønnsaksbønder mobilitet til markedene tross forbudet. Flere bønder som tok veien til de lokale markedene for å selge varene sine, ble likevel arrestert av politiet. Dette har ført til blokader på flere av landets hovedveier og hindret transporten av flere fabrikkerte mat- og konsumvarer.

Situasjonen er bekymringsfull. Det er fortsatt kun foretatt 91 koronatester i Huehuetenango, en region med en befolkning større enn en million innbyggere. Kun to av de testede har vært positive. Det skaper mistillit i befolkningen, sier Alonzo. Nasjonalt er det gjennomført 20 800 tester.

Økende sult 

Matmangelen blir stadig mer alvorlig over hele landet. Mer enn 70% av befolkningen er avhengige av den uformelle økonomien og landbruksproduksjonen. Regjeringen kom da de stengte ned landet med en rekke lovnader om krisepakker. Alonzo melder om økende misnøye fordi regjeringen ikke klarer å levere på programmene de lovet for å hjelpe befolkningen gjennom unntakstilstanden.

- Koronakrisa viser hvor avgjørende det er å styrke motstandskraften til de fattigste, der flesteparten lever av landbruk. Når bonden øker matproduksjonen og mangfoldet i åkeren på en mer skånsom måte for naturen, reduserer det fattigdom og underernæring på lang sikt. Det igjen gjør at de bedre tåler helsekriser, økonomisk motgang og klimaendringer, sier Jan Thomas Odegard, daglig leder i Utviklingsfondet.

Denne uken vil bevegelse være tillatt fra 05:00 til 17:00 og åpningen av markeder vil være tillatt, med tidsrestriksjoner; neste helg blir det imidlertid en ny total lockdown.

Sykehusnettet er allerede sprengt i flere områder og det er mangler i nødvendige forsyninger. Regjeringen oppfordrer hotellkjeder til å tilby losji til asymptomatiske pasienter.

President Dr. Alejandro Giammattei har bedt kommunale myndigheter om å investere de økonomiske ressursene som sentralregjeringen overfører i drikkevannprosjekter, siden det vil være det beste preventive tiltaket mot viruset.

Korona-monitor rapporterer fra felt

Covid-19, også kjent som koronaviruset, skaper store utfordringer for hele verden. Spredningen øker nå kraftig også i fattige land. Det vi opplever nå i Norge, vil ha langt mer ødeleggende effekt i land som knapt har helsevesen. Utviklingsfondet har derfor lansert korona-monitor, en nettside med løpende oppdateringer fra Etiopia, Guatemala, Malawi, Mosambik, Nepal og Somalia. Her er ikke bare tall, men historier og bilder fra vanlige folk. Les mer her: www.utviklingsfondet.no/korona.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Urfolk er særlig hardt rammet av korona-tiltakene i Guatemala. Foto: Utviklingsfondet
Urfolk er særlig hardt rammet av korona-tiltakene i Guatemala. Foto: Utviklingsfondet
Last ned bilde
Sergio Alonzo rapporterer fra bakken i Guatemala. Foto: Utviklingsfondet
Sergio Alonzo rapporterer fra bakken i Guatemala. Foto: Utviklingsfondet
Last ned bilde

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Kan høstens FN-toppmøter redde verden?13.6.2021 07:30:00 CEST | Pressemelding

Det spør norske miljø- og utviklingsorganisasjoner om under et frokost-webinar onsdag 16. juni. På 90 tettpakkede minutter får publikum en oppdatering på status etter de digitale forhandlingene som har foregått de siste ukene, og hva som står på agendaen framover. Programmet rommer fagfolk som Dag O. Hessen, forhandlingslederne for de ulike toppmøtene, og organisasjonene selv - før norske topp-politikere møtes til debatt.

Krisen i India rammer Nepal med full styrke7.5.2021 14:56:51 CEST | Pressemelding

Situasjonen i Nepal er på sitt mest kritiske så langt i pandemien og myndighetene sliter med å få kontroll over den eksplosive smitten. Mutantviruset som de siste ukene har spredt seg i India, bæres nå over grensene av fremmedarbeidere som returnerer hjem til sine familier og landsbyer. Utviklingsfondet er blant de som nå frykter at situasjonen i Nepal nå er like ille – om ikke enda verre – enn i nabolandet India.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom