Norges Triatlonforbund

VM i triatlon lørdag og søndag i Hamburg

Del

For første (og siste) gang denne sesongen samles verdenseliten i triatlon til konkurranse. Lørdag 5. september er det individuelle løp for kvinner og herrer. Dagen etter blir det miksstafett. De fleste av de aller beste har fått muligheten til å stille til start, med noen få viktige unntak, som OL-medaljørene Javier Gomez og Henri Shoeman, og Australierne Ashley Gentle og Jake Birtwhistle. Norge stiller med sitt topplag: Lotte Miller, Stine Dale, Kristian Blummenfelt, Gustav Iden og Casper Stornes.

Etter mye usikkerhet om verdensserien («WTS») skulle kunne gjennomføres med noen få løp i løpet av høsten og vinteren, ble det for noen dager siden bestemt at kun Hamburg-løpet skal kjøres, og at dette blir VM. Normalt kjøres opptil 10 VM-runder over hele verden, som sammenlagt gir en verdensmester hvert år både på herre- og kvinnesiden. Miksstafett har også fått sin verdensserie de siste årene.

Traseen i den tradisjonsrike WTS-byen Hamburg er flyttet fra sentrum med store folkemasser langs løypa, til en avskjermet løype i Hamburg Stadtpark 10 km lenger nord.

Lotte Miller er ekstra spent etter bytte til nytt treningsmiljø

Lotte Miller rakk å ta en rekke topp 10 plasseringer i fjor, før noen skadeutfordringer satte henne utenfor konkurranse fra juni 2019. Hun er litt ekstra nervøs når hun stiller til start i Hamburg.

- Jeg kjenner på det. Det er litt den tanken på at det er bare ett løp som teller som gjør en litt ekstra spent. Samtidig så prøver du å koble om og tenke på arbeidsoppgavene. Første konkurranse er alltid litt spesielt. Du har lyst til å bevise at du har gjort et godt stykke arbeid og utviklet deg videre. Med nytt treningsmiljø, har jeg også hatt mange nye stimuli de siste ukene, så det er mye jeg er spent på.

Miller ble invitert inn i et privat lag med 15 av verdens beste triatleter og den kjente treneren Joel Filliol tidligere i sommer. Hun har nå trent sammen med blant annet Taylor Spivey, som ble nummer fire i fjorårets verdenssiere, og Émilie Morier, fjorårets U23-verdensmester.

Stine Dale skal som Miller delta både i det individuelle løpet på lørdag og i miksstafetten på søndag. Hun har sin debut i toppdivisjonen for begge konkurransene.

- Jeg er nervøs, spent og gleder meg veldig på samme tid. Jeg er glad jeg har fått muligheten. Vi har terpet veldig mye og jeg er godt forberedt på en sånn løype som er her. Jeg føler meg også i bedre form enn noen gang før, så jeg er spent på å se hva det holder til.

Flat, smal løype gir de norske herrene fortrinn

Hamburg har i mange år vært på WTS-kalenderen, og er et favorittløp for blant annet Kristian Blummenfelt, med tusenvis av publikum langs løypa i Hamburg sentrum. Nå er det satt opp høye gjerder med duk rundt hele løypa slik at utøverne blir helt avsondret.

- Jeg liker å dra nytte av energien fra publikum, forteller Kristian Blummenfelt, seierherren på forrige WTS-løp; grandfinalen i Lausanne 2019. Han mener det er riktig og forståelig at arrangøren har tatt koronapandemien på alvor og gjort slike tiltak, selv om han synes det er mer gøy med liv langs løypa.

- Så på en måte er det litt kjipt, og for utøvere så er det litt tammere. Samtidig er vi også vant til å ta oss ut på trening, og da er det normalt ikke mange som ser på. Det å få tømt lagrene er ikke noe problem. Nå blir det deg mot de andre deltakerne. Med mine store lunger puster jeg veldig tungt, og det vil de nå kunne høre, så kanskje overrasker jeg de som tror at jeg har løpt for hardt.

Gustav Iden, som sammen med Blummenfelt og Casper Stornes utgjør trioen fra Bergen som alltid nevnes blant favorittene siden bragden i WTS-Bermuda i 2018, forteller om en flat sykkeltrasé med noen 180-graders svinger. Blant de sterkeste syklistene og med de beste sykkeltekniske ferdighetene i feltet, øyner nok Iden muligheter i denne konkurransen.

- Det er såpass smalt og trangt at det blir vanskelig å holde seg i et felt på syklingen. Jeg tror det blir kjørt hardt på sykkel, og at feltet vil deles opp i mindre grupper.

Rundt svingene vil det bli en trekkspilleffekt som gjør det vanskelig for de bak å holde følge. Iden mener det ikke blir like lett for de som legger seg bak i sykkelfeltet for å spare krefter. Samtidig er han ikke bekymret for at han skal klare å komme seg forbi i den smale løypa.

- Det går nok å kjøre seg opp selv om man ikke er blant de første opp av vannet. Men det er viktig å komme seg opp i første gruppe raskest mulig og holde farten oppe slik at ikke Alex Yee kommer seg opp. Jeg har ikke sett Yee konkurrere i det siste, men han løper fort. Han løp 5 km i samme fart som Ingebrigtsen nylig.

Alex Yee er blant britenes håp i Hamburg. Han har representert Storbritannia i friidrett i flere mesterskap på løp, og løp en 5 km konkurranse på 13.26 tidlig i august.

Bergenstrioen har gjennomført noen konkurranser tidligere i sommer, selv om det ikke har vært noen WTS-løp. De møtte flere av sine argeste konkurrenter i den franske serien Grand Prix de Triathlon, i Chateauroux for to uker siden. Franske Dorian Coninx vant, foran Blummenfelt. Iden ble nummer 8 og Stornes nummer 15.

Blant andre utfordrere, nevner Blummenfelt Mario Mola, som ble nummer 20 i Chateauroux, men som viste fart på både svømmingen og syklingen.

- Det så ut som han tok det rolig på løpingen der, og han har vist at han kan løpe før, tilføyer Blummenfelt.

Stornes er den yngste av de norske guttene, og har færre topplasseringer enn de andre. Samtidig har han en evne til å slå til når det virkelig gjelder. Han var den første norske som vant et WTS-løp, og han ble nummer to i Tokyo testeventet i fjor.

- Jeg håper å være med å kjempe i toppen. Det var greit å få en gjennomkjøring i Frankrike, forteller Stornes. Han har tro på at han skal få være med på laget i miksstafett søndag. De to beste herrene fra lørdagens individuelle løp får bli med på miksstafettlaget.

Debut for Norge i VM miksstafett

Miksstafett er i en kortere løype hvor to kvinner og to herrer skal gjennomføre hver sin triatlon. Blummenfelt har ikke kjørt stafett siden EM i 2013. Da hadde han ikke så høye forventninger. Det har han nå.

- Nå har vi to sterke damer, så nå vil vi være i miksen ut på fjerde etappe, tror jeg. Så det ville være gøy med siste etappen, forteller Blummenfelt.

Det er mye hype rundt laget, sier Miller. Vi vet ikke hva vi er i stand til, men vi håper å kjempe framme der, og prege løpet. Vi vet jo ikke hva de andre er kapable av heller. Det er kult å ha et lag nå endelig som kan prestere.

For Dale blir det en ilddåp å være med på laget i VM.

- Det er godt å vite at man har et sterkt lag. Selv om jeg har lyst til å gjøre det bra begge dagene, har jeg tenkt mest på miksstafetten, avslutter Stine som regner med å ta tredjeetappen. Lotte Miller starter det norske laget med førsteetappen. Så får vi vente til i morgen kveld med å se hvem av guttene som får plass på laget.

De individuelle konkurransene er på sprint, med 750 m svøm, 18,9 km sykling og 5 km løp. Misstafetten gjennomføres kvinne – mann – kvinne – mann som hver seg gjør distansen 300 m svøm, 6,5 km sykling og 1,7 km løp.

Alt sendes på TV 2 Sport 2 og Sumo hele helgen, og sendestart søndag er 13.15.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Norges Triatlonforbund

Norges Triatlonforbund
Norges Triatlonforbund
Idrettens Hus, Sognsveien 73
0840 Oslo

940 26 506https://www.triatlonforbundet.no

Triatlon er en folkesport for alle barn, unge og voksne. Norges Triatlonforbund arbeider for at alle triatleter skal oppleve mestring, begeistring og fellesskap.

Følg pressemeldinger fra Norges Triatlonforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Triatlonforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Triatlonforbund

Årets siste verdenscup står for tur6.11.2020 16:00:46 CET | Pressemelding

Kristian Blummenfelt og Gustav Iden er blant favorittene i herrenes løp. Igjen får de dobbelt verdensmester Vincent Luis å konkurrere mot, og dobbelt olympisk mester Alistair Brownlee. De raske løperne Henri Schoeman fra Sør-Afrika og Jelle Geens fra Belgia er også pallkandidater i dette sprintløpet i Valencia, Spania. Traseen begynner med 750 svøm i Middelhavet, før 20 km sykling og 5 km løping i en ganske flat løype nær Valencia havn.

Andreplass til Kristian Blummenfelt i triatlon worldcup i Arzachena, Italia10.10.2020 17:30:57 CEST | Pressemelding

Kristian Blummenfelt og franske Vincent Luis lå side om side med 300 meter igjen. Luis viste seg nok en gang litt for tøff på oppløpet, slo «Blu» med fire sekunder og kom i mål på 54 minutter og 24 sekunder. Gustav Iden ble nummer fem med tiden 55:02, 37 sekunder bak vinneren. Norsk-svenske Gabriel Sandör, som konkurrerer for Sverige, men bor i Bergen og trener med Blummenfelt og Iden, kom også inn blant de 10 beste.

Norge tok fjerdeplass i VM på miksstafett i triatlon6.9.2020 15:57:20 CEST | Pressemelding

I Norges debut på øvelsen i VM-sammenheng, tok Norge en 4. plass i miksstafett. Norges lag besto av Lotte Miller, Kristian Blummenfelt, Stine Dale og Gustav Iden. Norge ledet etter to etapper, da Blummenfelt rykket fra de andre på syklingen og gav Dale 13 sekunders forsprang da hun satte ut på sin svømming. Øvelsen, som består av 300 m svøm, 6,5 km sykkel og 1,7 km løp som gjennomføres av hver utøver, skjer i et forrykende tempo. I triatlon kalles en slik distanse «supersprint». Både Miller, Blummenfelt og den har, tross ung alder, lang erfaring på toppnivå, mens Stine Dale deltok for første gang på dette nivået. Lotte Miller er en sterk svømmer og kom ut av vannet som 5. kvinne med gårsdgens VM vinner på kvinnenes konkurranse, Georgia Taylor Brown fra Storbritannia i tet. De to, samt amerikanske Taylor Spivey og belgiske Valerie Barthelemy vekslet på å dra på sykkel, men på løp fikk Taylor Brown en luke som gav andremann på laget, Barcaly Izzard, et forsprang på noen få sekunder. Blum

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom