Viste fram klimaløsninger på klimatoppmøtet
Statsminister Jonas Gahr Støre ble servert grønnsaker dyrket i ørkenen da han åpnet Bellonas paviljong på FNs klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh.
– Her er det fokus på løsninger, og det er bra. For klimakampen handler ikke bare om hva vi ønsker mindre av, men også hva vi ønsker mer av, sa Gahr Støre.
Grønnsakene som statsministreren fikk smake er dyrket med saltvann og sollys i Aqaba i Jordan, hvor Bellonas søsterstiftelse, Sahara Forest Project (SFP) har et drivhusanlegg og arbeider for å gjøre ørkenen grønn. De unike tomatene, agurkene og paprikaene ble fraktet av SFP og Bellona fra ørkenanlegget i Aqaba, over Rødehavet, og med politieskorte gjennom Sinaiørkenen videre til Sharm el-Sheikh.
– Det er viktig å vise løsninger i en verden som har så mange problemer, og det er spesielt viktig med tanke på de unge, for å unngå apati og populisme, sa Bellona-stifter Frederic Hauge.
I 2011, da Jonas Gahr Støre var utenriksminister, var han til stede i Jordan sammen med blant andre Jordans konge da SFP signerte den aller første avtalen om landområde i Jordan.
– Jeg møtte Kong Abdullah II av Jordan tidligere i dag, og da jeg fortalte han at jeg skulle hit ba han meg hilse så mye. Kongen holder seg godt oppdatert på prosjektet til SFP, sa Støre.
– Dette er andre gang jeg er invitert til å åpne Bellona-paviljongen under et klimatoppmøte, i fjor var det i Glasgow og i år er vi her. Denne paviljongen setter et godt norsk fotavtrykk i klimaarbeidet, sa statsministeren.
Bellonas samarbeidspartere på paviljongen er, i tillegg til Sahara Forest Project, Aker Horizons, Utenriksdepartementet, Sintef, Forskningsrådet, Cambi, Vow og Oslo Kommune. I løpet av de to ukene klimatoppmøtet varer blir det arrangert 36 eventer på paviljongen.
Daglig leder i Sahara Forest Project,Kjetil Stake benyttet anledningen til å takke norske myndigheter for at Norge har bevilget nye 5 millioner kroner i støtte til prosjektet i Jordan.
– Vi er tilstede på FNs klimatoppmøte for å vise klimahandling. Dette er Midt-Østens klimatoppmøte, og vi er klare for å skalere opp SFP i regionen, sa daglig leder Kjetil Stake.
Nøkkelord
Kontakter
Frederic Hauge, Bellona, tel 900 37 543
Magnus Borgen, kommunikasjonssjef SFP, tel 977 28 476
Bilder
Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
– Med lite kraft blir karbonfangst avgjørende1.2.2023 13:24:30 CET | Pressemelding
– Vi når ikke klimamålene uten en skikkelig satsing på klimaløsninger som frigjør kraft, eller ikke krever kraft. Det har blitt klinkende klart gjennom Energikommisjonens rapport, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
– Equinor prøver å lure Støre31.1.2023 14:27:05 CET | Pressemelding
Equinor indikerer at karbonfangst og -lagring har en kostnad på 6500 kr per tonn CO₂ på Melkøya. – Dette fremstår som ren manipulering av tall før statsministerens besøk på Melkøya, sier Frederic Hauge i Bellona.
Selger ladeselskap9.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
– Vi etablerte eRoute71 for å sette søkelyset på behovet for en ladeinfrastruktur for elbiler i Norge. Nå er vår jobb gjort, og vi selger selskapet til Kople, som skal ta utbygging av elbil-lading inn i framtida, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
– Regjeringen forsinker viktig klimatiltak4.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
– Olje-og energidepartementet er en flaskehals for klimatiltak. Mangel på CO2-lager forsinker arbeidet med å nå klimamålene, sier Eivind Berstad i Bellona.
– En dårlig ide å elektrifisere Melkøya20.12.2022 15:24:49 CET | Pressemelding
–Equinor bør heller satse på CCS (karbonfangst og -lagring) på Melkøya. Det er langt bedre å rense Melkøya enn å trekke kabel gjennom et reinbeite-område. Både flytende og landbasert gasskraftverk med CCS bør utredes snarest. Hvis det ikke gjøres, og reinbeitedistriktene velger å gå til rettssak, kan det bli problematisk for regjeringen, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom