Utviklingsfondet

Virkeligheten har innhentet Norge – ny klimatilpasningsstrategi lansert

Del

I dag, 12. april, ble Regjeringens nye strategi for klimatilpasning, forebygging av klimarelaterte katastrofer og sultbekjempelse lansert. Det er på høy tid, mener Utviklingsfondet, og ønsker den nye strategien velkommen.

Jan Thomas Odegard på feltbesøk i Somalia, hvor han møter med en småbonde som har jobbet med klimatilpasning i sitt lokalsamfunn.
Jan Thomas Odegard på feltbesøk i Somalia, hvor han møter med en småbonde som har jobbet med klimatilpasning i sitt lokalsamfunn.

Sulten i verden er økende, og både klimaendringer og korona-krisen forsterker denne krisen. Utviklingsfondets leder var blant deltakerne på dagens lansering av den nye strategien.

- Vi har ventet lenge på denne strategien, sier Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet. - Det er over ti år siden det ble klart at utslippskutt ikke er nok og at klimatilpasning er nødvendig. Vi ser på dette som en sent, men utrolig viktig gjennombrudd.

Økende sult i verden

- Klimakrisen øker sult, understreker utviklingsminister Dag-Inge Ulstein under sin innledning.

- Flom, tørke og ekstremvær er grunnleggende årsaker til at mer enn 60 millioner flere lever i sult i dag sammenlignet med bare fem år siden, fortsetter statsråden, og legger til at det som alltid er de som har minst skyld i krisen som rammes hardest.

Utviklingsministeren framhever blant annet Utviklingsfondets modellbondeprogram i Malawi som et viktig og konkret tiltak for klimatilpasning, og at det å sette bistandsmidlene i arbeid via sivilsamfunnet gir gode resultater.

I strategien heter det at «Norsk støtte til klimatilpasning skal ha som overordnet mål å bidra til å nå bærekraftsmålene ved at utviklingslands evne til å tilpasse seg klimaendringene og forebygge og håndtere klimarelaterte farer og naturkatastrofer blir styrket. Støtten skal bidra til å utrydde sult, oppnå matsikkerhet, bedre ernæring og fremme bærekraftige matsystemer basert på landbruk, akvakultur og fiskeri.»

Landbruk er nøkkelen

- Mat og landbruk er forutsetningen for å nå så mange av de andre bærekraftsmålene, uttaler Jan Thomas Odegard.

Derfor er det gledelig at mat og landbruk er så framtredende i denne strategien. Dette er en virkelighetsforståelse vi kjenner oss godt igjen i. Men nå er det viktig å sikre at det ikke bare ender med at eksisterende tiltak omdøpes som klimatilpasning, fortsetter Odegard.

Dette ser vi allerede tendenser til. Det må også på plass mer konkrete tiltak. Selv om strategien er god, og vi berømmer utviklingsministeren for et solid stykke arbeid, så er den nokså vag og lite konkret på hva som skal gjøres. Suksessen til denne strategien må vurderes utfra hvor mange mennesker og lokalsamfunn den har gjort mer robuste mot klimaendringene utfra deres egne behov og kontekst.

Virtuell klimakonferanse gir mulighet for å ta lederskap

Den største utfordringen med å få til klimatilpasning er det store finansieringsgapet. Ifølge FNs landbruksfond IFAD når bare 1,7% av all klimafinansiering globalt fram til småbøndene, samtidig som disse utgjør 60-80 % av befolkningen i de fleste Norges partnerland innen bistand.

USAs nye president Joe Biden har invitert 40 verdensledere til en virtuell klimakonferanse 22. april, og Erna Solberg er blant disse. Utviklingsfondet mener dette er en god anledning til å presentere konkrete tiltak for Norge videre, og anmoder Norge om å vise internasjonalt lederskap på den kommende konferansen.

- Vi vil gjerne se en opptrappingsplan for å komme dit at 50 % av norsk klimabistand går til klimatilpasning, i tråd med målsetningene fra Paris-avtalen, avslutter Odegard.

Den nye strategien Klima, sult og sårbarhet: Strategi for klimatilpasning, forebygging av klimarelaterte katastrofer og sultbekjempelse kan lastes ned her.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Jan Thomas Odegard på feltbesøk i Somalia, hvor han møter med en småbonde som har jobbet med klimatilpasning i sitt lokalsamfunn.
Jan Thomas Odegard på feltbesøk i Somalia, hvor han møter med en småbonde som har jobbet med klimatilpasning i sitt lokalsamfunn.
Last ned bilde
Jan Thomas Odegard kommenterer den nye strategien. Faksimile fra Utenriksdepartementets direktesending.
Jan Thomas Odegard kommenterer den nye strategien. Faksimile fra Utenriksdepartementets direktesending.
Last ned bilde

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Kan høstens FN-toppmøter redde verden?13.6.2021 07:30:00 CEST | Pressemelding

Det spør norske miljø- og utviklingsorganisasjoner om under et frokost-webinar onsdag 16. juni. På 90 tettpakkede minutter får publikum en oppdatering på status etter de digitale forhandlingene som har foregått de siste ukene, og hva som står på agendaen framover. Programmet rommer fagfolk som Dag O. Hessen, forhandlingslederne for de ulike toppmøtene, og organisasjonene selv - før norske topp-politikere møtes til debatt.

Krisen i India rammer Nepal med full styrke7.5.2021 14:56:51 CEST | Pressemelding

Situasjonen i Nepal er på sitt mest kritiske så langt i pandemien og myndighetene sliter med å få kontroll over den eksplosive smitten. Mutantviruset som de siste ukene har spredt seg i India, bæres nå over grensene av fremmedarbeidere som returnerer hjem til sine familier og landsbyer. Utviklingsfondet er blant de som nå frykter at situasjonen i Nepal nå er like ille – om ikke enda verre – enn i nabolandet India.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom