Virke

Virke forventer at regjeringen får reiselivet av pinebenken

Del

Virke forventer at regjeringen under pressekonferansen kl. 10 mandag kommer med tiltak som sikrer hjelp og forutsigbarhet til bransjene som lever av å samle mennesker, som reiseliv, event, messer, kultur og servering. Denne bransjen venter å miste 2 av 3 omsetningskroner i 2020. Det er svært alvorlig, slår Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, fast.

En maraton. Ikke en sprint.

- Reiselivet venter å miste 2 av 3 omsetningskroner i 2020 viser tall fra Virkes medlemsundersøkelse. Denne krisen er langt fra over. Etter en antydning til bedring i sommer, er ordrebøkene så godt som tomme for høsten. Våre medlemmer i reiselivet anslår nå i september at omsetningen deres for hele året 2020 kommer til å være under 33 prosent av hva den var i 2019, sier Ivar Horneland Kristensen.

– Regjeringen har lenge erkjent at koronakrisen er en maraton, men tiltakene de har kommet med tyder på at de tror dette er en sprint. Nå trenger vi tiltak som får folk tilbake i arbeid, holder dem i arbeid og gir bærekraftig omstilling. Bare i reiselivet jobber det 170 000 personer, disse må få jobbe med å ta næringen videre og sikre fortsatt konkurransekraft etter koronakrisen. Vi har allerede brukt milliarder på å få disse delene av næringslivet gjennom koronakrisen. Det er en god investering å stå løpet. Vi forventer at regjeringen gjør dette i dag, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.  Kristensen peker på forlenget kompensasjonsordning og omstillingsstøtte samt fortsatt lav moms som viktige tiltak før fremleggelsen av dagens reiselivspakke.

Virke-direktøren understreker at det i tillegg til gode ordninger er avgjørende med omfattende testing, gode smittevernsrutiner og smittehåndtering.  

– Vi sluttet ikke å reise etter 11. september, vi lærte oss nye måter å reise trygt på. På samme måte må vi nå lære oss nye måter å leve livene våre og holde den økonomiske aktiviteten oppe på, på en trygg måte, selv om smitten er i samfunnet. Det vi trenger fremover er rammeverk som gjør at våre virksomheter kan drive med trygg verdiskaping, for seg selv og for lokalsamfunnene de opererer i.  

– Lofoten, Geiranger og Flåm kan oppleve kompetanseflukt 

 

Virke er bekymret for at store reiselivsdestinasjoner vil oppleve storstilt kompetanseflukt med, katastrofale konsekvenser for lokalsamfunnene, hvis ikke langsiktige ordninger kommer på plass. I 96 kommuner står reiselivet for mer enn 1 av 10 jobber i privat sektor.  

 Smittevernstiltakene gjør det umulig for mange av de som lever av å samle folk å drive lønnsomt. Vi trenger en universell støtteordning som plukker opp disse virksomhetene og stimulerer til omstilling. Hvis vi ikke lykkes med dette kan en av konsekvensene være at reiselivsdestinasjoner som Lofoten, Geiranger og Flåm blir tappet for nøkkelkompetanseDet vil kunne få katastrofale konsekvenser for lokalsamfunnene. Dette handler ikke bare om reiselivet, men om lokalsamfunn som har reiseliv som en hjørnesteinsnæringsier Horneland Kristensen 

Virkes medlemsundersøkelse viser at reiselivet i sommer opererte på halv kapasitet. Nå er de nede i én tredjedel av normal kapasitetsutnyttelse, og ordreboken for 4. kvartal er praktisk talt tom.  

 Regjeringen må få reiselivsbransjen av pinebenken, tilbake på treningsfeltet og i form til den internasjonale konkurransen begynner igjen, slår Horneland Kristensen fast. 

Kontakter

Bilder

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er bindeleddet mellom arbeidsgiverne og myndighetene. Vi kjemper for at din virksomhet får gjennomslag for dine interesser når fremtidens arbeidsliv formes. Vi utfordrer de som styrer landet, oss selv og våre motparter for å finne enda bedre løsninger

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

Virke: Det må sterkere lut til for å sikre arbeidsplasser og verdiskaping i 20217.10.2020 12:32:09 CESTPressemelding

Regjeringen tegner et for optimistisk bilde av økonomien til neste år. Koronakrisen kommer til å legge store begrensninger på verdiskaping og sysselsetting også neste år, og dessverre er det grunn til å tro at utfordringene i økonomien er større enn det regjeringen legger opp til. Jeg regner med at Stortinget er beredt til å bruke sterkere lut, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Virke: − Budsjettet sender tusenvis av arbeidsplasser ut av landet7.10.2020 11:02:14 CESTPressemelding

Virke mener at regjeringen lukker øynene for det koronakrisen har vist: Det skyhøye norske særavgiftsnivået på grensehandelsutsatte varer og fremdeles tekstiltoll sender tusenvis av arbeidsplasser over grensen. − Å redusere særavgiftene på typiske lokkevarer for grensehandel og å fjerne tekstiltollen vil være som å trykke på en knapp for å få flere permanente arbeidsplasser. Reduksjonen i avgiften for lettbrus er altfor lite, sier Virke-sjefen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom