Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vinnerne av konkurransen Årets grønne kokk 2020

Del

Det var dyktige, spennende og sterke kandidater som i dag deltok i finalen av årets grønne kokk 2020. De som gikk av med den endelige seieren var Joachim Lindgren og Nina Kristoffersen, Statholdergaarden, Oslo.

Se bildetekst nederst i pressemeldingen.
Se bildetekst nederst i pressemeldingen.

Kokkekonkurransen Årets grønne kokk 2020 ble arrangert på Smak2020 på Lillestrøm i dag, 5. mars. Det er 8. gang denne konkurransen arrangeres. Her dreier alt seg om frukt, bær, grønnsaker og poteter, og vinnermenyen bestod av:

Street food:

Sellerikebab servert med youghurtdressing og sellerilompe

Sprø løkpølse i brød med eple og sellerisalat

Løkfries

Hovedrett:

Kålterrine med morkel og hasselnøtt, glasert rødbete, krustade, potet og kålrotkrem, grønnkål og knutekål

Røkt smørsaus

Dessert:

Gulrotkake, samosa fylt med karamellisert gulrot og pistasj, tekrem, mandelcrunsj og

sitrus-ingefærgelé

Rød appelsin - sortpeppersorbet

- Det har vært stor interesse for å delta i kokkekonkurransen Årets grønne kokk 2020, sier prosjektleder for konkurransen Toril Gulbrandsen, fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Alle fagutdannede kokker i Norge ble i fjor høst invitert til å sende inn sin grønne meny. Innsendte bidrag ble nøye vurdert av en fagjury. Seks lag, med to kokker på hvert lag, ble tatt ut og til å konkurrere, med sin innsendte meny.

- Det var fantastisk gøy å se nivået på rettene som ble levert i år, sa hoveddommer Håvard Ravn Larsen. Det er et betydelig løft siden konkurransen ble avholdt for tre år siden, og konkurransen var knivskarp. Det var lite som skilte lagene fra hverandre. Her er det norgesmesternivå på kokkene og det er fantastisk gøy å se hvordan de utnytter råvarene og får frem de mest fantastiske vegetarrettene.

- Jeg er kjempeglad og overlykkelig over at det holdt helt i mål, med så mange sterke konkurrenter. Det er gøy å lage mat med masse grønnsaker, sa Nina Kristoffersen fra Statholdergaarden etter premieutdelingen.

Oppgaven som skulle løses

Oppgaven var å komponere en treretters meny til 12 personer med en tidsbegrensing på 4 timer.

Rettene måtte kun bestå av varer fra den grønne sektor og kunne derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kunne inngå.

Følgende sesongvarer måtte inngå:

  • Sellerirot og løk i en håndholdt forrett.
  • Mandelpotet, beter og valgfri kål i hovedretten.
  • Appelsin, gulrot og friske urter i desserten.

Ellers kunne alt fra planteriket benyttes.

Disse har deltatt i Årets grønne kokk 2020:

1. plass:

Joachim Lindgren, Statholdergaarden, Oslo

Nina Kristoffersen, Statholdergaarden, Oslo

2. plass:

Odd Rainer Hildrum, Bjerck Restaurant, Bergen

Christer Rørlien Henriksen, Bjerck Restaurant, Bergen

3. plass:

Eline Sofie Sunde, Hotel Bristol, Oslo

Emilie Søbakken Rustad, Hotel Bristol, Oslo

Delt 4 plass til:

Tim Alexander Ekblad, Bar Txotx, Oslo

Aleksander Løkkeberg Vartdal, Restaurant Happolati, Oslo

og 

Andreas Gøbel, Happolati, Oslo

Hanne Rutgerson, Einer Restaurant, Oslo

- Med denne konkurransen håper vi å inspirere til økt bruk av frukt og grønt og å spre nye, spennende og fargerike ideer til storhusholdningsbransjen, kokker, produsenter, grossister, matentusiaster og forbrukere. Hovedmålet er mer grønt på tallerkenen, som også er et viktig bidrag for både folkehelse og miljø, avslutter Toril Gulbrandsen.

Disse var med å dømme konkurransen:

  • Hoveddommer: Håvard Ravn Larsen, fagsjef Bama Storkjøkken
  • Smaksdommer: Wenche Andersen, TV 2
  • Smaksdommer: Bent Stiansen, Statholdergaarden
  • Smaksdommer: Tom Victor Gausdal, restauranteier og kokebokforfatter
  • Smaksdommer: Lise Finckenhagen, Kokke Lise, kokk og matformidler
  • Plassdommer: Brith Bakken, Briths Matgleder

Konferansier var:

Kristine Hartviksen, president i Nordisk kjøkkenchef federation.

Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og Norske kokkers landsforening Oslo som står bak konkurransen.

Samarbeidspartnere er BAMA Storkjøkken, Engrosfrukt, Odd Langdalen frukt&grønt, Sportex, Figgjo og SMAK 2020.

Fototekst: Fra venstre: Christer Rørlien Henriksen og Odd Rainer Hildrum fra Bjerck Restaurant i Bergen, Nina Kristoffersen og Joachim Lindgren, Stadholdergaarden i Oslo og Emilie Søbakken Rustad og Eline Sofie Sunde, Hotell Bristol i Oslo. Vi gratulerer!

Kontaktperson:

Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril@frukt.no.

eller

Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd@frukt.no

Send en e-post til kari@frukt.no om du ønsker bildet tilsendt. Vi har for øyeblikket tekniske utfordringer mht bildene i Nyhetsrommet vårt.

Nøkkelord

Kontakter

Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver

Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.

957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.no

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Se bildetekst nederst i pressemeldingen.
Se bildetekst nederst i pressemeldingen.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nytt norsk jordbær har fått navn16.6.2020 14:49:21 CESTPressemelding

Neste år kommer en ny norsk sort jordbær på markedet – en sort det har tatt 13 år å dyrke frem. – Det er en fryd å nyte norske jordbær om sommeren, og jeg er overbevist om at det er mange jordbærprodusenter og jordbærspisere som nå blir fornøyde med en ny jordbærsort. Det nye bæret har forbedret smak og dyrkingsegenskaper. Med tanke på så mye glede som et nytt bær kan gi, må vi rett og slett kalle det for Lykke, sa landbruksminister Olaug Bollestad, som var en del av juryen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom