Vinnerne av konkurransen Årets grønne kokk 2020

Kokkekonkurransen Årets grønne kokk 2020 ble arrangert på Smak2020 på Lillestrøm i dag, 5. mars. Det er 8. gang denne konkurransen arrangeres. Her dreier alt seg om frukt, bær, grønnsaker og poteter, og vinnermenyen bestod av:
Street food:
Sellerikebab servert med youghurtdressing og sellerilompe
Sprø løkpølse i brød med eple og sellerisalat
Løkfries
Hovedrett:
Kålterrine med morkel og hasselnøtt, glasert rødbete, krustade, potet og kålrotkrem, grønnkål og knutekål
Røkt smørsaus
Dessert:
Gulrotkake, samosa fylt med karamellisert gulrot og pistasj, tekrem, mandelcrunsj og
sitrus-ingefærgelé
Rød appelsin - sortpeppersorbet
- Det har vært stor interesse for å delta i kokkekonkurransen Årets grønne kokk 2020, sier prosjektleder for konkurransen Toril Gulbrandsen, fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Alle fagutdannede kokker i Norge ble i fjor høst invitert til å sende inn sin grønne meny. Innsendte bidrag ble nøye vurdert av en fagjury. Seks lag, med to kokker på hvert lag, ble tatt ut og til å konkurrere, med sin innsendte meny.
- Det var fantastisk gøy å se nivået på rettene som ble levert i år, sa hoveddommer Håvard Ravn Larsen. Det er et betydelig løft siden konkurransen ble avholdt for tre år siden, og konkurransen var knivskarp. Det var lite som skilte lagene fra hverandre. Her er det norgesmesternivå på kokkene og det er fantastisk gøy å se hvordan de utnytter råvarene og får frem de mest fantastiske vegetarrettene.
- Jeg er kjempeglad og overlykkelig over at det holdt helt i mål, med så mange sterke konkurrenter. Det er gøy å lage mat med masse grønnsaker, sa Nina Kristoffersen fra Statholdergaarden etter premieutdelingen.
Oppgaven som skulle løses
Oppgaven var å komponere en treretters meny til 12 personer med en tidsbegrensing på 4 timer.
Rettene måtte kun bestå av varer fra den grønne sektor og kunne derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kunne inngå.
Følgende sesongvarer måtte inngå:
- Sellerirot og løk i en håndholdt forrett.
- Mandelpotet, beter og valgfri kål i hovedretten.
- Appelsin, gulrot og friske urter i desserten.
Ellers kunne alt fra planteriket benyttes.
Disse har deltatt i Årets grønne kokk 2020:
1. plass:
Joachim Lindgren, Statholdergaarden, Oslo
Nina Kristoffersen, Statholdergaarden, Oslo
2. plass:
Odd Rainer Hildrum, Bjerck Restaurant, Bergen
Christer Rørlien Henriksen, Bjerck Restaurant, Bergen
3. plass:
Eline Sofie Sunde, Hotel Bristol, Oslo
Emilie Søbakken Rustad, Hotel Bristol, Oslo
Delt 4 plass til:
Tim Alexander Ekblad, Bar Txotx, Oslo
Aleksander Løkkeberg Vartdal, Restaurant Happolati, Oslo
og
Andreas Gøbel, Happolati, Oslo
Hanne Rutgerson, Einer Restaurant, Oslo
- Med denne konkurransen håper vi å inspirere til økt bruk av frukt og grønt og å spre nye, spennende og fargerike ideer til storhusholdningsbransjen, kokker, produsenter, grossister, matentusiaster og forbrukere. Hovedmålet er mer grønt på tallerkenen, som også er et viktig bidrag for både folkehelse og miljø, avslutter Toril Gulbrandsen.
Disse var med å dømme konkurransen:
- Hoveddommer: Håvard Ravn Larsen, fagsjef Bama Storkjøkken
- Smaksdommer: Wenche Andersen, TV 2
- Smaksdommer: Bent Stiansen, Statholdergaarden
- Smaksdommer: Tom Victor Gausdal, restauranteier og kokebokforfatter
- Smaksdommer: Lise Finckenhagen, Kokke Lise, kokk og matformidler
- Plassdommer: Brith Bakken, Briths Matgleder
Konferansier var:
Kristine Hartviksen, president i Nordisk kjøkkenchef federation.
Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og Norske kokkers landsforening Oslo som står bak konkurransen.
Samarbeidspartnere er BAMA Storkjøkken, Engrosfrukt, Odd Langdalen frukt&grønt, Sportex, Figgjo og SMAK 2020.
Fototekst: Fra venstre: Christer Rørlien Henriksen og Odd Rainer Hildrum fra Bjerck Restaurant i Bergen, Nina Kristoffersen og Joachim Lindgren, Stadholdergaarden i Oslo og Emilie Søbakken Rustad og Eline Sofie Sunde, Hotell Bristol i Oslo. Vi gratulerer!
Kontaktperson:
Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril@frukt.no.
eller
Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd@frukt.no
Send en e-post til kari@frukt.no om du ønsker bildet tilsendt. Vi har for øyeblikket tekniske utfordringer mht bildene i Nyhetsrommet vårt.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver
Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom