Virke

Vil handle for over 18 milliarder før julaften

Del

Butikkomsetningen i kjøpesentrene i uke 49 var så vidt lavere enn samme uke i fjor. Nå venter innspurten. Hele 30 prosent av desemberhandelen blir vanligvis gjort den siste uken før julaften.

Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.
Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.

Butikkhandelen i kjøpesentrene gikk ned 0,7 prosent sammenlignet med tilsvarende uke i fjor, mens butikkomsetningen har gått ned 0,1 prosent i de to første ukene (48 og 49) av desember. Det viser de foreløpige resultatene fra Virkes julehandelsstatistikk, utarbeidet av Kvarud Analyse. Den marginale nedgangen i uke 48 og 49 er mindre enn forventet.

Virkes prognose anslår at det vil bli handlet for 18,3 milliarder kroner fra lørdag 18. til fredag 24. desember.

– Av erfaring vet vi at svært mange gjør mange innkjøp i løpet av de siste dagene før jul, og at nesten en tredjedel av desemberhandelen gjøres mellom i dag og julekvelden. Samtidig er det stor usikkerhet knyttet til hvordan smitteverntiltak vil påvirke handelen. Utstrakt bruk av hjemmekontor og mindre trafikk til bysentrene vil påvirke sentrumshandelen, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

–  Dette fanger vi ikke opp med kjøpesentertallene, men tilbakemeldinger fra sentrumsbutikker tyder på mindre trafikk, sier Hammerstad.

Sentrumshandelen vil lide

Tall fra Virkes medlemsundersøkelse, tatt opp mellom 13. og 15. desember, viser at 2 av 5 butikkledere forventer at de i stor grad blir berørt av de siste smitteverntiltakene.

45 prosent oppgir at omsetningen har hatt nedgang de siste to ukene, og 60 prosent forventer lavere omsetning de neste to ukene. Så mange som 7 av 10 respondenter innen faghandel forventer at desemberomsetningen vil være lavere i år enn i et normalår.

– Mye av omsetningen vil etter alt å dømme flytte seg fra sentrumsbutikker til netthandel og kjøpesentre utenfor bysentrene. Vi har allerede begynt å se tegn til dette, men det vil nok vise seg tydeligere den siste uken før jul, sier Hammerstad.

Fortsatt oppgang for spesialbutikkene

Foreløpig fortsatte imidlertid oppgangen for spesialbutikkene*, som opplevde en oppgang på 6,2 prosent. Best gikk det for kles-, sko- og veskebutikkene, der omsetningen økte med 7,4 prosent. Mat og drikke og hus og hjem, som knuste alle rekorder gjennom hele julehandelen i fjor, gikk ned med 9,1 og 2,9 prosent.

− Mat og drikke er en stor del av det mange av oss kjøper rett før jul, og nå som mange julebord er avlyst og grensehandelen vil bli lavere enn ventet på grunn av nye reiserestriksjoner er det grunn til å tro at dagligvarer og polvarer vil få en sterk avslutning på året, sier Jarle Hammerstad.

* Med spesialbutikker menes bl.a. sportsbutikker, apotek, blomsterbutikker, parfymerier, bokhandel, gullsmedbutikker, urmakere, fotobutikker, platebutikker, brillebutikker, leketøysbutikker og dyrebutikker.

Virkes foreløpige beregning bygger på resultater fra 200 kjøpesentre. Følg utviklingen i julehandelen 2021 på https://www.virke.no/pavirkningsarbeid/julehandel/.

Kontakter

Bilder

Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.
Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 24 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer.