Vil ha oppgjør med millimeterrapportering knyttet til reise og diett: Kan gi 550 millioner kroner i reduserte kostnader

Gjentatte regjeringer og en rekke partiprogram har lovet regelverksforenklinger og reduserte administrative byrder for næringslivet. Det skorter heller ikke på forenklingsforslag fra næringslivet selv. I 2018 overleverte RN en liste med 48 forenklingsforslag. De aller fleste står på listen fortsatt.
– Et område som roper etter forenkling, er reglene rundt reise og diett. Disse er blitt for omfattende og detaljerte, med en rekke mer eller mindre forståelige grensedragninger som kompliserer og gjør det vanskelig å følge reglene rett. Det kan fort bli kostbart i form av straffeskatt, som vil oppleves urimelig for dem som har gjort sitt aller beste for å etterleve reglene, sier Rune Aale-Hansen adm.dir. i Regnskap Norge.
I Skatteetatens eget oppslagsverk – Skatte-ABC – går det med nær 70 sider på å forklare reise- og diettreglene. Bare antallet skattesatser teller flere enn 30 forskjellige, i tillegg til alle satsene i statens reiseregulativ som mange bruker. Det skilles på skattesatser for reiser med og uten diett, med og uten overnatting, om du har bodd på hotell eller i brakke, bosted med og uten kokemuligheter, om du har reist mer eller mindre enn 6 eller 12 timer, om du har fått dekket måltider eller ikke osv. osv.
– Regelverket som gjelder fradrag, godtgjørelse eller refusjon for merkostnader til kost, losji eller reise er omfattende, uoversiktlig og detaljert. I mange tilfeller er det krevende å innhente alle nødvendige opplysninger for å gjøre riktige skattemessige vurderinger. Det samme gjelder reglene for skillet mellom arbeidsreise og yrkesreise. Også her kreves ofte mange og detaljerte opplysninger fra den som har vært på reise for å avgjøre den skattemessige vurderingen, i tillegg til at det er vanskelige grenseganger. Dette medfører at kostbar arbeidstid går til utfylling, kontroll, skjønnsvurdering og eventuell retting, sier Regnskap Norge-direktøren:
– Skatteetaten har opplyst at det i hele 2019 var i underkant av 13 millioner innrapporteringer. Disse må alle arbeidsgivere kontrollere for å ta stilling til om vilkårene for trekkplikt er oppfylt eller ikke. Ved å kunne bruke 5 minutter mindre per innrapportering – til en timepris basert på SSBs anslag for arbeidskraftkostnad per minutt – vil det gi en besparelse på 550 millioner kroner for norsk næringsliv.
Regnskap Norge foreslår at det snarlig settes i gang et forenklingsarbeid knyttet til reise og diett.
Konkrete forslag er:
- Rydde opp i virvaret av ulike satser, vilkår og avgrensninger som finnes på området – ta ned millimeterregimet.
- Mer bruk av sjablon, f.eks. ved å sette et maksantall for hvor mange dagsreiser man kan få dekket diett skattefritt i løpet av ett år.
- Gjeninnføre trekkfrihet for utbetalinger som er i samsvar med statens reiseregulativ.
- «Deregulere» pendlerbegrepet, slik at det blir en mer entydig definisjon av hva som skal til for å være pendler, uten all detaljstyringen som er i dag.
Regelverkseksempler som viser litt av avgrensningene og millimeterrikdommen:
Eksempel 1 – Kjøleskapsregelen
På reiser med overnatting er spørsmålet om diettgodtgjørelser er skattefrie eller skattepliktige blant annet avhengig av om overnattingsstedet har kokemuligheter eller ikke. Det kan ifølge regelen godt være kokemuligheter uten at det faktisk er innlagt noen komfyr. Det avgjørende for om kokemulighetene er der, er i praksis om arbeidstakeren har tilgang til elektrisitet og rennende vann andre steder enn på badet, slik at tilberedningen av maten er forsvarlig. Uten elektrisitet kan man likevel anses å ha kokemuligheter dersom boenheten er utstyrt med f. eks. gassdrevet kjøleskap og komfyr, slik at tilberedning og oppbevaring av mat kan skje på en forsvarlig måte.
Med andre ord vil f.eks. diettgodtgjørelse ved overnatting et sted uten elektrisitet i utgangspunktet gi skattefri diettgodtgjørelse med kr 170,- pr døgn. Med gassdrevet kjøleskap og komfyr, er satsen for den skattefrie dietten likevel bare kr 94,-. Selv om man har elektrisitet, eller gassdrevet løsning, vil antagelig arbeidstaker likevel kunne få kr 170,- pr døgn dersom man mangler en kjøkkenkrok e.l. til egen plass for kjøleskap og kokemuligheter slik at f.eks. skitne arbeidsklær blir oppbevart i nærheten av der frokosten tilberedes.
Eksempel 2 – Reisen må være «yrkesreise» for at dagdietten skal være skattefri
En konsulent får et oppdrag hvor hun skal jobbe hver dag hos en kunde i tre uker. Hun er sjelden på tjenestereiser og disse er ikke en del av hennes normale arbeidssituasjon. Hun får diettgodtgjørelse etter statens reiseregulativ, men denne er fullt ut skattepliktig ettersom reisene er arbeidsreiser og ikke yrkesreiser når hun reiser til kunden hver dag i mer enn to uker.
Hadde hun imidlertid valgt å reise til sitt eget kontor et par dager i 3 ukers-perioden, ville dagdietten vært skattefri med kr 200,- pr dag.
Eksempel 3 – Hvis reisene er regelmessige eller hyppige vil diettgodtgjørelsen være skattepliktig
Skattedirektoratets kunngjøring av 23.10.2017:
«… ansatte som har reiseoppdrag som del av sitt ordinære arbeid, omfattes ikke av skattebetalingsforskriftens tjenestereisebegrep ... For reiser som skjer med en viss hyppighet eller regelmessighet vil det være en glidende overgang til når reisen i seg selv må anses som del av det ordinære arbeidet.»
Arbeidstaker er advokat og skal i retten. Dette er hun et par – tre ganger i året. Hun gruer seg, for hun skal møte en advokat som hun vet er i retten nesten hver uke. Hun kan imidlertid glede seg over at diettgodtgjørelsen hennes er skattefri med kr 200,-, mens diettgodtgjørelsen til den andre advokaten er skattepliktig i sin helhet. Hun vet imidlertid ikke hvor mange oppmøter i retten per år hun må ha før hun må betale skatt av dietten sin.
Eksempel 4 – Hva betyr egentlig «overnatting»?
Skattereglene:
En reise er med overnatting dersom arbeidstaker på en reise har tilbragt minst 5 timer i løpet av natten utenfor hjemmet. Natten er i skattereglene tidsrommet mellom kl. 22 og kl. 06. Da gjelder skattesatsene for døgndiett.
Statens reiseregulativ:
«Med overnatting menes at man har arbeidsfri og har mulighet for hvile … Det er i utgangspunktet ikke overnatting, dersom man kommer tilbake til sitt eget hjem fra reisen i løpet av natten.»
«Mulighet for hvile» = En seng å sove i.
Arbeidstaker har vært på tjenestereise til Trondheim fra mandag kl. 07.00. Etter en lang dag tar han nattoget hjem til Otta og går av toget kl. 02.45. Han er hjemme kl. 03.10.
Han hadde ikke sovekupe og hadde derfor ikke mulighet for «hvile», selv om han sov hele veien. Diettgodtgjørelsen hans etter reiseregulativet er dagdiettsatsen mellom 6 og 12 timer og utgjør kr 315,-. Han tenker at han er glad for at han ikke hadde sovekupe, for da hadde han ikke fått diett i det hele tatt ettersom reisen varte mindre enn 12 timer.
Etter skattereglene er reisen å anse som en reise med overnatting og den er derfor skattefri med kr. 170,- ettersom han ikke hadde kokemuligheter på toget.
Hadde han kommet hjem litt før kl 03.00 ville dietten vært skattepliktig i sin helhet, ettersom han reiser en del i jobben.
Nøkkelord
Kontakter
Marit Kaarbø LøvoldPressekontakt
Tel:99029507marit.lovold@regnskapnorge.noBilder

Om Regnskap Norge
Regnskap Norge er bransjeforeningen for statsautoriserte regnskapsførere i Norge. Foreningen har over 9 000 medlemmer, og majoriteten av medlemmene har sitt daglige virke i regnskapsbransjen. Regnskapsbransjen har 70 % av norsk næringsliv som sine kunder.
Regnskap Norge driver et omfattende kvalitets- og informasjonsarbeid, gir faglig støtte til medlemmene og følger bransjeutviklingen tett.
Foreningen ivaretar også medlemmenes interesser overfor myndighetene, og er en viktig høringsinstans.
Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
Skattetrekkskonto: Næringslivets sparer 100 millioner, staten tjener 15 milliarder8.4.2025 09:18:13 CEST | Pressemelding
Regjeringen vil fjerne kravet om skattetrekkskonto ved forskuddstrekk på lønn. Dette vil gjøre det mulig for arbeidsgivere å overføre pengene direkte til Skatteetaten, uten å måtte sette dem inn på en egen konto først. – Dette er et forenklingsforslag Regnskap Norge lenge har tatt til orde for. Vi ønsket en frivillig ordning, men har ingen vesentlige innvendinger til at ordningen gjøres pliktig, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.
Nytt aksjeeierregister: - Viktig å få på plass, men glem ikke næringslivets behov2.4.2025 08:43:14 CEST | Pressemelding
Skatteetaten og Brønnøysundregistrenes utreder etablering av et eierskapsregister for aksjer, som fikk aktualisert oppmerksomhet etter aksjekjøpene til Sindre Finnes. – Et register som til enhver tid er oppdatert, ikke bare én gang i året som i dag, har klare fordeler. Men forslagene som er lansert tar ikke hensyn til næringslivets allerede store rapporteringsbyrde, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Viktig avklaring: Finansministeren varsler i dag mulig utsettelse av bærekraftsregelverk21.3.2025 14:15:42 CET | Pressemelding
Forleden uke overrumplet Europakommisjonen mange ved å legge frem forslag til et forenklet regelverk for bærekraftsrapportering, samtidig som det ble foreslått utsatt ikrafttredelse med to år. – Vi er derfor glade for at Finansministeren i dag bekrefter at vi i Norge vil harmonisere både regelverk og ikrafttredelse med EU, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Kvinner dominerer regnskapsbransjen8.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er reell likelønn i regnskapsbransjen, viser tall Regnskap Norge serverer på kvinnedagen 8. mars. – Snittlønnen til kvinner er faktisk litt høyere enn for menn. I tillegg ser vi at kvinner har hatt sterkere lønnsvekst enn menn, og at stadig flere kvinner inntar topplederstillingene. Dette heier vi på, sier Rune Aale-Hansen. administrerende direktør i Regnskap Norge.
Næringslivet trenger stabile skatteregler7.3.2025 13:36:19 CET | Pressemelding
Regjeringen ønsker å nedsette en ny skattekommisjon. – Hvorvidt det nedsettes en kommisjon eller ikke, er ikke det avgjørende. Det næringslivet trenger er stabile og forutsigbare rammebetingelser. Det gjelder ikke minst skattepolitikken. Nå må partiene ta ansvar, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom