Vil ha jevnlige undersøkelser av seksuell trakassering

Av: Kristin Aukland, Kifinfo
Innspillsmøtet ble holdt til departementets arbeid med en ny stortingsmelding om seksuell trakassering.
Seksuell trakassering i akademia har blitt en gjenganger de siste årene. Særlig etter metoo-kampanjen har seksuell trakassering blitt et fast punkt på agendaen innenfor både utdanning og arbeidsliv.
Etter den første kartleggingen (2019) av trakassering og mobbing ved universiteter og høgskoler, ble denne typen trakassering noe forskningsinstitusjonene for alvor måtte forholde seg til.
Les nyhetssaken: Skrikende behov for forskning på seksuell trakassering, viser ny kartlegging
I løpet av de siste årene har mange universiteter og høgskoler fått varslingssystemer og tiltaksplaner mot seksuell trakassering, men noen ny kartlegging av omfang har det ikke vært de siste fire årene.
Nettavisa Khrono fant over 50 varslingssaker om seksuell trakassering ved offentlige universiteter og høgskoler i Norge i 2022, da de undersøkte saken i mars i år. Tallene fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHot-undersøkelsen) fra i fjor var heller ikke oppløftende lesning: Tre av ti studenter rapporterte at de var blitt utsatt for en eller annen form for seksuell trakassering.
Svenskene – og Europa – går foran
I fjor sto fire forskningsinstitusjoner i Sverige bak en stor undersøkelse av seksuell trakassering i høgskolesektoren. Spørreundersøkelsen gikk ut til en fjerdedel av alle ansatte, stipendiater og studenter ved svenske læresteder, med en svarprosent på 32. Blant annet oppga tre prosent menn og fem prosent kvinner å ha opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet det siste året, og at unge, studenter og kvinner er mest utsatt.
Også utenfor Skandinavia har det blitt gjort flere kartlegginger. EU-prosjektet UniSAFE kom med to rapporter i 2022: en omfangsundersøkelse og en kartlegging. 42 000 studenter og ansatte ved europeiske forskningsinstitusjoner besvarte undersøkelsen, som viste at nesten én av tre respondenter har opplevd seksuell trakassering.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noBilder

Lenker
Om Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.
Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
Kronikk: Akademisk frihet er under angrep. Universitetet i Stavanger markerer «Stand up for science»2.5.2025 13:21:32 CEST | Pressemelding
I mai kan du både delta på likestillings- og mangfoldskonferanse og på markeringen «Stand up for science» i Stavanger. Rosa C. Andrade og Kjetil K. Halvorsen forklarer hvorfor det er viktig.
Internasjonale forskere baner vei for mer mangfold23.4.2025 10:17:36 CEST | Pressemelding
Fører flere utenlandske forskere i norsk akademia til et mer inkluderende arbeidsmiljø for alle?
Mål om mangfold utfordrer tanken om likhet i politiet29.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er et spenningsforhold mellom målet om mangfold og det uniformerte i politiet. Det finner forskerne i rapporten «Kom som du er, og bli som oss», om rekruttering av studenter til Politihøgskolen.
Likheter og forskjeller i tysk og norsk akademia14.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Stipendiater og postdoktorer i Norge bruker mer tid på å forske enn sine kolleger i Tyskland. Tidsbruksundersøkelsen kan gi innblikk i hvorfor.
– Lett å bli overveldet av mangfold6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Vi tror at mange ledere er litt lei av mangfoldsbegrepet og har derfor valgt «inkluderende ledelse», forteller Rosa Cam Andrade fra Universitetet i Stavanger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom