Meteorologisk institutt

Vil forbedre varslingen av de små, men farlige lavtrykkene

Del
Varsling av polare lavtrykk er viktig for liv og sikkerhet. Et forskningsprosjekt ledet av Meteorologisk institutt har som mål å forbedre varsel av polare lavtrykk.

Bildetekst: Satellittbilde fra lørdag 6.3.: Slik så starten på det polare lavtrykket ut i helgen. I dette tilfellet utviklet det polare lavtrykket seg etter hvert til å bli mindre kraftig enn forventet. Polare lavtrykk er vanskelige å varsle, derfor jobber forskningsprosjektet Alertness med å gjøre varslene bedre. Prosjektet ledes av Meteorologisk institutt. Foto: Meteorologisk institutt

Polare lavtrykk er små, intense lavtrykk nord for polarfronten. De oppstår i kalde luftmasser, gir sterk vind, store bølger og mye snø.


– I Alertness-prosjektet er vi spesielt opptatt av vær som har stor betydning for folk i arktiske områder, sier nestleder i Alertness, Marius Jonassen, som bor på Svalbard og føler naturen på kroppen når han tar studentene ut på feltarbeid. – Det er viktig å ivareta sikkerheten på feltarbeid, understreker han.

Polare lavtrykk kan gi stor fare for ising på skip og andre installasjoner til havs. I tillegg til ising, vil sterk vind sammen med tett snødrev skape store trafikale problemer på land på grunn av svært redusert sikt og store mengder vinddrevet snø på veier og flyplasser.

Forsker på å forbedre varslene

Forskningsprosjektet Alertness er et internasjonalt samarbeid ledet av Meteorologisk institutt. Målet er å utvikle og forbedre varsling av vær i arktiske områder. Polare lavtrykk er et av værfenomenene forskerne i prosjektet jobber med, og målet er å kunne varsle dem bedre.

– Polare lavtrykk er vanskelige å varsle, blant annet fordi de er små av størrelse og oppstår raskt, forklarer forsker i Alertness og tidligere statsmeteorolog Matilda Hallerstig. 

Faktaboks om Alertness-prosjektet

Forskerne i Alertness-prosjektet utvikler mer pålitelige og nøyaktige værvarsler, som vil være til nytte for maritime bedrifter, næringsliv og samfunn.

Alertness (Advanced models and weather prediction in the Arctic) er et 4-årig forskningsprosjekt (2018–2021) om bedre værmelding i arktiske områder, finansiert gjennom Norges Forskningsråd.

Alertness ledes av Jørn Kristiansen ved Meteorologisk Institutt (MET) og er et samarbeid mellom MET og Universitetet i Bergen (UiB), Norwegian Research Centre (NORCE), Universitet i Tromsø (UiT), The Royal Netherlands Meteorological Institute (KNMI), Nansen Environmental and Remote Sensing Center (NERSC) og Universitetssenteret på Svalbard (UNIS).

Kontakter

Ising og konsekvenser av polare lavtrykk: Forsker ved Meteorologisk institutt Eirik Mikal Samuelsen, Tromsø: Mobil: 48137141, E-post: eiriks@met.no


Alertness-prosjektet: Førsteamanuensis Marius Jonassen, Universitetssenteret på Svalbard, nestleder i Alertness og bor på Svalbard: Mobil: 950 65 208, E-post: marius.jonassen@unis.no


Alertness-prosjektet: Jørn Kristiansen, leder i Alertness, direktør Senter for utvikling av varslingstjenesten ved Meteorologisk institutt. Telefon: 464 20 054, E-post: jornk@met.no


Polare lavtrykk: Forsker i Alertness Matilda Hallerstig, ph.d.-stipendiat, NORCE og Bjerknessenteret: mhal@norceresearch.no

Bilder

Lenker

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye