Vil departementet at bukken passe havresekken?

Den største trusselen mot biologisk mangfold er arealbruk og fragmentering av arealer. Natur raseres i rekordfart, og mengden av sammenhengende naturområder krymper. Derfor er måten vi forvalter våre arealer på helt essensiell for å bevare både dyre- og plantearter. Kommunene har et enormt ansvar i å fremme bærekraftig utvikling, og å sikre en intakt natur for fremtidige generasjoner.
Utfordrer demokratiet
Dispensasjon fra loven er ment å være en snever unntaksregel som skal brukes med forsiktighet. I departementets forslag legges det opp til å gjøre det enda lettere å dispensere fra vedtatte planer. Dette mener vi er svært lite klokt.
Dispensasjoner utfordrer vårt demokrati og planprosessen, og kunnskapsgrunnlaget i forvaltningen av natur blir dårligere. Sivilombudsmannen har allerede påpekt store problemer med dispensasjoner i utvalgte kommuner. I tillegg fremmes det i forslaget fra departementet at Fylkesmannens muligheter til å komme med innsigelse skal innskrenkes. På den måten reduseres også den statlige fagmyndighetens mulighet til å beskytte naturen.
Styrk kompetansen
Dyrebeskyttelsen Norge mener at departementet har en jobb å gjøre for å sikre troverdigheten i eget arbeid i denne saken, og heller vise vilje til å styrke plankompetansen i kommunen. Enhver dispensasjon representerer et potensielt alvorlig inngrep i vår felles natur. Det er allerede påpekt av Riksrevisjonen at det blant annet må sikres bedre kunnskap om kommunenes dispensasjonspraksis, samt kunnskap om innholdet i innvilgede dispensasjonssaker.
Våre ville dyr og fugler trenger at kommunene planlegger langsiktig, forutsigbart og kunnskapsbasert. Dette skjer ikke gjennom dispensasjoner.
- Vi vet at kommuner kan få store inntekter ved å gi dispensasjoner. Om denne lovendringen blir vedtatt, vil det kunne resultere i at kommunene setter eldreomsorg opp mot bevaring av strandsonen. Slik kan vi ikke ha det. Vi har allerede sett konturene av dette i flere kommuner. Hensiktsmessig naturforvaltning krever god kunnskap og habilitet. Det kan se ut som om mange kommuner sliter med begge deler, sier Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetDaglig leder og veterinær
Tel:47 45 88 44aashild@dyrebeskyttelsen.noBilder


Dokumenter
Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 27 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse.
Med flere tusen medlemmer i ryggen taler vi dyrenes sak overfor publikum, myndigheter og media. Vi sprer nye tanker der man ikke lenger ser verdien av et dyrs liv. Vi griper inn der dyr blir utsatt for urett.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Nå starter høysesongen for dumping av familiens dyr3.6.2025 09:29:27 CEST | Pressemelding
4700 hjemløse dyr fikk hjelp av frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge i 2024. Dyrebeskyttelsen Norge frykter for mange dyrs liv og helse når obligatorisk ID-merking for katt og kanin er utelatt fra dyrevelferdsmeldingen.
Politianmeldt for hensynsløs atferd på nett24.4.2025 10:49:45 CEST | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge Sogn og Fjordane har gjennom advokat levert inn en politianmeldelse på en person tilknyttet Facebook-gruppen «La villgeitene få leve!», i forbindelse med saken om geitene på Kvist.
Stortinget dumper millionkostnader på frivilligheten9.4.2025 09:27:07 CEST | Pressemelding
Når dyrevelferdsmeldingen ikke går inn for obligatorisk ID-merking av katt, undergraver det dyrevelferdsloven. Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge reddet 4700 dyr i 2024, derav 3900 katter, til en samlet kostnad av 35 millioner kroner.
Hjertevarm TV-serie om Lisaklinikken20.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Seks episoder med sterke historier om dyr og mennesker. Norges første gratis veterinærklinikk har fått sin egen TV-serie.
Informasjonskampanje om kastrering av katt og kanin19.2.2025 10:58:11 CET | Pressemelding
Tusenvis av katter og kaniner lider som følge av hjemløshet. Dyrebeskyttelsen Norge, Den norske veterinærforening og Norsk dyrepleier- og assistentforening oppfordrer til kastrering og ID-merking av katter og kaniner i forbindelse med verdens kastreringsdag 25. februar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom