Vil bedre vannet i Norge

– Vi har mye godt vann i Norge, men det er nødvendig med tiltak i svært mange vannforekomster for å oppnå tilfredsstillende tilstand, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Se ny oversikt over vanntilstanden i Norge.
Store geografiske forskjeller
– Det varierer mye både hvor god tilstanden er ulike steder i landet, og hvorfor. Grovt sett er det bedre vann i nord enn i de tett befolkede områdene i sør. Vi ser for eksempel at sur nedbør har svært negativ påvirkning på vannet i sør og deler av vest, mens vannet i den store vannregionen Innlandet og Viken påvirkes mest av urban utvikling og jordbruk, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Dette er aktuelt å gjøre
Aktuelle tiltak for å bedre tilstanden i vann er å modernisere renseanlegg for avløpsvann, redusere landbruksforurensning, regulere bedre hvor fisk kan bevege seg, øke vannføringen i regulerte vassdrag, gjøre fysiske tiltak for å bedre livsmiljøet i elver, fjerne forurenset sjøbunn i havner og tilbakeføre forringede eller ødelagte vassdrag til sin naturlige tilstand. Mange aktører er ansvarlige for å gjennomføre tiltak, og kommunene er den største av disse.
– Vannregionmyndighetene hos fylkeskommunene har laget utkast til nye regionale planer for hvordan vi skal oppnå bedre vannmiljø, og vi ønsker denne våren at flest mulig sier sin mening om planene som er foreslått, sier Hambro.
– Angår oss alle
Hun understreker at tilstanden til vannet angår oss alle.
– Miljødirektoratet oppfordrer både privatpersoner, lag og foreninger, organisasjoner og bransjer, kommuner, regionale og statlige myndigheter til å sende inn høringsuttalelse til vannregionmyndighetene i sin vannregion, sier Hambro.
De nye planene for å bedre vannmiljøet skal gjelde i seks år fra neste år. Planene inneholder mål for hvordan vannet skal bli bedre.
– Det har blitt foreslått nye lokale mål over hele landet for å bedre vannets tilstand. Disse målene er det viktig at alle berørte parter sier sin mening om, fordi alle som planlegger aktiviteter som berører vann vil få en plikt til å ta hensyn til målene, sier Hambro.
Slik kan du delta
31. mai er frist for å si sin mening om de nye planene i alle vannregioner, unntatt Agder (17. juni), Trøndelag og Vestland (begge 30. juni). Du kan finne din vannregion her.
Det blir en rekke lokale møter og aktiviteter rundt om i landet nå i vår. Se hva som foregår der du bor på nettstedet Vannportalen.
For å høre mer om planene og hvor langt vi har kommet for å forbedre og beskytte vannmiljøet vårt, kan du også delta på Nasjonal vannmiljøkonferanse 27. og 28. april.
Konferansen er digital, og åpen for alle.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
Klimasats-støtte til 99 prosjekt i kommunar og fylke4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Fleire enn 45 kommunar og fylkeskommunar får til saman 100 millionar kroner i støtte til klimatiltak. Sjå kva prosjekt som får støtte der du bur.
Stanser oppdraget med å felle bjørn i Jarfjord3.7.2025 15:51:27 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet stanser oppdraget med å felle bjørnen som skadet en mann i Finnmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom