Parat

Viken presse: Frontfaget går til tvungen mekling

Del

Parat har begjært meklingen med Norsk Industri avsluttet, og Riksmekleren har mottatt varsel om plassfratredelser. Fra mandag er partene bundet av tvungen mekling med frist 31. mars. Dersom partene ikke blir enige, er det streik i frontfagsoppgjøret fra fredag 1. april.

Dette er en oversikt begrenset til hvilke virksomheter som vil bli rammet av en eventuell streik i Viken.

Leder i Parat, Unn Kristin Olsen, sier partene den siste tiden har sittet i frivillig mekling uten å bli enige.
– Parat går nå inn tvungen mekling frem til midnatt, torsdag 31. mars. Vårt mål er å bli enige med Norsk Industri om en ny tariffavtale, men blir det ikke oppnådd enighet er vi i streik fra fredag 1. april, sier Olsen.

Krevende oppgjør
Parat-lederen sier årets oppgjør er krevende av mange årsaker.
– Teknisk beregningsutvalg (TBU) har nylig oppjustert årets prognose for prisvekst til 3,3 prosent. Samtidig er tallet beheftet med stor usikkerhet, en usikkerhet som i stor grad kan knyttes til krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland som medfører økning i energipriser og matvarepriser, i tillegg til prisøkninger på en hel rekke industriprodukter, sier Olsen.

I tillegg til usikkerhetene knyttet til prisutviklingen er det ifølge Olsen store økonomiske forskjeller mellom virksomhetene.
– Som en ansvarlig arbeidstakerorganisasjon vil Parat forsøke å finne en balanse i årets tariffoppgjør. Mange bedrifter går svært godt og leverer store overskudd. Tall fra arbeidsmarkedet viser også lave ledighetstall. Samtidig har vi vært gjennom en pandemi som har rammet enkelte virksomheter hardt. Vårt hovedkrav er uansett økt kjøpekraft, sier Parat-lederen.

Omfanget av en streik
Dersom det ikke oppnås enighet i meklingen, vil Parats medlemmer tas ut i ca 60 virksomheter ved en eventuell streik.
– Vårt mål er å oppnå enighet med arbeidsgiversiden og unngå streik. Dersom det allikevel blir streik vil den ramme en stor bredde av norske virksomheter i konkurranseutsatt industri, sier Olsen.


Oversikt over virksomheter i Viken som vil bli rammet ved en eventuell streik:
* Gilbarco Veeder- Root AS Viken 1411 KOLBOTN
* Hörmann Norge AS Avd Lørenskog Robsrudskogen 15 Viken 1470 LØRENSKOG
* KIS Øst AS Avd Oslo (lørenskog) Industriveien 12 Viken 1471 LØRENSKOG
* Hesselberg Truck AS Avd Moss Solgaard Skog 128 Viken 1599 MOSS
* KIS Sør AS Avd Østfold Mosseveien 60 Viken 1640 RÅDE
* Hesselberg Logistikk AS Jeksleveien 70 Viken 2016 FROGNER
* Hesselberg Truck AS Avd Frogner Jeksleveien 70 Viken 2016 FROGNER
* Still Norge AS Avd Oslo Svennerudvegen 38 Viken 2016 FROGNER
* Furnes Jernstøperi AS Avd Furnes Uthusvegen 8 Viken 2335 STANGE
* Autronica Fire and Security AS Region Øst Moelv Mjøssenteret Nord Viken 2390       MOELV
* KIS Øst AS Avd Toten Mattisrudsvingen 21 Viken 2827 HUNNDALEN
* KIS Øst AS Dråpen 22 Viken 3036 DRAMMENInformasjon til pressen:
Parat er en del av Frontfaget og forhandler med Norsk Industri på lik linje med Fellesforbundet. Fellesforbundet er mye større enn Parat på dette området, men rent faktisk er det kun disse to forbundene (Fellesforbundet og Parat) som er en formell del av Frontfaget og som forhandler industrioverenskomsten med Norsk Industri. Resultatet av disse forhandlingene danner grunnlaget for alle øvrige tariffoppgjør utover året.

Parat er part i ca 90 sentrale tariffavtaler og det er ingen andre enkeltforbund som forvalter en så stor bredde av arbeidstakere i Norge. I tillegg til alle disse tariffavtalene er Parat også representert i samtlige fire sektorer (privat, stat, spekter og kommune).

Nøkkelord

Kontakter

Om Parat

Parat
Parat
Lakkegata 23
0187 Oslo

482 10 100http://www.parat.com

Følg pressemeldinger fra Parat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Parat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Parat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom