Vi spiser mindre frukt og grønt under korona
Tirsdag 10. november ble den årlige undersøkelsen 5 a day Europe presentert. Den viser dessverre at etter tre år med relativt liten endring i inntaket av frukt, bær og grønnsaker i den norske befolkningen har koronatiltakene nå medført en nedgang i forbruket.

Bare en av fem spiser den anbefalte mengden
Tallene for 2020 viser at 1 av 5 når opp til kostrådet 5 om dagen, mens vi i snitt spiser 3,2 av de 5 anbefalte enhetene.
Opplysningskontoret for frukt og grønt ønsket å se på hva vi kan gjøre for å snu denne trenden, og inviterte både til europeiske kolleger og til et panel med stor innsikt i både kosthold og folkehelse, nudging og politiske virkemidler.
- Det virker jo som kjent sjelden godt å bare gjøre mer av det samme – hvis det ikke har noen effekt, sa Guttorm Rebnes, direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt – her må vi sammen tenke nytt.
Folk trenger vennlige dytt
Vi tar svært mange ubevisste valg i løpet av dagen. Valg vi ikke overveier nøye, men som går på autopilot. Det kan være en nøkkel til å endre adferd.
Nudging eller dulting som det ofte kalles virker godt. Vi trenger en påminnelse om å få med oss nok frukt og grønnsaker enten vi er i butikken, i kantinen eller på et hotell. Undersøkelser viser at vi ved å legge de sunne produktene bedre til rette og synlig for folk gjør at vi tar gode valg for helsen.
- GreenNudge har undersøkelser som viser at nudging av frukt og grønt virker spesielt godt for de som spiser minst i dag. Det er en positiv mulighet for butikken til å bidra til å fremme god folkehelse og få økt salg av denne produktkategorien, sa Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset Vestfold og Green Nudge.
Ole Berg fra Helsedirektoratet understreket at kostrådet lyder spis minst 5 om dagen. Han fremhever de gode initiativene som ligger i intensjonsavtalen for et bedre kosthold, som er signert av over hundre aktører fra matbransjen, hvor et av målene er å øke inntaket av grønnsaker, frukt og bær med 20 % innen 2021.
- Vi vet at et langsiktig perspektiv er nødvendig for å oppnå ønskede endringer. Arbeidet med forhandling av ny intensjonsavtale som varer til 2025 starter nå.
Da Erik Fagerlid avsluttet med å be panelet om et fokus de ønsket å gjøre noe med for å få til en endring, ble både servering av frukt og grønt i barnehage, gratis skolefrukt og grønnsaker til SFO nevnt som mulige gode tiltak. En fortsatt produktutvikling og optimalisering av kategorien i dagligvarebutikkene vil også ha en god effekt.
Om undersøkelsen
5 a day Europe er en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført for fjerde år på rad av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt høsten 2020. Den viser hvordan vi og andre land i Europa ligger an i forhold til å nå kostrådet 5 om dagen.
Fikk du det ikke med deg? Se hele webinaret her.
Nøkkelord
Kontakter
Guttorm RebnesDirektør
Leder for Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Legg nypotetene på grillen i sommer6.7.2022 10:26:47 CEST | Pressemelding
Nå er de norske nypotetene i butikken. Nyt dem nå og spis de med skallet på. Det finnes mange måter å tilberede dem på.
Matskatten unge går glipp av5.7.2022 12:28:46 CEST | Pressemelding
Nykål passer ypperlig i både asiatisk og på grillen, men en fersk undersøkelse viser at den dessverre ikke har like høy status blant ungdom og unge voksne som blant de over 40 år.
Gode grunner til å grille grønnsaker4.7.2022 10:14:10 CEST | Pressemelding
Er du en av dem som elsker å grille? Gode nyheter, det er fullt mulig å tilberede sunne grillmåltider som du kan spise hver dag.
Folket har talt, blir ikke sommer uten23.6.2022 09:44:03 CEST | Pressemelding
Det er ingen tvil, nordmenn elsker norske jordbær. De er overlegne på smak og mange vil gå så langt som å si at det ikke blir sommer uten, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Slik lager du sunn is15.6.2022 09:55:54 CEST | Pressemelding
Det er mange gode grunner til å lage egen is. Lager du isen selv har du bedre kontroll på hva både du og barna dine spiser. Hjemmelaget is kan spises hver dag og det er en fin måte å spise mer frukt og bær på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom