Vi spiser mindre frukt og grønt under korona

Bare en av fem spiser den anbefalte mengden
Tallene for 2020 viser at 1 av 5 når opp til kostrådet 5 om dagen, mens vi i snitt spiser 3,2 av de 5 anbefalte enhetene.
Opplysningskontoret for frukt og grønt ønsket å se på hva vi kan gjøre for å snu denne trenden, og inviterte både til europeiske kolleger og til et panel med stor innsikt i både kosthold og folkehelse, nudging og politiske virkemidler.
- Det virker jo som kjent sjelden godt å bare gjøre mer av det samme – hvis det ikke har noen effekt, sa Guttorm Rebnes, direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt – her må vi sammen tenke nytt.
Folk trenger vennlige dytt
Vi tar svært mange ubevisste valg i løpet av dagen. Valg vi ikke overveier nøye, men som går på autopilot. Det kan være en nøkkel til å endre adferd.
Nudging eller dulting som det ofte kalles virker godt. Vi trenger en påminnelse om å få med oss nok frukt og grønnsaker enten vi er i butikken, i kantinen eller på et hotell. Undersøkelser viser at vi ved å legge de sunne produktene bedre til rette og synlig for folk gjør at vi tar gode valg for helsen.
- GreenNudge har undersøkelser som viser at nudging av frukt og grønt virker spesielt godt for de som spiser minst i dag. Det er en positiv mulighet for butikken til å bidra til å fremme god folkehelse og få økt salg av denne produktkategorien, sa Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset Vestfold og Green Nudge.
Ole Berg fra Helsedirektoratet understreket at kostrådet lyder spis minst 5 om dagen. Han fremhever de gode initiativene som ligger i intensjonsavtalen for et bedre kosthold, som er signert av over hundre aktører fra matbransjen, hvor et av målene er å øke inntaket av grønnsaker, frukt og bær med 20 % innen 2021.
- Vi vet at et langsiktig perspektiv er nødvendig for å oppnå ønskede endringer. Arbeidet med forhandling av ny intensjonsavtale som varer til 2025 starter nå.
Da Erik Fagerlid avsluttet med å be panelet om et fokus de ønsket å gjøre noe med for å få til en endring, ble både servering av frukt og grønt i barnehage, gratis skolefrukt og grønnsaker til SFO nevnt som mulige gode tiltak. En fortsatt produktutvikling og optimalisering av kategorien i dagligvarebutikkene vil også ha en god effekt.
Om undersøkelsen
5 a day Europe er en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført for fjerde år på rad av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt høsten 2020. Den viser hvordan vi og andre land i Europa ligger an i forhold til å nå kostrådet 5 om dagen.
Fikk du det ikke med deg? Se hele webinaret her.
Nøkkelord
Kontakter
Guttorm RebnesDirektør
Leder for Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
