Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vi spiser mindre frukt og grønt under korona

Del

Tirsdag 10. november ble den årlige undersøkelsen 5 a day Europe presentert. Den viser dessverre at etter tre år med relativt liten endring i inntaket av frukt, bær og grønnsaker i den norske befolkningen har koronatiltakene nå medført en nedgang i forbruket.

Hjemmelunsjen blir for mange mindre fargerik enn maten i kantinen.
Hjemmelunsjen blir for mange mindre fargerik enn maten i kantinen.

Bare en av fem spiser den anbefalte mengden

Tallene for 2020 viser at 1 av 5 når opp til kostrådet 5 om dagen, mens vi i snitt spiser 3,2 av de 5 anbefalte enhetene.

Opplysningskontoret for frukt og grønt ønsket å se på hva vi kan gjøre for å snu denne trenden, og inviterte både til europeiske kolleger og til et panel med stor innsikt i både kosthold og folkehelse, nudging og politiske virkemidler.

-          Det virker jo som kjent sjelden godt å bare gjøre mer av det samme – hvis det ikke har noen effekt, sa Guttorm Rebnes, direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt – her må vi sammen tenke nytt.

Folk trenger vennlige dytt

Vi tar svært mange ubevisste valg i løpet av dagen. Valg vi ikke overveier nøye, men som går på autopilot. Det kan være en nøkkel til å endre adferd.

Nudging eller dulting som det ofte kalles virker godt. Vi trenger en påminnelse om å få med oss nok frukt og grønnsaker enten vi er i butikken, i kantinen eller på et hotell. Undersøkelser viser at vi ved å legge de sunne produktene bedre til rette og synlig for folk gjør at vi tar gode valg for helsen.

-          GreenNudge har undersøkelser som viser at nudging av frukt og grønt virker spesielt godt for de som spiser minst i dag. Det er en positiv mulighet for butikken til å bidra til å fremme god folkehelse og få økt salg av denne produktkategorien, sa Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset Vestfold og Green Nudge.

Ole Berg fra Helsedirektoratet understreket at kostrådet lyder spis minst 5 om dagen. Han fremhever de gode initiativene som ligger i intensjonsavtalen for et bedre kosthold, som er signert av over hundre aktører fra matbransjen, hvor et av målene er å øke inntaket av grønnsaker, frukt og bær med 20 % innen 2021.

- Vi vet at et langsiktig perspektiv er nødvendig for å oppnå ønskede endringer. Arbeidet med forhandling av ny intensjonsavtale som varer til 2025 starter nå.

Da Erik Fagerlid avsluttet med å be panelet om et fokus de ønsket å gjøre noe med for å få til en endring, ble både servering av frukt og grønt i barnehage, gratis skolefrukt og grønnsaker til SFO nevnt som mulige gode tiltak. En fortsatt produktutvikling og optimalisering av kategorien i dagligvarebutikkene vil også ha en god effekt.

Om undersøkelsen

5 a day Europe er en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført for fjerde år på rad av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt høsten 2020. Den viser hvordan vi og andre land i Europa ligger an i forhold til å nå kostrådet 5 om dagen.

Fikk du det ikke med deg? Se hele webinaret her.

Nøkkelord

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

Tel:952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Hjemmelunsjen blir for mange mindre fargerik enn maten i kantinen.
Hjemmelunsjen blir for mange mindre fargerik enn maten i kantinen.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom