Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vi spiser mindre frukt og grønt under korona

Del
Tirsdag 10. november ble den årlige undersøkelsen 5 a day Europe presentert. Den viser dessverre at etter tre år med relativt liten endring i inntaket av frukt, bær og grønnsaker i den norske befolkningen har koronatiltakene nå medført en nedgang i forbruket.
Hjemmelunsjen blir for mange mindre fargerik enn maten i kantinen.
Hjemmelunsjen blir for mange mindre fargerik enn maten i kantinen.

Bare en av fem spiser den anbefalte mengden

Tallene for 2020 viser at 1 av 5 når opp til kostrådet 5 om dagen, mens vi i snitt spiser 3,2 av de 5 anbefalte enhetene.

Opplysningskontoret for frukt og grønt ønsket å se på hva vi kan gjøre for å snu denne trenden, og inviterte både til europeiske kolleger og til et panel med stor innsikt i både kosthold og folkehelse, nudging og politiske virkemidler.

-          Det virker jo som kjent sjelden godt å bare gjøre mer av det samme – hvis det ikke har noen effekt, sa Guttorm Rebnes, direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt – her må vi sammen tenke nytt.

Folk trenger vennlige dytt

Vi tar svært mange ubevisste valg i løpet av dagen. Valg vi ikke overveier nøye, men som går på autopilot. Det kan være en nøkkel til å endre adferd.

Nudging eller dulting som det ofte kalles virker godt. Vi trenger en påminnelse om å få med oss nok frukt og grønnsaker enten vi er i butikken, i kantinen eller på et hotell. Undersøkelser viser at vi ved å legge de sunne produktene bedre til rette og synlig for folk gjør at vi tar gode valg for helsen.

-          GreenNudge har undersøkelser som viser at nudging av frukt og grønt virker spesielt godt for de som spiser minst i dag. Det er en positiv mulighet for butikken til å bidra til å fremme god folkehelse og få økt salg av denne produktkategorien, sa Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset Vestfold og Green Nudge.

Ole Berg fra Helsedirektoratet understreket at kostrådet lyder spis minst 5 om dagen. Han fremhever de gode initiativene som ligger i intensjonsavtalen for et bedre kosthold, som er signert av over hundre aktører fra matbransjen, hvor et av målene er å øke inntaket av grønnsaker, frukt og bær med 20 % innen 2021.

- Vi vet at et langsiktig perspektiv er nødvendig for å oppnå ønskede endringer. Arbeidet med forhandling av ny intensjonsavtale som varer til 2025 starter nå.

Da Erik Fagerlid avsluttet med å be panelet om et fokus de ønsket å gjøre noe med for å få til en endring, ble både servering av frukt og grønt i barnehage, gratis skolefrukt og grønnsaker til SFO nevnt som mulige gode tiltak. En fortsatt produktutvikling og optimalisering av kategorien i dagligvarebutikkene vil også ha en god effekt.

Om undersøkelsen

5 a day Europe er en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført for fjerde år på rad av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt høsten 2020. Den viser hvordan vi og andre land i Europa ligger an i forhold til å nå kostrådet 5 om dagen.

Fikk du det ikke med deg? Se hele webinaret her.

Nøkkelord

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

Tel:952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Hjemmelunsjen blir for mange mindre fargerik enn maten i kantinen.
Hjemmelunsjen blir for mange mindre fargerik enn maten i kantinen.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye