Vi elsker grøt i desember
Julegrøt hører ikke bare høytidsdagene til. Risengrynsgrøt har blitt en viktig førjulsrett. Litt overraskende er det at de yngre oftere spiser tradisjonsretten enn de eldre.

Over 8 av 10 unge voksne mellom 18 og 39 år spiser julegrøt i løpet av desember måned.
Vi spiser mer grøt i førjulstiden enn i høytidsdagene i julen. Det viser ferske tall fra en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Melk.no.
Julefeiringen starter tidligere enn før
Det ser ut til å være en trend at vi starter enkelte juleforberedelser tidligere nå enn før. Hele 76 % av Norges befolkning spiser julegrøt i løpet av desember, men på selve julaften er det under en tredjedel av oss som spiser risengrynsgrøt.
-Før var det vanlig å pynte til jul og lage risengrynsgrøt rett før julaften, og så varte julen «helt til påske». Nå pynter mange til jul og nyter julemat allerede fra første advent, sier Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
I romjulen er vi derimot fornøyde, etter 1. og 2. juledag spiser nesten ingen grøt, ifølge undersøkelsen.
Unge voksne spiser mest
Grøt er mest populært i den yngre delen av befolkningen. Blant de unge voksne i tjue- og trettiårene spiser 8 av 10 julegrøt i desember før julehøytiden starter, mot 7 av 10 blant de som er 50 år og eldre.
-Blant de unge voksne er det også mange småbarnsforeldre som serverer julegrøt til barna og familien. Det fine med risgrøt er at den passer til både små og store, er lettvint å tilberede til mange og melken inneholder flere gode næringsstoffer kroppen trenger hver dag. Og ikke minst smaker den jo utrolig godt, sier Berg Hauge.
Lag julegrøten som aldri svir seg
Et godt tips til grøtkoking i hektiske førjulsdager er å teste ut oppskriften på dynegrøt. Dynegrøt er grøten som aldri svir seg og som lager seg helt selv. Ved å gi grøtris og melk et raskt oppkok for så å pakke grøtkjelen inn i en dyne eller et ullpledd får du etter noen timer en ferdig grøt med god konsistens. Siden grøten ikke svir seg, er rengjøringsjobben i etterkant enkel. Du slipper dessuten å røre i gryten, og kan bruke tiden på andre ting.
Dynegrøt – oppskrift til 4 porsjoner
4 dl vann
2 dl grøtris
½ ts salt
1 l helmelk eller lettmelk
- Kok opp vann og tilsett grøtris og salt. La det koke på svak varme under omrøring til vannet har kokt nesten helt inn (ca. 10 min).
- Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp under omrøring.
- Ta gryten bort fra komfyren og sett på lokk.
- Nå kan du velge ulike fremgangsmåter:
- Pakk kjelen inn i en dyne og sett den på et lunt sted i 3-4 timer.
- Pakk aviser rundt kjelen. Sett så kjelen i stekeovnene på 30°C i 2-3 timer.
- Pakk et ullpledd rundt kjelen. Sett kjelen i kald stekeovnen i ca. 3 timer. Du kan også gi ovnen en liten lunk før du sette inn kjelen.
- Spe med litt varm melk før servering, hvis grøten er blitt for tykk.
Her finner du oppskrift på dynegrøt på Melk.no
Fakta om undersøkelsen
- 76 % spiser julegrøt i desember totalt
- 27 % spiser julegrøt på julaften
- 81 % i aldergruppen 18-39 år spiser julegrøt i desember totalt
Landsrepresentativ undersøkelse med 1011 respondenter utført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2019.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noIda Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12ida@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Drømmeår for norske meieriprodukter i 202011.2.2021 11:17:09 CET | Pressemelding
Etter mange år med jevn nedgang i omsetningen av melk snudde det opp ned i 2020. Nordmenns endrede forbruksvarer i pandemien sørget for at omsetningen av norske meieriprodukter økte formidabelt i fjor. Landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad er fornøyd med utviklingen.
Riskrem er nordmenns dessertfavoritt på julaften21.12.2020 07:42:39 CET | Pressemelding
En fersk undersøkelse viser at hele 44 prosent av Norges befolkning koser seg med riskrem på julaften. Desserten topper listen i alle fylker utenom ett – Trønderne spiser helst multekrem.
3 av 4 nordmenn spiser julegrøt i desember2.12.2020 08:30:00 CET | Pressemelding
Julegrøt er en av julas sterkeste tradisjoner. En ny undersøkelse viser at 3 av 4 nordmenn spiser risengrynsgrøt i løpet av julemåneden desember. Halvparten av oss tjuvstarter med julegrøten før selve julen kommer, og lille julaften er den største dagen.
Salget av ost til værs i pandemien16.11.2020 07:30:00 CET | Pressemelding
Den positive utviklingen i salget av melk og meieriprodukter under pandemien fortsetter. Tallene viser en formidabel vekst i alle kategorier i tredje kvartal. Ost har økt med hele 11, 2 % i dette kvartalet sammenlignet med tredje kvartal i fjor.
Urbane kvinner elsker den sunne havregrøten22.10.2020 08:45:00 CEST | Pressemelding
Vi spiser dobbelt så mye havregrøt nå som for ti år siden. I Oslo spiser nesten 30 % havregrøt ukentlig.
Ferske salgstall fra første halvår:22.9.2020 11:03:53 CEST | Pressemelding
Norske meieriprodukter selger som aldri før Koronakrisen har forandret nordmenns syn på melk og melkeproduksjon, og nå går melkesalget til himmels. Med mer hjemmetid og økt behov for trygghet har nordmenn kjøpt over 2 millioner liter mer melk første halvår enn samme periode i fjor. I tillegg til at forbruket av melk øker, spiser vi også mer ost og yoghurt enn tidligere.
Skål for verdens melkedag!29.5.2020 08:12:00 CEST | Pressemelding
Den 1. juni feires verdens melkedag, og det skåles i melk verden rundt. Samtidig viser ferske salgstall at nordmenn kjøper mer melk enn på lenge.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom