Sparebanken Vest

Vestlendingene svinger malerkosten og hammeren som aldri før

Del

Er du i full gang med å fikse hagen, snekre platting eller beise huset? Du er ikke den eneste! Vestlendingene har brukt 32 prosent mer på oppgradering av hjemmet denne våren sammenlignet med i fjor.

Denne våren har store deler av vestlendingenes penger blitt lagt igjen i byggevarehandler, hagesentre og møbelforretninger. Til sammen har Sparebanken Vest-kundene brukt i overkant av 1 milliard på oppussing og møbler til hjemmet i dette kvartalet, mot 780 millioner kroner i samme periode i fjor.

Dette tilsvarer en samlet økning på 32 prosent.

Forbruket har økt med to prosent

– Jeg hadde egentlig bare tenkt å male deler av huset, men så har det vært så fint vær og da ballet det på seg. Nå er jeg nesten ferdig, sier banksjef Jan-Tore Smith.

Ser vi på kortbruken totalt sett så er forbruket så å si uendret. Sparebanken Vest-kundene har brukt to prosent mer i år sammenlignet med i fjor. Hva vi bruker pengene våre på, derimot – det er annerledes.

Banksjef ved Bergenskontoret til Sparebanken Vest, Jan-Tore Smith, er ikke overrasket.

– Korona-sitasjonen har gjort at folk ikke kan reise eller være sosiale som vanlig. Dette endrer på handlevanene våre. Folk er mer hjemme og ønsket om å gjøre det koselig rundt seg har nok meldt seg for mange. Også har vi jo også mer tid til å pusse opp, sier han.

Selv holder han på å male huset og har pusset opp en hel etasje i boligen sin på Eidsvågsneset i Bergen denne våren.

– Husk å sette av penger til «krigskassen»

Det er positivt at folk bruker penger på å gjøre det trivelig rundt seg, mener banksjefen.

– Denne pengebruken har jo sannsynligvis en mer varig verdi en generelt forbruk – du får glede av det selv i tillegg til at du kan øke verdien på boligen din, sier Smith.

Han håper at vestlendingene også husker å sette av penger til «krigskassen», som han kaller det.

– Det er altfor mange som lever fra lønning til lønning – både blant dem som har knapp og mer romslig økonomi. Vi pleier å gi råd til kundene våre om å ha en buffer på en-to månedslønner i bakhånd til uforutsette ting, sier Smith.

Kan du øke boliglånet?

Har du betalt ned på boligen en stund, og det er noen år siden forrige takst, kan det være at du har en god boliglånsreserve.

Boliglånsreserven er den ledige kapitalen du har innenfor 85 % av verdien av boligen når boliglånet trekkes fra. Ved å øke boliglånet kan du benytte den ledige kapitalen til å gjøre investeringer i boligen.

Som Sparebanken Vest-kunde kan du enkelt selv sjekke hvor mye du kan øke boliglånet ditt i nett- og mobilbanken. Der får du opp hvor mye ledig kapital du har i boligen, og du kan se hva du maksimalt kan søke om uten å måtte sende inn dokumentasjon.

I gjennomsnitt søker folk om å få øke boliglånet med ca. 250 000 kroner.

– Dette kan være et godt alternativ for deg som skal gjøre litt større oppgraderinger på huset. Typiske prosjekter kan være hvis du skal pusse opp badet, kjøkkenet eller gjøre ombygginger på huset, sier Smith.

Sjekk status for boliglånet ditt i appen

I nettbanken eller appen vår har du til enhver tid oversikt over status på lånene dine. I tillegg til å sjekke boliglånsreserven og søke om å øke boliglånet, kan du for eksempel betale ekstra på lånet og øke terminbeløpet derfra.

Sjekk om du kan øke boliglånet selv i nett- og mobilbanken.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
– Jeg hadde egentlig bare tenkt å male deler av huset, men så har det vært så fint vær og da ballet det på seg. Nå er jeg nesten ferdig, sier banksjef Jan-Tore Smith.
– Jeg hadde egentlig bare tenkt å male deler av huset, men så har det vært så fint vær og da ballet det på seg. Nå er jeg nesten ferdig, sier banksjef Jan-Tore Smith.
Last ned bilde

Om Sparebanken Vest

Sparebanken Vest
Sparebanken Vest
Jonsvollgaten 2
5011 Bergen

915 05 555https://www.spv.no

Sparebanken Vest er landets tredje største sparebank. Vi er et komplett finanshus for mer enn 290.000 person- og bedriftskunder. Vi er stolt over å være et selvstendig finanskonsern med hovedkontor i Bergen med en sentral rolle i mye av den verdiskapningen som skjer på Vestlandet.

Følg saker fra Sparebanken Vest

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sparebanken Vest på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Sparebanken Vest

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom