Frende Forsikring

Vestlendingene pusser mest opp under koronakrisen

Del

4 av 10 vestlendinger har oppgradert hus eller hage under koronakrisen.

Vestlendinger er mest ivrig på oppussingen for tiden. Foto: Pixabay.
Vestlendinger er mest ivrig på oppussingen for tiden. Foto: Pixabay.

- Det trengs kanskje på steder med mye vær? Vi synes det er supert at vestlendingene har brukt den ekstra hjemmetiden på dette. Skikkelig vedlikehold er viktig for å være godt rustet hvis noe skjer med huset eller hagen, sier bygningsekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.

Tallene er hentet fra en fersk undersøkelse Norstat har gjort for forsikringsselskapet Frende. Vestlendinger defineres i undersøkelsen som fylkene Vestland og Rogaland. 

Kostet ni milliarder i fjor
At norske hus er utsatt for mye vær og vind er ingen overdrivelse. I 2019 ble det meldt inn mer enn 430 000 store og små erstatningstilfeller på privatboliger og innbo her til lands. Det kostet norske forsikringsselskap rett under ni milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge. Naturskader er holdt utenfor.

Vestlendingenes rake motsetning bor i Nord-Norge. Der sier bare 14 prosent av de spurte i Frendeundesøkelsen at de har pusset opp siden krisen traff Norge.

Denne aldersgruppen er ivrigst
Aldersgruppen 30-39 år har vært ivrigst de siste månedene.

- Her har litt over halvparten pusset opp. Småbarnsfamilier har gjerne brukt ukene på mer enn hjemmebarnehage og -skole, sier Øren.

Husk å bruke fagfolk
Undersøkelsen viser også at 23 prosent av oss har gjort elektrisk arbeid hjemme, mens 20 prosent har gjort enkelt rørleggerarbeid.

- Det er skremmende. Jeg tror ikke de som gjør dette selv forstår hvilken risiko det er for eget og andres liv, sier direktør for teknisk seksjon i Nelfo, Jon-Steinar Sjøvik Hanstad. Nelfo organiserer elektro-, ekom- og heisbedrifter i Norge.

Bygningsekspert Øystein Øren i Frende Forsikring er enig.

- Det er flott at folk holder bolig og hage i god stand, men hold deg unna elektrisk arbeid og VVS. Det skal utføres av autoriserte fagfolk, sier han.

- Du bytter ikke bremser på egen bil eller jobber med vannrør, men konsekvensene ved å arbeide med eget el-anlegg kan være langt verre. Strøm er usynlig og da er det vanskelig å ha et forhold til farene, sier Hanstad i Nelfo.

Hold deg unna dette
Taklamper, downlights, varmekabler eller varmtvannstank er typiske ting folk knoter med på egenhånd.

- Det bør du ikke gjøre. Hvis det fører til skade på ditt eget eller andres elektriske anlegg kan noen i verste fall miste livet. Det kan også føre til brann og avkortning på forsikringen din hvis arbeidet er gjort feil, sier Øren.

Det meste av vedlikeholdsarbeid kan du imidlertid gjøre selv, uten frykt for å gjøre noe ulovlig.

FAKTA: Her skjer det mest koronaoppussing

 1. Vestlandet (40 prosent)
 2. Østlandet (35 prosent)
 3. Sørlandet, ink. Vestfold og Telemark (34 prosent)
 4. Midt-Norge (32 prosent)
 5. Oslo (31 prosent)
 6. Nord-Norge (14 prosent)
  (Kilde: Frendeundersøkelsen)

FAKTA: Oppussing fordelt på aldersgrupper under koronakrisen

 • 18-29 år: 24 prosent
 • 30-29 år: 51 prosent
 • 40-49 år: 34 prosent
 • 50-59 år: 33 prosent
 • 60+: 28 prosent
  (Kilde: Frendeundersøkelsen)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vestlendinger er mest ivrig på oppussingen for tiden. Foto: Pixabay.
Vestlendinger er mest ivrig på oppussingen for tiden. Foto: Pixabay.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2019). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av 15 lokale sparebanker og har rådgivere landet rundt. Vi har nær 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom