Parat

Vestland presse: Frontfaget går til tvungen mekling

Del

Parat har begjært meklingen med Norsk Industri avsluttet, og Riksmekleren har mottatt varsel om plassfratredelser. Fra mandag er partene bundet av tvungen mekling med frist 31. mars. Dersom partene ikke blir enige, er det streik i frontfagsoppgjøret fra fredag 1. april.

Dette er en oversikt begrenset til hvilke virksomheter som vil bli rammet av en eventuell streik i Vestland.

Leder i Parat, Unn Kristin Olsen, sier partene den siste tiden har sittet i frivillig mekling uten å bli enige.
– Parat går nå inn tvungen mekling frem til midnatt, torsdag 31. mars. Vårt mål er å bli enige med Norsk Industri om en ny tariffavtale, men blir det ikke oppnådd enighet er vi i streik fra fredag 1. april, sier Olsen.

Krevende oppgjør
Parat-lederen sier årets oppgjør er krevende av mange årsaker.
– Teknisk beregningsutvalg (TBU) har nylig oppjustert årets prognose for prisvekst til 3,3 prosent. Samtidig er tallet beheftet med stor usikkerhet, en usikkerhet som i stor grad kan knyttes til krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland som medfører økning i energipriser og matvarepriser, i tillegg til prisøkninger på en hel rekke industriprodukter, sier Olsen.

I tillegg til usikkerhetene knyttet til prisutviklingen er det ifølge Olsen store økonomiske forskjeller mellom virksomhetene.
– Som en ansvarlig arbeidstakerorganisasjon vil Parat forsøke å finne en balanse i årets tariffoppgjør. Mange bedrifter går svært godt og leverer store overskudd. Tall fra arbeidsmarkedet viser også lave ledighetstall. Samtidig har vi vært gjennom en pandemi som har rammet enkelte virksomheter hardt. Vårt hovedkrav er uansett økt kjøpekraft, sier Parat-lederen.

Omfanget av en streik
Dersom det ikke oppnås enighet i meklingen, vil Parats medlemmer tas ut i ca 60 virksomheter ved en eventuell streik.
– Vårt mål er å oppnå enighet med arbeidsgiversiden og unngå streik. Dersom det allikevel blir streik vil den ramme en stor bredde av norske virksomheter i konkurranseutsatt industri, sier Olsen.


Oversikt over virksomheter i Vestland som vil bli rammet ved en eventuell streik:
* KIS Maritime AS Hylkjeflatan 8 Vestland 5109 HYLKJE
* KIS Vest AS Avd Hylkje Hylkjeflaten 8 Vestland 5109 HYLKJE
* Hesselberg Truck AS Avd Bergen Liamyrene 20 Vestland 5132 NYBORG
* Autronica Fire and Security AS Region vest Spelhaugen 18 Vestland 5147   FYLLINGSDALEN
* Jobbkretser AS Avd rekruttering og formidling Alvøyveien 132 Vestland 5179 GODVIK
* Kongsberg Maritime AS Avd Hagavik Ulvenvegen 345 Vestland 5217 HAGAVIK
* Fana Stein & Gjenvinning AS Avd Behandling Av Avfall Fanav 221 Vestland 5239   RÅDAL
* Karsten Moholt AS, Vestland 5323 KLEPPESTØ
* Sotra Anchor & Chain AS Gamle Vindenesvegen 11 Vestland 5363 ÅGOTNES
* Siemens AS Avd Energy Management Ternetangen 65 Vestland 5420 *   RUBBESTADNESET
* West Piping AS,  Vestland 5954 MONGSTAD
* KIS Vest AS Avd Førde, Vestland 6801 FØRDE


Informasjon til pressen:
Parat er en del av Frontfaget og forhandler med Norsk Industri på lik linje med Fellesforbundet. Fellesforbundet er mye større enn Parat på dette området, men rent faktisk er det kun disse to forbundene (Fellesforbundet og Parat) som er en formell del av Frontfaget og som forhandler industrioverenskomsten med Norsk Industri. Resultatet av disse forhandlingene danner grunnlaget for alle øvrige tariffoppgjør utover året.

Parat er part i ca 90 sentrale tariffavtaler og det er ingen andre enkeltforbund som forvalter en så stor bredde av arbeidstakere i Norge. I tillegg til alle disse tariffavtalene er Parat også representert i samtlige fire sektorer (privat, stat, spekter og kommune).

Nøkkelord

Kontakter

Om Parat

Parat
Parat
Lakkegata 23
0187 Oslo

482 10 100http://www.parat.com

Følg pressemeldinger fra Parat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Parat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Parat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom