Virke

Venter permitteringsrekord i norsk handel

Del

Norges største private sysselsetter står foran sin mest dramatiske fase i etterkrigstiden.

I en fersk undersøkelse fra Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, kommer det frem at 54 prosent av faghandelsvirksomhetene har gått til permitteringerav ansatte. Undersøkelsen indikerer at så mange som 8600 ansatte kan være permittert blantVirke-medlemmer i bransjen. 

 Faghandelen opplever at kundene uteblir og inntektene faller bort. Samtidig går taksameteret på løpende utgifter, i en allerede hardt presset næring, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke. 

Det haster med tiltakene 

 Tiltakene fra norske politikere er bra, men jeg er redd for at de tar for lang tid før de når faghandelsvirksomhetene. Det er et akutt behov for å tilføre virksomhetene penger, og da bør innbetalt arbeidsgiveravgift for januar og februar tilbakeføres virksomhetene. Utleierne må også være sitt samfunnsansvar bevisst og senke og utsette leien fremover, hvis de fortsatt ønsker leietakere etter koronakrisen, sier Ivar Horneland Kristensen. 

Mørkere skyer i vente 

Hele 72 prosent av Virkes medlemsvirksomheter i faghandelen som har svart på undersøkelsen, oppgir at de har planer om å permittere sine ansatte. Det totale anslaget tilsvarer 8500ansatte. 

 Vi venter en permitteringsrekord i norsk handel som er helt uten sidestykke i etterkrigstiden. Det gjør meg svært urolig, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke. 

Dramatisk utvikling 

Virke gjennomførte en lignende undersøkelse i forrige uke. Da var tallet på permitterte to prosent, mens andelen som vurderte permittering 43 prosent. 

 Det er en dramatisk utvikling fra time til time i denne bransjen. Jeg er redd for at koronaviruset vil forandre norsk faghandel for alltid, og at dette kan øke butikkdøden vi allerede har sett over flere år, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke. 

19 prosent av virksomhetene i faghandelen frykter at de ikke kan opprettholde virksomheten lengre enn to uker, viser Virkes undersøkelse. Spesielt utsatt er butikker som selger klær, sko, blomster, gull og ur. 

Nøkkelord

Bilder

Om Virke

Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Pressehenvendelser kan rettes til 476 00 888

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

Endring fra regjeringen: − Viktig gjennomslag for små bedrifter1.7.2020 10:56:23 CESTPressemelding

Kontantstøtten for å hjelpe bedrifter gjennom koronasituasjonen har hittil krevd bekreftelse fra revisor eller regnskapsfører for alle beløp. For mange små bedrifter har dette gjort at det har kostet like mye å søke om kompensasjon, som det de fikk i støtte. Nå har Finansdepartementet, etter anmodning fra Virke og Regnskap Norge, fjernet kravet for kompensasjonsutbetalinger opp til 15 000 kroner.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom