Veldig bra sesong for gresskar i år
Tall som Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har hentet inn fra sentrale aktører i bransjen viser økt omsetning av gresskar i Norge. I 2020 var omsetningen av gresskar totalt i Norge på ca. 1.300 tonn og i 2021 er det en forventning om økning til ca. 1.600 tonn. Tallene gir en indikasjon på økt omsetning, men representer en usikkerhet da tallgrunnlag fra all produksjon og omsetning av gresskar i Norge ikke foreligger.
Tørr sensommer gir veldig bra gresskarsesong
- Årets fine sensommer har vært perfekt for gresskarproduksjon, forteller Anne Eline Nærstad fra Linnes gård i Lier. Hun er blant de største gresskarprodusentene i landet, og her produseres det 400 000 kg med halloweengresskar i årets sesong. -Tørken vi har vært velsignet med i august, har bidratt til topp kvalitet på gresskarene, og ikke glem, at det er mye god mat i gresskarene.
Lag noe godt av gresskar
Spar på innmaten i gresskaret når du lager lykten. Den kan du lage mye godt av, og gresskarsuppe og gresskarpai er veldig populært.
- Men gresskar egner seg til mer enn det. Prøv gresskar i gryteretter og wokretter, bakte biter i grønne salater eller som snacks, i paier, revet i brød, rundstykker, vafler og scones. Gresskar er også godt i moser, i marmelader og som syltet garnityr, sier matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.
- Ikke glem at kjernene også må brukes. De må skylles og tørkes før de ristes lett i en varm tørr panne, strøs med litt salt og brukes i salater eller som snacks.
Helsegevinster på kjøpet
Gresskar har gjerne en søtlig smak, men har langt lavere karbohydratinnhold enn for eksempel potet, søtpotet og gulrot. Det lave innholdet av karbohydrater gjør at gresskar er en kalorifattig grønnsak, med bare 13 kcal pr. 100 g vare. I tillegg er det en kilde til kalium, og den har et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til at immunsystemet fungerer normalt, sammen med vedlikehold av syn og hud.
Tilleggsinformasjon om gresskar
Fakta om gresskar:
Gresskar har blitt brukt som mat i uminnelige tider. Det antas at de har sin opprinnelse i Amerika. Arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 5000-6000 år bakover i tid. Men det var først i kjølvannet av Christofer Columbus sine nye oppdagelser at gresskaret kom til Europa.
Det finnes flere forskjellige typer gresskar. Det er halloweengresskarene som dominerer nå rett før Halloween.
Oppskrifter med gresskar:
Her tips fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på noe du kan lage av gresskar og flere tips finnes på www.frukt.no.
Gresskarsuppe med gresskarpesto
Her har vi brukt tiger cross gresskar. Det er et stort avlangt gresskar med lyst kjøtt og nøytral, mild smak, og som er godt å bruke i varme retter og som her, i suppe. En slik suppe kan smakes til med forskjellige krydder. Prøv deg gjerne fram og lag din egen vri.
Gresskarpai med sjokolademønster
Pumpkinpie står på menyen i de fleste amerikanske hjem i forbindelse med Halloween og Thanksgiving. Det er jo en super måte å bruke gresskar på. Prøv denne med sjokolademønster.
Dette er lettlagde og kjempegode scones som du kan bake til Halloween eller når du har lyst på noe godt. Gresskaret gjør dem også ekstra saftige, så bak mange.
Gresskarpuré av hokkaido-gresskar
Puré av gresskar er et sprekt alternativ til kålrotstappe eller potetstappe. Du kan også bruke gresskarpuré i bakverk, eller i desserter, om det er en søt variant. Bak hele gresskaret i ovnen først, så blir det lettere å skjære i.
Å bake staver av gresskar i ovnen, gjerne sammen med det krydderet du liker, gir en utrolig god og smakfull liten rett. Server dem ved siden av middag eller som snacks.
Syltet gresskar er veldig godt som tilbehør til middagen. Har du mye gresskar er det smart å lage flere glass. De holder seg godt.
Du har kanskje hulet ut gresskar til Halloween? Gresskarkjernene er vel verdt å ta vare på. Det blir kjempegod snacks, og sunne er de også.
En lun gresskarsalat med massevis av spennende smaker, bl.a. fra hvitløk og frisk koriander.
Nøkkelord
Kontakter
Silje Thoresen TandbergLeder merkevarebygging
Tel:901 75 311silje.thoresen.tandberg@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025 er klar1.11.2024 08:06:01 CET | Pressemelding
Kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 arrangeres for 10. gang den 19. mars 2025 på Umami Arena på Lillestrøm. Konkurransen setter fokus spesielt på de norske grønne råvarene og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Nå er oppgaven klar og alle landets kokker inviteres til å kvalifisere seg.
Vinnere: NM i frukt og grønt dagligvare24.10.2024 15:06:42 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i dag på Bjørvika ble premieutdelingen for NM i frukt og grønt dagligvare avholdt. Her er årets vinnere.
Nå spiser vi mer frukt og grønt24.10.2024 09:37:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) presenterte i dag svært positive tall for forbruk av frukt og grønnsaker. For første gang siden 2019 peker tallene oppover, etter flere år med bekymringsfulle nedganger og et alarmerende lavt tall i fjor. Nå har forbruket steget betraktelig.
I dag er det Verdens frukt- og grønnsaksdag18.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
18. oktober markeres World Fruit and Vegetable Day i over 30 land. Dagen er initiert av alliansen AIAM5 (http://ifava.org/), som jobber globalt for fokus på økt inntak av frukt og grønnsaker. Årets tema, «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life», fremhever viktigheten av et sunt kosthold for god helse
Derfor er det viktig å spise nok vitamin C15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Tror du vitamin C bare er viktig for et godt immunforsvar og for å unngå mangelsykdommer? Et lavt nivå av vitaminet i blodet knyttes nå til både hjerte- og karsykdom og kreft. Og rådet er klart, vi trenger mer vitamin C daglig, og da særlig menn og de som røyker. Kosttilskudd er derimot helt unødvendig, det holder å spise nok frukt og grønt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom