Kasakhstans Ambassade i Norge

«VÅRT MANGFOLD ER VÅR STYRKE»

Del

1. mai er dagen da man feirer nasjonalt samhold i Kasakhstan. I år, når landet feirer 30 års om uavhengig nasjon, er denne markeringen ekstra viktig.

Bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement
Bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement

«Det store mangfoldet er et viktig konkurransefortrinn», sa Kasakhstans første president, Nursultan Nazarbayev, på den 29. sesjonen i Kasakhstans folkeforsamling som fant sted 28. april i Nur-Sultan under temaet “30 år med enhet, fred, og harmoni.”

Det kasakhstanske samfunnet preges av etnisk mangfold. Blant landets omtrent 19 millioner innbyggere finnes det over 140 ulike etniske grupper. Blant disse er kasakhstanere, russere og usbekere de største, men tyskere, uigurene, og tartarer utgjør alle over en prosent av befolkningen. Den 1. mai feirer landet at ulike grupper finner sammen i toleranse og respekt for hverandres bakgrunn og etnisitet.

Som en opptakt til 1. mai-feiringen kom landets Folkeforsamling sammen for tre dager siden. Mer enn 550 mennesker deltok i det delvis virtuelle møtet, inkludert den Kasakhiske presidenten Kassym-Jomart Tokayev, samt ordførere og guvernører, tillitsmenn og -kvinner for regionale og nasjonale etnokulturelle foreninger, politiske partier, religiøse foreninger og frivillige organisasjoner.

Mer enn 3000 ulike religiøse grupper

Som en refleks av det store etniske mangfold betyr det også at Kasakhstan rommer over 3000 ulike religiøse samfunn. Et viktig element i landets nasjonale identitet er hvordan befolkningen, på tross av ulike religioner, finner sammen i et nasjonalt felleskap og et felles håp for landets fremtid. Det er kjernen i feiringen som finner sted den 1. mai.

For å sikre de etniske og religiøse gruppene reel medbestemmelse har man opprettet en egen Folkeforsamling. Her møtes representanter fra ulike regionale beslutningsorganer for å iverksette ny politikk, bedre samarbeidet mellom myndigheter, sivilsamfunnet og etniske grupper og sikre sosial stabilitet i landet.

“Vi har gjort samfunnets mangfold til et fortrinn. Modellen for interetnisk harmoni som vi har skapt, er basert på basis av internasjonale rett og er anerkjent over hele verden. Den innenlandske formelen for fred og harmoni har blitt en livsstil og et moralsk imperativ,”sa Nazarbayev.

Stabilitet er det viktigste

Folkeforsamlingen ble etablert på initiativ fra nettopp Nazarbayev i 1995. Institusjonen, som representerer ulike etniske grupper, har som oppdrag å sikre stabilitet i den store sfæren av interetniske forhold og et godt samarbeid mellom statlige institusjoner og sivilsamfunn.

Å sikre stabilitet i landet hadde prioritet for Nazarbayev som var president i landet i nærmere tre ti år før han ble avløst av Tokayev.

“Vi vet hva manglende stabilitet fører til. Å sikre innbyggernes sikkerhet og stabilitet er et ansvar vi alle har,”sa Nazarbayev.

Han sa at Kasakhstan alltid har ønsket folk fra andre sovjetrepublikker velkommen. Da Sovjetunionen kollapset, kunne de som bodde her velge om de ville bli eller om de ville reise. “Vi blandet oss ikke inn, vi ga dem friheten. Omtrent tre millioner mennesker forlot Kasakhstan og folketallet ble redusert til 14 millioner,” sa Nazarbayev. Det bor nå nærmere 19 millioner mennesker i landet.

Overlot formannskapet til Tokayev

«I en omskiftelig verden er vi vitne til religiøse spenninger og fremmedfrykt. Derfor er det så viktig at vi arbeider for enhet og enighet mellom mennesker,» sa nåværende president Kassym-Jomart Tokayev under sesjonen.

Han sa at Folkeforsamlingen gjennom alle år har arbeidet for å sikre at alle borgere, uavhengig av deres etniske eller religiøse bakgrunn, kan føle at de er en del av den kasakhstanske familien.

Under sesjonen overlot Nazarbayev sitt formannskap i Folkeforsamlingen til Tokayev.

«Jeg var fra begynnelsen. Takk til alle medlemmene av forsamlingen,», sa Nazarbayev. “Jeg sa den gang at målet var en befolkning på 20 millioner innen 2025. Jeg tror vi vil overstige dette tallet. Forventet levealder har også økt fra 67 til 73,5 år, noe som vil hjelpe oss med å nå målet, sa han. 

Bilder

Bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement
Bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement
Last ned bilde
Kasakhstans første president Nursultan Nazarbayev (elbasy.kz)
Kasakhstans første president Nursultan Nazarbayev (elbasy.kz)
Last ned bilde
Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev (The Astana Times)
Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev (The Astana Times)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom