Varmeste juni noensinne på Østlandet og i Midt-Norge
Bare i 1953 har vi hatt en varmere juni i Norge. Målingene går tilbake til 1900. Både Østlandet og Midt-Norge registrerte den varmeste juni noensinne, med henholdsvis 3,7 og 4,9 grader over normaltemperaturen for måneden. På Vestlandet ble juni den nest varmeste målt, forrige rekord var fra 1933.
Rekord på rekord
Det ble satt varmerekorder over hele landet. Meteorologisk institutt registrerte hele elleve tropedager, det vil si dager med makstemperatur over 30 grader. Aldri før har vi hatt så mange varme dager i juni. I tillegg ble det notert åtte tropenetter, netter hvor temperaturen aldri går under 20 grader.
– Det har vært litt av en måned. Det er satt rekorder over hele landet, og rekordoversikten ble den lengste jeg kan huske, sier Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.
Flere varmerekorder en trend
Det ble også satt to nye varmerekorder på fylkesnivå. Trøndelag har fått ny rekord for juni, med hele 34,3 grader på Værnes lørdag. Den forrige rekorden var på 32,5 grader på Høylandet i 2002. Også Møre og Romsdal har fått ny fylkesrekord. I Tafjord kom temperaturen opp i 31,8 grader på lørdag. Den forrige rekorden var på 31,6 grader på samme sted i 1966.
– Mange spør seg om varmen skyldes den globale oppvarmingen, men vi kan ikke si at en enkeltmåned er et resultat av klimaendringene. Derimot føyer alle varmerekordene seg inn i et mønster over tid med stadig varmere vær og flere varmerekorder, sier Hygen.
Syv fylkesrekorder
Trøndelag som helhet noterte sin varmeste juni noen gang, hele 4,8 grader over normaltemperatur for måneden. Forrige rekord går tilbake til 1953.
Østfold fikk ny rekord for varmeste junimåned i snitt med 3,4 grader over normaltemperatur, med forrige rekord fra 1970.
I Akershus endte juni 3,4 grader over normaltemperatur, og satte dermed rekord for varmeste juni. Forrige rekord var fra 1988.
Oslo satte også rekord for juni med 3,5 grader over normaltemperatur i snitt. Den forrige rekorden stammer fra 1988.
Hedmark satte ny junirekord med 4,1 grader over normaltemperatur. Den forrige rekorden er fra 1953.
Oppland satte ny rekord med 4 grader over normaltemperatur for måneden, og slo sin forrige rekord fra 1988.
Rogaland noterte seg den varmeste junimåned noensinne med 3,4 grader over normaltemperatur. Forrige rekord var fra 1953.
Lite regn for landet som helhet
I kombinasjon med de høye temperaturene ble det en tørr måned for landet som helhet. Det falt 20 prosent mindre nedbør enn det som er normalt for måneden. Det var tørrest på Vestlandet og i Trøndelag, men vått både på Østlandet og Sørlandet. Flere steder i Oslo satte rekord for høyeste døgnnedbør.
Den endelige månedsoversikten med samtlige rekorder legges ut her så snart den er ferdig.
Nøkkelord
Kontakter
Klimaforsker Hans Olav Hygen: Tlf 911 23 958
Lenker
Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Flere varmerekorder over tropene enn i Arktis12.11.2024 10:33:56 CET | Pressemelding
Selv om arktiske områder varmes opp raskest i verden, rammes tropiske strøk mest av ekstremværhendelser.
Oktober var 1,7 grad over normalen1.11.2024 15:31:13 CET | Pressemelding
Måneden var varm og våt på fastlandet i Norge. På Svalbard var det betydelig varmere enn normalt og i Arktis står det dårlig til med sjøisen.
Nå skal luftkvaliteten i EU bli bedre – det kan spare 118 000 liv i året24.10.2024 11:16:39 CEST | Pressemelding
I 2020 døde 150 000 mennesker i EU for tidlig på grunn av dårlig luftkvalitet. Nye regler skal sørge for bedre folkehelse og langt færre dødsfall.
Ekstremår for sjøisen: – Har smeltet raskt gjennom sommeren16.10.2024 14:04:14 CEST | Pressemelding
Forskere er bekymret for om vi beveger oss inn i et "ukjent landskap" med drastisk mindre sjøis i Arktis og Antarktis enn det vi har sett tidligere. Når sjøisen minker i Arktis, må isbjørnen bli lenger på land. Den gode nyheten er at isbjørnen på Svalbard evner å tilpasse seg.
Aldri før har vi målt tropevarme på høsten1.10.2024 15:08:23 CEST | Pressemelding
Norges første tropedag i september, ekstrem varme i nord og opptil tre ganger så mye nedbør som normalt enkelte steder i sør – september var ekstraordinær.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom