Varm oktober med stor variasjon i nedbør

For landet som helhet endte måneden 1,6 grader over normalen, og det gjør den til den 14. varmeste oktobermåneden siden målingene startet i 1900. Flere stasjoner i Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark endte 2-3 grader varmere enn normalen for oktober.
Se månedsrapporten med rekordtabell her
Lista fyr i Farsund i Agder tangerte oktoberrekorden for høyeste månedstemperatur med 11,7 grader. Rekorden er fra 1961 i en måleserie som går helt tilbake til 1867.
Svært varmt i Europa
I store deler av Europa har oktober vært en svært varm måned.
- Mellom-Europa har hatt et vedvarende høytrykk som har gitt tørt vær og temperaturer langt over det som er normalt for årstiden. I Norge har vi hatt typisk høstvær, med mange lavtrykk som har kommet inn fra vest. Det har tidvis vært mildt, men også mye regn og fuktig luft som er typisk for oktober, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.
Han påpeker at måneden har bydd på variert vær i Norge.
- Snøen kom på besøk flere steder i nord, mens Sør-Norge både har hatt flere varme dager og noen frostnetter. Deler av Østlandet og Vestlandet har dessuten hatt mye tåke den siste uken, som skyldes at varm, fuktig luft strømmer over kald bakke.
Den høyeste temperaturen målt i Norge i oktober var 18,6 grader på Tingvoll i Møre og Romsdal 1. oktober, og samme temperatur målt 2. oktober på Landvik i Agder. Den kaldeste temperaturen ble registrert 25. oktober i Cuovddatmohkki, Karasjok i Troms og Finnmark med -15,1 grader.
10 prosent mer regn
Oktober var en våt måned i Rogaland og Vestland, med svært våte steder øst i Rogaland og i områdene innerst i Sognefjorden i Vestland. Det var også her den høyeste døgnnedbøren ble registrert. 7. oktober kom det 96,6 millimeter regn på Skare stasjon i Ullensvang i Vestland.
Også indre strøk i Trøndelag var svært våte i oktober. Enkelte stasjoner i Nord-Trøndelag og Vestland fikk opptil det dobbelte av normal nedbørsmengde.
For landet som helhet falt det 10 prosent mer nedbør enn det som er vanlig i oktober.
Tørrest
Det siste hydrologisk året (august til september) har Østlandet og Agder hatt uvanlig lite nedbør, noe som har påvirket vannstanden i magasinene. I oktober fikk Østlandet normal nedbørsmengde for måneden, mens Agder fikk om lag 15 prosent mer enn det som er vanlig i oktober. Lengst nord på Østlandet var oktober tørr.
Det var også tørt lengst nord i Finnmark, og flere stasjoner i Innlandet og Sør-Trøndelag fikk 50 til 85 prosent mindre nedbør enn normalt.
Nøkkelord
Kontakter
Klimavakten:
klimavakten@met.no
Telefon: 480 66 358
Jostein MamenKlimaforskerMeteorologisk institutt
Kan nås på telefon kl 8-15.45 på ukedager
Bilder

Lenker
Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Lite sjøis i Arktis i juni1.7.2025 14:44:21 CEST | Pressemelding
Været i juni har vært så vanlig som det kan bli, men det er målt svært lite sjøis i Arktis. Sjøisen er på sitt nest laveste nivå siden målingene startet i 1991.
Er det mer vind nå enn før?30.6.2025 11:10:02 CEST | Pressemelding
Mange spør oss om det har blitt mer vind – og om klimaendringene kan være årsaken. Her er det vi vet.
Varmeste våren noensinne på Østlandet og i Agder3.6.2025 14:51:11 CEST | Pressemelding
I store deler av Sør-Norge og sørlige deler av Nordland var vårsesongen ekstremt varm. I nord var våren ekstremt våt enkelte steder.
Trønderne fikk en våt og litt kjølig mai2.6.2025 16:00:45 CEST | Pressemelding
Flere stasjoner i Trøndelag satte rekord både for høy døgnnedbør og for mengden nedbør totalt i mai måned. I deler av Østlandet og Indre Troms var det helt motsatt.
Snømangel setter fart på oppvarmingen: – Hele klimasystemet påvirkes2.6.2025 09:49:41 CEST | Pressemelding
De siste tiårene har vi hatt en global reduksjon i snødekke på størrelse med Australia. Det har ikke bare konsekvenser for skientusiaster, men kan gi høyere temperaturer og mer tørke senere på året.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom