Vårens primører ønskes hjertelig velkommen

- Primører er et begrep som brukes om de tidligste grønnsakene. Selve ordet primører er jo like vakkert som disse første, nydelige og smakfulle grønnsakene selv, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Først ute er den norske aspargesen, selveste grønnsakenes konge mener mange. Som den stauden den er titter den opp av jorda når varmen smelter snøen bort. Nå bugner det av denne norske delikatessen. Den må nytes nå for sesongen er over allerede lenge før sankthans.
Asparges er en gammel kulturplante kjent fra romertiden. Den har vært dyrket og verdsatt i mer enn 2000 år. Her i landet har vi dyrket asparges siden midten av 1900-tallet.
Romerrikets store naturforsker Plinius den eldre (23-79 e.kr.) fremhevet aspargesens medisinske egenskaper og hevdet blant annet at asparges var den nyttigste mat for magen. Når du nyter denne aromatiske delikatessen får du helsegevinstene gratis med på kjøpet. Asparges har både lavt energi- og fettinnhold, men desto mer smak. Asparges er en kilde til protein og kostfiber, folat og jern.
I løpet av denne skjønne, milde måneden mai kommer primørene på løpende bånd: blant annet reddik, vårløk, hjertesalat og nykål samt stauden rabarbra. Grønnsakene er i rute. Det er bare å nyte.
La de bugne på tallerkenen.
Her får du noen enkle tips fra Opplysningskontoret for frukt og grønt:
Råstekte asparges med valnøtter og parmesan
Den vanligste måten å tilberede asparges på er å koke den i vann med litt salt og sukker, i 1-2 minutter (sukker i kokevannet bidrar til at asparges beholder sprøheten). Ofte serveres den med hollandaisesaus. Det er en velkjent delikatesse. Her er en variant som stekes i stekepanne.
Helsprø salat med vårens primører
Forsommerens herlige grønnsaker i en og samme salat smaker like godt som den ser ut. Nykål sammen med vårløk, asparges og reddiker blir den en fryd for både gane og øyet. Hemmeligheten her er tynne skiver av sprø grønnsaker.
Dette er en veldig enkel måte å servere asparges og tomat på. Det blir ikke bedre.
Rabarbrasmuldrepai med ingefær
Enkel og smakfull søt sak som hører med til forsommeren. Dette en fin måte å bruke rabarbraen på. Brødrasp laget av brød til overs kan du gjerne bruke i smuldrepai.
Vel bekomme.
Nøkkelord
Kontakter
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril@frukt.no
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder



Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom