Vårens primører ønskes hjertelig velkommen

- Primører er et begrep som brukes om de tidligste grønnsakene. Selve ordet primører er jo like vakkert som disse første, nydelige og smakfulle grønnsakene selv, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Først ute er den norske aspargesen, selveste grønnsakenes konge mener mange. Som den stauden den er titter den opp av jorda når varmen smelter snøen bort. Nå bugner det av denne norske delikatessen. Den må nytes nå for sesongen er over allerede lenge før sankthans.
Asparges er en gammel kulturplante kjent fra romertiden. Den har vært dyrket og verdsatt i mer enn 2000 år. Her i landet har vi dyrket asparges siden midten av 1900-tallet.
Romerrikets store naturforsker Plinius den eldre (23-79 e.kr.) fremhevet aspargesens medisinske egenskaper og hevdet blant annet at asparges var den nyttigste mat for magen. Når du nyter denne aromatiske delikatessen får du helsegevinstene gratis med på kjøpet. Asparges har både lavt energi- og fettinnhold, men desto mer smak. Asparges er en kilde til protein og kostfiber, folat og jern.
I løpet av denne skjønne, milde måneden mai kommer primørene på løpende bånd: blant annet reddik, vårløk, hjertesalat og nykål samt stauden rabarbra. Grønnsakene er i rute. Det er bare å nyte.
La de bugne på tallerkenen.
Her får du noen enkle tips fra Opplysningskontoret for frukt og grønt:
Råstekte asparges med valnøtter og parmesan
Den vanligste måten å tilberede asparges på er å koke den i vann med litt salt og sukker, i 1-2 minutter (sukker i kokevannet bidrar til at asparges beholder sprøheten). Ofte serveres den med hollandaisesaus. Det er en velkjent delikatesse. Her er en variant som stekes i stekepanne.
Helsprø salat med vårens primører
Forsommerens herlige grønnsaker i en og samme salat smaker like godt som den ser ut. Nykål sammen med vårløk, asparges og reddiker blir den en fryd for både gane og øyet. Hemmeligheten her er tynne skiver av sprø grønnsaker.
Dette er en veldig enkel måte å servere asparges og tomat på. Det blir ikke bedre.
Rabarbrasmuldrepai med ingefær
Enkel og smakfull søt sak som hører med til forsommeren. Dette en fin måte å bruke rabarbraen på. Brødrasp laget av brød til overs kan du gjerne bruke i smuldrepai.
Vel bekomme.
Nøkkelord
Kontakter
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril@frukt.no
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder



Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
